Delstatsregeringen i Kiel spås genvalg

Lars Harms er spidskandidat for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) ved landdagsvalget den 7. maj.

Tilføjet 20. mar 2017 - 14:59
Del nyheden

Til landdagsvalget i Slesvig-Holsten den 7. maj ser det ifølge en ny meningsmåling ud til, at regeringskoalitionen mellem socialdemokraterne (SPD), De Grønne og Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) med socialdemokraten Torsten Albig i spidsen kan fortsætte.

Meningsmålingen, der er foretaget af Infratest-dimap for NDR, blev offentliggjort i fredags og viser, at det største parti ville blive det socialdemokratiske SPD med 33 procent af stemmerne, mens det andet største parti, det kristendemokratiske CDU, ville få 27 procent af stemmerne.

Sammenlignet med en tilsvarende meningsmåling i december 2016 er SPD dermed gået syv procentpoint frem og CDU er tilsvarende gået 7 procentpoint tilbage. En del af den socialdemokratiske fremgang skal formentlig tilskrives, at Martin Schulz er blevet ny formand for partiet på forbundsdagsniveau. ZeitOnline skrev mandag om en egentlig ”Schulz Hype” i Tyskland. Desuden har CDU fået ny spidskandidat, Daniel Günther, som de færreste kender.

De to nuværende, små koalitionspartier, De Grønne og mindretalspartiet Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) står til at få henholdsvis 14 og 3 procent af stemmerne, hvilket er næsten uforandret i forhold til sidste måling, hvor De Grønne fik 15 og SSW 3 procent af stemmerne.

Mindretalspartiet SSW er klar til at kæmpe for, at valgresultatet bliver endnu bedre den 7. maj. Det siger Lars Harms, der er spidskandidat for SSW.

”Vi er vildt motiveret, og vi tror på et endnu bedre resultat, end det, der her bliver forudsagt. Tydeligt over 4 procent. Helst 5”, sagde han til NDR fredag.

Det højrenationalistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) står til at få 7 procent af stemmerne og ser dermed ud til at få sæde i landdagen i Kiel. Tysklands liberale parti (FDP) står til at få 9 procent af stemmerne. Die Linke kommer ifølge meningsmålingen med 4 procent ikke over spærregrænsen på 5 procent. Dette lykkes kun for SSW, fordi der gælder en undtagelsesbestemmelse på tre procent for mindretalspartiet.

I en leder i Flensborg avis skriver chefredaktør under overskriften ”Pas på med hængekøjen”:

”Målingen giver et fantastisk rygstød til ikke mindst SSWs kandidater og fodfolk frem mod valget. Sejren er ikke hjemme, og man skal passe gevaldigt på med at læne sig selvtilfreds tilbage. Men nu kan man med overskud og imødekommende smil på læben knokle videre frem mod den 7. maj”.