A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Æ ØÅ

Flensborg gamle Kirkegård

Flensborgs gamle kirkegård ligger umiddelbart over for Hans Christiansen Park og museerne på Museumsbjerget. Kirkegården har et areal på 2,6 ha blev etableret i 1811 som den første kommunale kirkegård i Danmark og, som noget helt usædvanligt, uden for byen. Samtidig med kirkegården byggedes Bundsens Kapel, som blev taget i brug i 1813. Kirkegården var frem til 1872 den største og vigtigste kirkegård i Flensborg.

Kirkegården blev taget ud af drift og fredet i 1950. Der har fundet ca. 25.000 begravelser sted på kirkegården.  Den er nu et meget fredfyldt område, hvor byens larm fortoner sig og hvor man kan fordybe sig i vidnesbyrd om Slesvigs indviklede historie.

Her er begravet omkring 2.000 danske soldater, dræbt i slagene ved Bov 1848, Isted 1850Sankelmark og Dybbøl i 1864. Bl.a. ligger generalmajor F.A. Schleppegrell og oberst Frederik Læssøe her. De faldt begge ved Isted i 1850. Her findes også Frederik 7.’s mindehøj med mindetavle og marmorplader over dræbte officerer fra slaget ved Isted. Det er også på Flensborg gamle Kirkegård, man finder Christian Paulsens grav.

Det var endvidere på Flensborg gamle Kirkegård Istedløven til minde om Slaget ved Isted blev opstillet den 25. juli 1862. Kirkegården lå på højdedraget umiddelbart vest for byens centrum. Løven, som kunne ses fra byen, er derfor blevet opfattet som en dansk provokation og blev omgående efter tilbagetoget til Dybbøl i dagene 5-8. februar 1864 taget ned for senere at blive flyttet til Berlin.

Se flere billeder fra kirkegården.