"Vi skal styrke forholdet til Tyskland"

Fra vinduerne i Den danske Ambassade i Rauchstrasse kan man se over på Den syriske Ambassade. En blodig borgerkrig har hærget landet siden 2011. "Det gør mig faktisk ulykkelig, at der ikke kan findes en løsning", siger Friis Arne Petersen. Foto: Christian T. Jørgensen

Tilføjet 09. feb 2017 - 16:16
Del nyheden

Regeringens Tysklandsstrategi, der blev præsenteret i disse dage for et år siden, er seneste led i en historisk udvikling i Danmarks forhold til sin store nabo mod syd.

Det siger Friis Arne Petersen, der er Danmarks ambassadør i Berlin, i et stort portrætinterview i magasinet Grænsen, der udkommer i dag.

”I dag er der ingen danskere, der stiller spørgsmålstegn ved Tysklands enhed. Tyskland har vist sig at være i stand til at forvalte arven og gøre sin indflydelse gældende på en ansvarlig måde, og Tyskland har gjort de godt både økonomisk og politisk”, siger Friis Arne Petersen, der konstaterer, at den politiske udvikling i Europa har forandret sig grundlæggende, efter at Storbritannien har valgt at forlade EU og Frankrig har store problemer økonomisk og svært ved at gennemføre politiske reformer.

”Disse to kernelande står ikke længere skulder ved skulder med Tyskland til at lede EU-samarbejdet. I dag er det Tyskland alene, der står i spidsen for EU. I den situation har Danmark som et lille land behov for at sætte Tyskland endnu mere på dagsordenen politisk og økonomisk, men også sprogligt og kulturelt, og det er netop det, vi gør med Tysklandsstrategien”, siger Friis Arne Petersen.

Det er blevet kritiseret, at tysk sprog og kultur ikke fylder tilstrækkeligt i regeringens Tysklandsstrategi. ”Vi skal ikke lære tysk for at styrke handelsbalancen”, sagde sprogprofessor Per Øhrgaard i et interview i magasinet Grænsen i oktober 2016. Hertil siger Friis Arne Petersen.

”Jeg synes, det er helt fint, at der er nogen, der ønsker at lære et bestemt sprog, fordi de gerne vil arbejde med det lands kultur eller litteratur. Men jeg synes også, det er værdifuldt og klogt af os danskere at lære sprog for at kunne begå os og få nye job og nye muligheder. Vi eksporterer for 150 milliarder kroner om året til Tyskland, hvilket svarer til næsten 20 procent af vores eksport. Det er da en god anledning til at sige: ”Lad mig hellere se at få lært noget tysk”, siger Friis Arne Petersen.

Læs portrætinterview af Friis Arne Petersen her