Debat om fordomme eksploderer

Tilføjet 11. nov 2014 - 14:14
Del nyheden

Grænseforeningens kulturmødeambassadører har taget initiativ til spændende debat om vore fordomme. Omkring 10.000 har læst første indlæg.

November måneds tema i Kulturmødebloggen er ”fordomme”. I dag bidrager Jana fra det danske mindretal til temaet fordomme. Hun kalder sig selv sydslesviger og er fra det danske mindretal i Sydslesvig. Hun skriver blandt andet:

”Det, at jeg hurtigt bliver gjort til tyskeren i Danmark, og min måde at argumentere og tænke på virker tysk på folk, gør desværre at jeg føler mig meget mere fri med mine tanker og min mening i Tyskland. I Sydslesvig synes jeg at der plads til at være den man er, uden et større behov for kategorisering.”(Læs Janas indlæg her)

Det kan gøre ondt at blive mødt med fordomme og det kan gøre ondt at blive konfronteret med det. Gennem personlige møder med forskellige fordomme lukker Grænseforeningens Kulturmødeambassadører alle interesserede ind i, hvad det gør for dem at blive mødt kategoriserende – hvad enten det er positivt eller negativt ment. Deres erfaring er generelt, at det er vigtigt ikke at reagerer fordomsfuldt på fordommene og at skære alle over en kam.

Hvilke følelser der er i spil kan bl.a. ses på de mange reaktioner, dansk-grønlandske Malus indlæg ”Du er ret pæn i forhold til at du er grønlænder” afstedkom. Indlægget er blevet læst små 10.000 gange. Kommentarerne kommer fra borgere med grønlandsk baggrund, der selv kan genkende billedet Malu tegner, og fra etniske danskere, der enten bakker op om fordommen eller tager afstand.

Grænseforeningens projektleder for Kulturmødeambassadørerne, Maya Bram Sommer siger:

Vi har alle sammen fordomme. Det er dem vi navigerer efter. Kunsten består i at være bevidst herom og i at være åben for, at vi kan tage fejl. Vi er glade for at kunne sætte disse svære emner i fokus og skabe konstruktiv dialog herom.

(Du kan booke et dialogmøde med Kulturmødeambassadørerne her)