A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Æ ØÅ

Lister Dyb

Lister Dyb er den største danske tidevandsrende og ligger mellem vadehavsøerne Sild og Rømø. Dybet er op til 1,5 km bred og 30 m dyb.

Listerdyb deler sig i længere inde mod kysten i Rømø Dyb, der fører op til Havneby på Rømø, Lister Ley der fører ind til havnebyen ListSild og Højer Dyb, der fører ind til Vidåslusen. Listerdyb fører vand til og fra et område af Vadehavet på over 415 m². der mod nord afgrænses af Rømødæmningen og mod syd af Hindeburg-dæmningen til Sild.

Desuden var det Lister Dyb, der dannede grundlaget for den omfattende sejlads fra først Tønder og siden Højer fra middelalderen og frem til midten af 1800-tallet. Her fandt i 1644 et større søslag sted (se artiklen Lister Dyb, Slaget i).

Litteratur:

Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.