A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Æ ØÅ

Lund, Anders Petersen, 1842-1921, gårdejer

Anders Petersen Lund blev født i Højkro ved Emmerlev. En del af hans skolegang blev gennemført ved herrnhuterne i Christiansfeld, hvor han også blev konfirmeret i 1857. Senere blev han elev på Rødding Højskole. Han var åndeligt og kirkeligt interesseret og stærkt præget af det grundtvigske livssyn. Han arvede en stor gård i Ballum efter sin onkel og blev en meget velhavende mand.

Anders Petersen Lund var medinitiativtager til Sønderjydsk Skoleforenings oprettelse i 1892 og han blev ved den stiftende generalforsamling valgt til foreningens næstformand. I 1901 besluttede man på grund af chikane fra myndighederne at reducere Sønderjydsk Skoleforenings bestyrelse, udtrådte Anders Petersen Lund. Han havde nærmest virket ved sin anseelse, som han nød i vide kredse, Han kunne lade alle sine seks sønner få en god uddannelse og hver af dem en gård.

Anders Petersen Lund døde i 1921 og blev begravet i Ballum.