Den danske jul er importeret fra Tyskland

Sådan fik adventskransen sine røde bånd. Det var de dansksindede i det nuværende Sønderjylland, der pyntede adventskransen med røde og hvide bånd for at markere deres nationale tilhørsforhold, fortæller Jens Ingvordsen, der er juleinspektør i Den Gamle By i Aarhus. Foto: Den Gamle By i Aarhus.

Tilføjet 06. dec 2018 - 15:05
Del nyheden

De fleste danske juletraditioner kommer fra Tyskland. De har gjort et stop i Sønderjylland, hvor de har fået en dansk nuance, inden de har spredt sig til resten af Danmark.

Det fortæller juleinspektør i Den Gamle By i Aarhus, Jens Ingvordsen, til magasinet Grænsen, der har temaet ’Jul og nytår i grænselandet’. Han nævner som eksempel juletræet.

”Juletræet kan spores helt tilbage til 1500-tallet i det sydlige Tyskland og vandrer så langsomt nordpå, hvor det kendes i Holsten, inden det kommer til Danmark. Der findes få, om nogen, danske juletraditioner, der kan spores specifikt til Slesvig-Holsten. Men det gælder for en del af vores juletraditioner, at de har gjort holdt i Slesvig-Holsten og Sønderjylland og har fået en særlig farvning der”, siger Jens Ingvordsen og peger på adventskransen som et eksempel.

”[...] vi ved, at der var adventskranse i Sønderjylland i årene omkring Første Verdenskrig. Men allerede inden da, var der nogle enkelte i f.eks. Christiansfeld. De dansksindede i det daværende Nordtyskland pyntede adventskransen med røde og hvide bånd for at markere deres tilhørsforhold til Danmark, så da adventskransen spredte sig til Danmark, havde den allerede fået en national nuance”, siger Jens Ingvordsen.

Læs stort interview med Jens Ingvordsen i magasinet Grænsen her.