historie

Fortid, nutid, fremtid

Historie er dels viden og fortælling om menneskers fortid, dels selve fortiden. Men historie er så meget mere end det. Som den franske filosof Simone Weill har sagt: ”Hvis man ikke kender fortiden, forstår man ikke nutiden og egner sig ikke til at forme fremtiden”.

Statsborgerskab til salg

Tilføjet 13. okt 2017 - 11:24
Del nyheden
”Økonomiske borgere” kaldes rige personer fra hele verden, der køber statsborgerskaber for at få større mobilitet, skattefordele og adgang til nye, globale markeder. Som modydelse for et nyt pas investeres store summer i det nye land.

Vestkystens historie er gemt under sandet

Tilføjet 13. okt 2017 - 10:42
Del nyheden
Det nye Tirpitz-museum er bygget under sandet i klitterne ved Blåvand og integreret med en gammel bunker. Museet, hvis arkitektur har fået verdensomspændende omtale, fortæller om menneskers liv ved vestkysten, særligt under 2. Verdenskrig

I Højer rager den gamle vindmølle i hollænderstil op i det flade marsklandskab. Den blev bygget i 1857 og er den højeste af sin art i Nordeuropa. Sammen med byens andre velbevarede bygninger fortæller den om liv og levned i Tøndermarsken gennem tiden. Foto: Oxfordian Kissuth/Wikimedia Commons

Kulturmiljøer kender ingen grænser

Tilføjet 31. aug 2017 - 11:42
Del nyheden
Et nyt forskningsprojekt kortlægger kulturmiljøer i Danmarks yderområder. Kulturmiljøerne kan styrke kommunerne med unikke fortællinger om egn og mennesker, men de kender hverken til kommune- eller landegrænser  

Jeanette Varberg. Foto: Scanpix.

Folkevandringer varsler forandringer

Tilføjet 02. jun 2017 - 11:21
Del nyheden
Jeanette Varberg, der er museumsinspektør på Moesgaard Museum og forfatter til bogen ”Mennesket har altid vandret”, sætter nutidens folkevandringer i historisk perspektiv

Sønderjyderne der lavede storpolitik

Tilføjet 19. feb 2015 - 18:08
Del nyheden

Tilblivelsen af København-Bonn Erklæringerne er historien om lille Danmark, der med politisk snilde får den store nabo mod syd til at anerkende mindretalsrettigheder for de dansksindede i Sydslesvig. Men historien omhandler også en demokratisk proces, der voksede op fra græsrodsniveau i Sønderjylland, en landsdel, hvor mindretalsspørgsmålet havde særlig stor bevågenhed.

Af Merlin Christophersen

Foto: Karin Riggelsen.

En hyldest til danskerne

Tilføjet 18. dec 2014 - 14:03
Del nyheden

Han ville skildre historien, sorgen og det fantastiske land, der voksede ud af nederlaget i 1864. Men undervejs stødte Ole Bornedal, instruktør og manuskriptforfatter til DR1’s dramaserie ”1864”, på en øm tå.

Ukendt tysk billedmateriale fra 1864

Tilføjet 06. okt 2014 - 11:42
Del nyheden

Det var i 1864 ikke fotografen, der kom tæt på krigen, men kunstneren. En fælles dansk-tysk udstilling og bog viser hidtil ukendte tyske slagmalerier fra krigen i 1864.

Marianne Jelved: Meningen med Danmark. 2. del

Tilføjet 07. sep 2014 - 21:49
Del nyheden

Den flade struktur i Danmark er erstattet af topstyring, nyttetænkning er sat i stedet for værdier, og kompetencer er blevet vigtigere end dannelse. Det har trængt folkeoplysningen i defensiven. Men vær beredt, siger kulturmister Marianne Jelved, det gærer på ny. Anden halvdel af Erik Lindsøs interview med Marianne Jelved.

Marianne Jelved: Meningen med Danmark. 1. del

Tilføjet 07. sep 2014 - 21:40
Del nyheden

Den flade struktur i Danmark er erstattet af topstyring, nyttetænkning er sat i stedet for værdier, og kompetencer er blevet vigtigere end dannelse. Det har trængt folkeoplysningen i defensiven. Men vær beredt, siger kulturmister Marianne Jelved, det gærer på ny. Læs anden halvdel af interviewet på onsdag.