Danske kulturfolk samles på Rødding Højskole

Røddingmødet på Rødding Højskole har fundet sted siden 2016. Foto: Rødding Højskole

Tilføjet 13. aug 2019 - 15:28
Del nyheden

Kulturminister Joy Mogensen (S) mødes d. 13.-14. august med en række kulturpersoner på Danmarks ældste højskole, Rødding Højskole, i Sønderjylland for at diskutere, hvordan kulturområdets betydning kan blive løftet. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

”Vi har en fælles opgave i at tale kulturen op igen. Det er mit vigtigste budskab til alle, der kommer på Røddingmødet”, udtaler Joy Mogensen.

Kulturmødet på Rødding Højskole, der blev grundlagt i 1844, og som fra 1864-1920 var under tysk herredømme, finder sted for fjerde gang. Det er første gang, at Joy Mogensen som kulturminister indkalder til dialogmøde på Rødding Højskole. På dagsordenen til årets møde er emnerne børn og unge, frivillighed samt public service.

”Kultur og idræt skal spille en rolle i at skabe et samfund med verdens bedste barndom. Vi skal have tillid til vores medier, hvis vores demokrati skal fungere i en digital og uforudsigelig mediefremtid. Jeg håber, at vi kan samles på Rødding og lave en alliance om at løfte betydningen af kulturområdet i vores samfund. Kulturområdet er vævet ind i hele den nye regerings vision for fremtidens Danmark”, siger Joy Mogensen.

Det var Bertel Haarder, der i 2016, da han selv var kulturminister, tog initiativ til Røddingmødet som en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor kulturministeren inviterer kulturfaglige interessenter og meningsdannere til en åben debat. Siden da har Mette Bock (LA) og nu Joy Mogensen videreført den tradition på Rødding Højskole.

”Det betyder noget for samtalen og debatten, at mødet foregår på en højskole. Der er en særlig ånd på en højskole. Man kommer helt ned på jorden, og man skal selv lægge sengetøj på og tage det af igen. Det er en anden måde at være sammen på end i et stort konferencecenter”, udtalte Mette Bock til TV SYD i forbindelse med Røddingmødet i 2018.

Røddingmødet er kulturens pendant til Sorømødet, som Bertel Haarder stiftede i 1983 i sin tid som undervisningsminister, og som er blevet afholdt på Sorø Akademi i mere end 30 år. Her er det den siddende undervisningsminister, der inviterer til debat om et aktuelt uddannelsespolitisk tema. I år bliver den tradition dog brudt, da den nyudnævnte undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ikke har haft tid til at planlægge mødet. Det oplyser Undervisningsministeriet til Altinget.

Blandt deltagerne til årets Røddingmøde er Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, Henrik Bo Nielsen, direktør for DR Kultur, Børn og Unge, og Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst.