A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Æ ØÅ

Conrauske Jorder

Oprindeligt ca. 86 ha jord spredt i området omkring Alter Christian-Albrechts Koog i Nordfrisland som Grænseforeningen i 1964 fik testamenteret af Wilhelmine og Gustav Conrau. Arealerne skulle forpagtes ud og overskuddet anvendes til dansk landbrugsfagligt arbejde i Sydslesvig.

Efter Gustav Conraus død i 1964 ville de tyske myndigheder ikke anerkende Grænseforeningen som almennyttig i henhold til tysk skattelovgivning. Der skulle derfor betales tysk skat af overskuddet, inden restbeløbet kunne anvendes til sit formål. For at undgå dette oprettedes Grænseforeningen e.V.

De Conrauske Jorder tilhører fortsat Grænseforeningen e.V., og forpagtningsafgiften anvendes til støtte for dansk landsbrugsfagligt arbejde i Sydslesvig gennem Fælleslandboforeningen.

Litteratur:
Finn Slumstrup: Et jordbundet mindretalsarbejde. Historien om dansk landbrug i Sydslesvig og Grænseforeningen e.V. Flensborg, 2008.