Dannebrog daler ned fra himlen på Folkemødet på Bornholm

Ralf Grabowsky har tidligere sprunget med Dannebrog ved De danske årsmøder i Sydslesvig. Her ses han ved et prøvespring. Foto: Ralf Grabowski

Tilføjet 11. jun 2019 - 15:16
Del nyheden

Danmarks vigtigste nationalsymbol, Dannebrog, fylder 800 år på lørdag 15. juni, Valdemarsdag. Det vil blive fejret på Folkemødet på Bornholm med en usædvanlig begivenhed: Dannebrog daler ned fra himlen, sådan som det ifølge legenden skete, da himlen åbnede sig under felttoget i Estland i 1219 under ledelse af kong Valdemar 2. Sejr.

På Folkemødet på Bornholm er det faldskærmsudspringer Ralf Grabowsky, der vil sørge for, at Dannebrog lander på Cirkuspladsen. Det sker lørdag kl. 19. Herefter vil Dannebrog blive hejst, og Bertel Haarder, der omtales som Folkemødets fader, vil holde festtale for Dannebrog på Hovedscenen. Bertel Haarder har også skrevet en sang til lejligheden, som Folkemødets deltagere inviteres til at synge med på.

”Vi har for nylig fejret Grundlovsdag, der også var dagen for folketingsvalget. Jeg stod på Christiansborgs slotsplads efter valget og betragtede splitflagene på Christiansborg og børsbygningen og sagde til de omkringstående: Se derop. Det er verdens smukkeste flag. Det var jo tropenat, så flagene var smukkere end nogensinde. Det er sådan noget, der gør en sønderjyde som mig helt rørstrømsk. Jeg glæder mig til Folkemødet, så vi danskere sammen kan fejre Dannebrog. Ligesom Folkemødet er et udtryk for alt det, vi har til fælles, er Dannebrog det også”, siger han.

På Folkemødet vil Ralf Grabowsky springe fra 1.200 meters højde fra et fly af typen Cessna 182. Fra udspringet går der ca. fire minutter, til han lander på Cirkuspladsen, hvor en kreds af unge fra det danske mindretal i Sydslesvig og Grænseforeningens Kulturmødeambassadører vil tage imod ham iført T-shirts med sloganet ”Danskerne findes i mange modeller”.

”Jeg glæder mig til at lade flaget dale ned fra himlen på Folkemødet på Bornholm. Det er ikke så ofte, jeg lander med et flag, der har en så gammel historie”, siger faldskærmsudspringeren.

Ralf Grabowsky, der stammer fra Egernførde i Sydslesvig, har sprunget med faldskærm i 30 år og opnåede i 2017 verdensrekorden i udspring med flag, da han sprang med et flag på 2.700 kvadratmeter, svarende til tre håndboldbaner. Han har tidligere sprunget med Dannebrog ved De danske årsmøder i Sydslesvig.

Det er Foreningen Folkemødet, Sydslesvigsk Forening (SSF) og Grænseforeningen, der står bag fejringen af Dannebrog på Folkemødet på Bornholm. Faldskærmsudspringet vil af sikkerhedsmæssige årsager blive aflyst i tilfælde af dårligt vejr.