37.000 spejdere sætter spor i grænselandet

Grænseforeningens Kulturmødeambassadører har sat en grænsebom op foran Grænselandsteltet for at sætte fokus på grænser, kultur og identitet på Spejdernes Lejr 2017. Foto: Grænseforeningen

Tilføjet 25. jul 2017 - 13:30
Del nyheden

Danmarks største spejderlejr blev lørdag skudt i gang i Sønderborg, hvor 37.000 danske og internationale spejdere frem til næste søndag samles om et væld af aktiviteter. Det danske og det tyske mindretal og Grænseforeningen sætter under lejren fokus på mangfoldighed i grænselandet.Unknown Object

Spejdernes Lejr 2017 har mottoet: ”Vi sætter spor.” I de mange aktiviteter, de tusindvis af spejdere, deres forældre og andre gæster kan deltage i på Kær Vestermark ved Sønderborg, er der også sat fokus på grænselandets historie, kultur og mangfoldighed. Gunvor Vestergaard, der er pædagogisk konsulent i Grænseforeningen og står for en række aktiviteter på lejren, er glad for lejrens motto og placering.

”Spejderne sætter spor, men vi sætter også spor i spejderne ved at gøre dem klogere på, hvordan især de unge i grænselandet og i mindretallene vil mødes på tværs af nationalitet og på tværs af grænsen. Og det er der stor interesse for både blandt spejderne og de tusindvis af gæster, der besøger lejren”, siger Gunvor Vestergaard.

Sammen med det danske mindretals foreninger Sydslesvigsk Forening og Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger og det tyske mindretals forening Bund Deutscher Nordschleswiger står Grænseforeningen for ”Grænselandsteltet”. Her kan man møde repræsentanter fra mindretallene og Grænseforeningens Kulturmødeambassadører – der er et korps af unge danskere med bindestregsidentitet – og blive klogere på livet i grænselandet og det at være ung i et mindretal.

I teltet kan man blandt andet deltage i en grænselandsquiz, en sønderjysk-plattysk-frisisk sprogkonkurrence og lave en broche med den slesvigske løve til sit spejdertørklæde.   

”Der er stor aktivitet i teltet. Vi havde købt ind til 1000 brocher, og dem er der her på tredjedagen ikke mange tilbage af. Vi kan mærke en stor interesse for, at man i teltet kan møde både det danske og det tyske mindretal. Og vores Kulturmødeambassadører trækker hele spørgsmålet om mindretal og mangfoldighed op i et større perspektiv, hvor kulturmødet er i fokus, og det også bliver interessant for dem, der ikke kommer fra en grænseregion”, siger Gunvor Vestergaard.

Spejdernes Lejr 2017 er arrangeret af de fem internationalt anerkendte danske spejderkorps, der også tæller Dansk Spejderkorps Sydslesvig, og gennemføres næsten udelukkende af frivillige ledere. På lejren tilbydes aktiviteter til stort set alle aldersgrupper. Læs mere på spejderneslejr.dk.