Danmarks bidrag til europæisk underskriftsindsamling for nationale mindretal kan få afgørende betydning

Der er d.d. registreret 902.046 underskrifter til det europæiske borgerinitiativ, Minority SafePack. Der skal indsamles en million inden 3. april, hvis initiativet skal blive til noget.

Tilføjet 20. mar 2018 - 15:59
Del nyheden

Hver 7. europæer tilhører et nationalt mindretal. Det vil typisk sige, at gruppens sprog og kultur adskiller sig væsentligt fra flertalsbefolkningen, og at gruppen har boet et bestemt sted i flere generationer, men at landegrænserne er flyttet.

Den europæiske mindretalsorganisation, FUEN, har gennem snart et år kæmpet for, at Europas nationale mindretal kommer på dagsordenen i EU-Kommissionen, fordi mange nationale mindretal har svært ved at bevare deres sprog og kultur.
Det er sket ved, at FUEN har iværksat en underskriftsindsamling i samtlige EU-lande til fordel for borgerinitiativet Minority SafePack. Kravet er, at der skal indsamles 1 million underskrifter inden 3. april. Når det er sket, er EU-Kommissionen forpligtet til at se nærmere på borgerinitiativet, der har som formål at styrke den sproglige og kulturelle mangfoldighed i Europa. Indtil nu er der indsamlet 87 procent af den ene million underskrifter.

Danmarks bidrag til underskriftsindsamlingen til fordel for det europæiske borgerinitiativ kan af tekniske årsager vise sig at få afgørende betydning. Derfor er der stor glæde i Grænseforeningen og hos det danske mindretal i Sydslesvig over, at Danmark nu har indsamlet det nødvendige antal underskrifter: 9.750.

Generalsekretær Knud-Erik Therkelsen, Grænseforeningen, siger:

” Vi skal huske, at det ikke er alle nationale mindretal, der har det lige så godt som det tyske mindretal i Sønderjylland og det danske mindretal i Sydslesvig. De meget fine forhold, der hersker i grænselandet mellem mindretals- og flertalsbefolkning, kan vi være stolte af. Jeg håber inderligt, at dette borgerinitiativ kan være med til at forbedre situationen for de mange nationale mindretal i Europa”.

Grænseforeningen og det tyske mindretal i Danmark har været rundt på messer og uddannelsesinstitutioner for at indsamle underskrifter og lavet kampagner på de sociale medier for at nå målet inden deadline. Man kan følge opløbet op til deadline i underskriftsindsamlingen på www.minority-safepack.eu. Her kan man også skrive under indtil 3. april, hvis man ønsker at støtte borgerinitiativet.