grænselandet

Hvor ligger Grænselandet?

Grænselandet refererer til landområdet nord og syd for den dansk-tyske grænse. På den danske side af grænsen ligger Sønderjylland med Sønderborg og Aabenraa som de største byer, og på den tyske side af grænsen ligger Sydslesvig med Flensborg i nord og Slesvig i syd.

”Det her giver så meget mening”

Tilføjet 13. okt 2017 - 10:46
Del nyheden
Kim Andersen, der fylder 60 i oktober, er udpeget til ny generalkonsul i Flensborg. En post, som de fleste danskere indtil for nylig ikke havde hørt meget om. GRÆNSEN har mødt den tidligere folketingspolitiker i hans hjem i Skanderborg til en samtale om, hvorfor det danske mindretal i Sydslesvig har været en del af hans liv, siden han var barn, og hvorfor han vælger at afslutte sin karriere som apolitisk embedsmand i Udenrigstjenesten syd for grænsen.

H.K.H. Prins Joachim, H.K.H. Prinsesse Marie

”Vi føler os hjemme i Sønderjylland”

Tilføjet 02. jun 2017 - 11:27
Del nyheden
Tilknytningen til Sønderjylland er uforandret stærk, understreger D.K.H. prins Joachim og prinsesse Marie i dette interview om salget af Schackenborg og om at være en moderne familie, der godt kan føle sig hjemme mere end ét sted og har rod i flere kulturer. Om grænselandet som et fredens sted og fremtiden i et uroligt Europa

Danmark for folket! Men hvem er folket?

Tilføjet 02. jun 2017 - 11:26
Del nyheden

Indvandring er i færd med at forandre befolkningssammensætningen i Danmark for altid. Derfor bliver danskerne nødt til at ændre deres opfattelse af, hvem de selv, mener eksperter

Unknown Object

Artiklen er fra magasinet Grænsen nr.3/juni 2017

Af Anna-Lise Bjerager

”Folket er enhver, der lever i dette land”.

Foto: Lars Salomonsen

Foto: Michael Rosenvinge

Grænselandets fremtid

Tilføjet 28. maj 2015 - 10:21
Del nyheden

Artiklen er fra magasinet Grænsen nr.2/april 2015

Af Michael Schack

En gang var jeg på vej tilbage fra Berlin til Aabenraa. I toget talte jeg med en ung kvinde. Hun var læge og flyttet til Danmark med mand og to børn. Det, som tiltrak hende, var bedre arbejdsvilkår, som kunne forenes med et velfungerende familieliv. Samtidig savnede hun dog storbylivet i Berlin: “Det virker, som om alting står stille i Sønderjylland - der er ikke ret meget, der peger fremad”, sagde hun. Jeg husker stadigvæk samtalen og må indrømme, at jeg indimellem har samme fornemmelse, når jeg er på vej hjem fra København.  

Foto: Scanpix.

Sønderjyderne der lavede storpolitik

Tilføjet 19. feb 2015 - 18:08
Del nyheden

Tilblivelsen af København-Bonn Erklæringerne er historien om lille Danmark, der med politisk snilde får den store nabo mod syd til at anerkende mindretalsrettigheder for de dansksindede i Sydslesvig. Men historien omhandler også en demokratisk proces, der voksede op fra græsrodsniveau i Sønderjylland, en landsdel, hvor mindretalsspørgsmålet havde særlig stor bevågenhed.

Af Merlin Christophersen

Foto: Karin Riggelsen.

Regeringen styrker dansk-tysk grænseregion

Tilføjet 19. nov 2014 - 15:46
Del nyheden

Med skatteminister Benny Engelbrecht (S) i spidsen, har regeringen taget initiativ til at styrke samarbejdet i den dansk-tyske grænseregion. Fem ministre er gået sammen om initiativet, og repræsentanter for det danske og det tyske mindretal i grænseregionen mødes torsdag med regeringen.

Kristian Ditlev Jensen: Rudbøl – der kunne man jo også bo

Tilføjet 28. okt 2014 - 21:52
Del nyheden

En aften kommer forfatteren Kristian Ditlev Jensen til at tænke på et barndomsbesøg i Rudbøl. ”Her kunne jeg også bo,” tænker han. Dagen efter starter han bilen, stiller GPS’en på Rudbøl -  328 km, tre timer og 26 minutter – og bosætter sig i Højer. Senere flytter han til Christiansfeld. Nu bor han i Flensborg.  Forfatterens møde med Sønderjylland er der kommet en bog ud af, som udkommer sidst i oktober. GRÆNSEN bringer forordet.