A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Æ ØÅ

Solæg

Solæg er en sønderjysk ret som kan nydes til en frokost eller evt. til en øl og snaps ”i utide”. På enkelte værtshuse står solæg fremme på disken.

Ingredienser: Æg, skalotteløg, sennep, eddike, madolie, salt og peber.

Æggene koges i ca. 20 minutter. Vandet tilsættes lidt skalotteløg under kogningen for at give æggene farve. Efter kogningen lægges æggene i koldt vand. Ægget stødes ganske let, så der kommer revner i skallen, hvorefter æggene lægges i et vækkeglas med en saltlage, som er så salt at æggene holder sig flydende. Æggene opbevares i lagen i køleskabet, hvor æggene kan holde sig i 2-3 uger.

Æggene serveres med skal. Ved bordet pilles et æg og skæres over på langs. Den hårdtkogte æggeblomme løftes forsigtigt ud af hviden. Hullet fyldes med sennep, nogle dråber eddike, et par dråber olie, salt og peber og evt. lidt tabasco. Blommen lægges nu tilbage med rundingen opad. Det halve æg indtages nu i en mundfuld og der skylles efter med øl og/eller snaps.