Bertel Haarder takker nej til job som generalkonsul

Tidligere kirke- og kulturminister Bertel Haarder (V) takker nej til at blive ny generalkonsul i Flensborg. Foto: Venstre

Tilføjet 16. dec 2016 - 10:45
Del nyheden

Tidligere kirke- og kulturminister Bertel Haarder (V) bliver alligevel ikke ny generalkonsul i Flensborg, sådan som det ellers var planen.

Bertel Haarder valgte torsdag at sige nej til jobbet, som han ellers skulle være tiltrådt 1. september 2017, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde lovet ham posten, da et nyt ministerhold blev sat i forbindelse med dannelsen af den nye VLAK-regering.

I en skriftlig ”opsigelse” af jobbet skrev Bertel Haarder torsdag.

”Jeg troede, den tilbudte post var på vej til nybesættelse. Jeg glædede mig til at arbejde frem mod genforeningsjubilæet. Jeg er opvokset i Grænselandet. Jeg brænder for det – og har alle forudsætninger for at synliggøre og arbejde for mindretallene. Men posten er jo besat, og jeg vil ikke trænge mig på. Jeg afslår tilbuddet og glæder mig til at arbejde i Folketinget, blandt andet med kulturen og det nordiske”.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen noterer sig, at Bertel Haarder alligevel ikke ønsker at besætte posten.

”Jeg tror, at han ville have gjort det godt. Men jeg er overbevist om, at andre også vil kunne varetage opgaven med engagement og kompetence”, siger Lars Løkke Rasmussen, der har truffet en ”principbeslutning” om at posten skal besættes af en person med en mere politisk profil end den nuværende.

”I Danmark er vi alt for dårlige til at drage nytte af de kompetencer, som erfarne politikere oparbejder gennem et langt liv i politik. Det gør andre lande langt bedre end os”, udtaler statsministeren i en skriftlig kommentar.

Uroen om besættelsen af generalkonsulposten er opstået, efter at der gennem de seneste to uger har været bragt et stort antal læserbreve i Flensborg Avis, der kritiserer, at historiker Henrik Becker-Christensen, der har været generalkonsul i Flensborg i 18 år, måtte forlade generalkonsulposten mod sin vilje.

Flemming Meyer, der er formand for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), stiller sig uforstående over for, at Henrik Becker-Christensen ikke bare kan fortsætte.

”Jeg kan ikke se nogen som helst grund til, at Henrik Becker-Christensen skal skiftes ud, når han ikke ønsker at gå på pension. Han er en fantastisk dygtig generalkonsul og har været god for det danske mindretal”, siger han til Jyllands-Posten.