”Jeg har glædet mig sådan”

Tilføjet 25. aug 2016 - 10:28
Del nyheden

Noel på 8 år er et af de sydslesvigske børn, der var så heldig at finde en dansk værtsfamilie, så han kunne komme på ferie Danmark i denne sommer

Af Sebastian Schlüter Jacobsen

Der er udsigt til Svendborgsundbroen, og stranden er så tæt på, at der er en duft af vand og tang gennem det åbenstående køkkenvindue. Ude i haven løber otteårige Noel Metzler rundt med sin nye ven, Karl Oskar, der er søn af huset.

Noel er på besøg i Svendborg som feriebarn fra Sydslesvig. Han kommer fra landsbyen Kosel ved Egernførde i Sydslesvig og har glædet sig til at komme på ferie i Danmark. For som han selv siger med et smil, så er der ret stille dér, hvor han kommer fra.

”Måske det er fordi jeg har glædet mig sådan til at komme afsted. I hvert fald synes jeg, at der er sjovere her”, siger han.

Familien, der har taget imod Noel, er Louise og Peter Liokouras med deres tre børn: Karl Oskar på otte, Anna, 9, og Lulle 4, samt hundehvalpen Lilli.

Louise Liokouras er begejstret over at have besøg af Noel.

”Han faldt virkelig hurtigt til og er så nem. Han taler pænt dansk, og opfører sig eksemplarisk”, siger Louise Liokouras, der er sikker på, at hendes egne børn lærer meget ved at skulle have en gæst, der kommer fra en anden kultur. Hun tilføjer, at hun ikke tror hendes jævnaldrende børn ville kunne være så langt væk hjemmefra.

”Ville du turde det, Anna?”, spørger hun.

Anna tænker sig grundigt om, inden hun svarer:

”Nej det tror jeg ikke, jeg ville turde”, lyder det så eftertænksomt.

Noel blev allerede første dag i Svendborg kastet ud i noget nyt. Han fulgtes med Karl Oskar i skole. Karl Oskar går på Ollerup Friskole og er lige begyndt i anden klasse. Noel syntes, det var sjovt, men undrede sig også over, at lærerne var så søde og slet ikke så skrappe som i Tyskland.

”Det var rigtig sjovt at være med Karl Oskar i skole. Jeg legede med de andre børn i frikvartererne. De behandlede mig rigtig godt, fordi jeg er gæst”, siger Noel.

Louise Liokouras og hendes mand har undladt at lave det helt store program, mens Noel er på besøg.

”Jeg tror, Noel får mest ud af at opleve en typisk dansk hverdag. Vi kunne jo godt tage ud og vise ham et eller andet historisk i området. Men hvad får han ud af det? På denne måde oplever han både kulturen og sproget i en dansk familie”, siger Louise Liokouras og tilføjer, at Noel og hendes egne børn ser frem til fredag aften, der er burgeraften og med Disneysjov i fjernsynet. 

Det er første gang at familien Liokouras i Svendborg er ferieværter. Om de skal være det igen næste år, har de ikke besluttet endnu. Men den gode oplevelse med Noel gør det i hvert fald mere sandsynligt.

For Noels vedkommende er der ingen tvivl.

”Jeg er helt sikker på, at jeg gerne vil af sted igen næste år”, siger han.

 

Billedtekst: Noel, nr. 2 fra venstre, er helt sikker på, at han gerne vil på ferie hos en dansk familie igen næste år. Her er han sammen med familien Liokouras fra Svendborg.

BOX: Sydslesvigske børn er rejst på ferie i Danmark siden 1919. I alt 133 sydslesvigske børn mellem 7 og 15 år har været på ferie i Danmark i sommeren 2016. Sydslesvigske Børns Ferierejser er et samarbejde mellem Grænseforeningen og Dansk Skoleforening for Sydslesvig, der administrerer ordningen via Feriekontoret i Flensborg, se mere på feriebarn.dk