1864: DANMARKS STØRSTE KATASTROFE

Tilføjet 25. sep 2012 - 11:01
Del nyheden

Det unge danske demokrati udløste nederlaget i 1864, sagde Bertel Haarder på DR 2’s Deadline i går aftes.

”Alle har ret – demokrati som princip og problem” lyder titlen på en ny bog af Rune Lykkeberg. DR 2’s Deadline tog i aftes hul på en debat om den fremsatte påstand i bogen, at demokratiets fjender ikke er fundamentalisterne, men pæne, dannede og ideologiske demokrater, som mener, at andre er for dumme til at kritisere dem.

Til debatten var inviteret tidligere minister for Venstre Bertel Haarder (V) og demokratiordfører for det Radikale Venstre Zenia Stampe foruden bogens forfatter Rune Lykkeberg. Og det var Bertel Haarders budskab, at hvis demokratiet skal blive en succes, skal der være en kvalitet i beslutningerne, og både vælgerne og de valgte skal leve op til en vis moral og en vis forstandighed. Som eksempel henviste Bertel Haarder til nederlaget i 1864:

- Platon siger, at et demokrati er lige så tosset, som hvis man på et skib slår styrmanden ihjel. [..] Det er ikke mit syn, men det er altid sundt at have sindet åbent for, at demokratiet ikke altid er perfekt.

- Hvad var Danmarks allerstørste katastrofe? Det var nederlaget i 1864. Hvem udløste det? Det var det unge danske demokrati. Hvis kongen havde bevaret magten sammen med godsejerne, var det aldrig sket. Det er vi nødt til at erkende.

- I 1864 var der ingen tvivl om, at der var opbakning til, at vi skulle stå fast på Danevirke. Men det hele gik jo galt. Og der skulle politikerne have været klogere. For de havde adgang til viden. De skulle ikke have lavet det eventyr, selvom stemningen sagde, de skulle, sagde Bertel Haarder.

Se indslaget på Danmarks Radios hjemmeside.