A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Æ ØÅ

Gråstenæblet

Udpeget som Danmarks nationalæble i 2005 af de danske æbleavlere. Berømmet for smag, saft og duft. Findes i gule og røde varianter. Modner i september og kan gemmes til jul.

Udviklet i slotshaven ved Gråsten Slot og spredt over Danmark og Nordtyskland i løbet af 1700-tallet som podekviste fra gartner N. Vothmanns Planteskole i Sønderborg.  Ifølge traditionen er æblet af sorten Ville Blanc og kommet til Gråsten som en podekvist, der blev sendt til greve Frederik Ahlefeldt d. Yngre på Gråsten af hans bror Carl, der var på en toårig udenlandsrejse. Æblet skulle stamme fra klosteret L'Abaye de Hautcombe ved Lac du Bourget i hertugdømmet Savoyen.

Æblet har en høj bestanddel af sukker, og samtidig er smagen præget af kraftig syre. Denne kombination giver muligheden for at anvende æblet til alt lige fra bagværk og desserter til varme retter. Æblet er også meget velsmagende som spiseæble.

Sønderjyske emigranter til USA medbragte også podekviste af det velsmagende gråstenæble og der findes i dag hele plantager i Califonien med det berømte æble. Grundlæggeren af Apple, Steve Jobs fortæller i biografien om Steve Jobs at gråstenæblet blev valgt til Apples logo.

Uddrag af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur:
Poul Andersen, Graasten – et slot og et sogn, 1986.
Claus Matthiesen, Dansk Frugt samlet, tegnet og beskrevet, 1913-24.