Det nordiske samarbejde skal styrkes efter Brexit

I EU-debatten på Marriott Hotel i København deltog bl.a. Margrete Auken (SF), Mette Bock (LA) , Kimmo Sasi (Samlingspartiet, Finland), Jessica Polfjärd (Moderaterna, Sverige), der også er Nordisk Råds præsident, og Morten Løkkegaard (V). Foto: Matts Lindqvist

Tilføjet 09. apr 2019 - 15:42
Del nyheden

Storbritanniens bebudede farvel til EU betyder, at Danmark mister en vigtig alliancepartner, og det skal fordre et tættere samarbejde med de øvrige nordiske EU-lande, Sverige og Finland.

Sådan lød budskabet fra en række af de danske spidskandidater til europaparlamentsvalget, som i går var samlet til en nordisk EU-valgdebat i København. Det skriver DRValget til Europa-Parlamentet foregår mellem 23. maj og 26. maj. I Danmark foregår valget den 26. maj.

”Hvis vi skal have en stemme i det nye kapitel, som EU skal til at åbne, så bliver de nordiske lande nødt til at arbejde tættere sammen”, sagde kulturminister Mette Bock, der er spidskandidat for Liberal Alliance, ifølge DR.

Læs også analyse af Claus Kragh, Mandag Morgen: 'Norden er ved at blive en europæisk magtfaktor'

EU-valgdebatten, der var arrangeret af Nordisk Råd, var første gang, at kandidater fra alle de tre nordiske EU-lande var samlet til en debat inden et europaparlamentsvalg. Til debatten var ’Norden efter Brexit’ et af tre hovedtemaer.

Danmark har siden EU-indmeldelsen i 1973, hvor også briterne blev medlem, lænet sig op ad Storbritannien, bl.a. i forhold til spørgsmål om frihandel og reguleringen af arbejdsmarkedet. En undersøgelse fra 2018 foretaget af European Council on Foreign Relations viser dog, at Danmark mangler betydningsfulde alliancer i EU. Dermed kan Danmark få det ekstra svært ved forhandlingsbordene, når Storbritannien ikke er med mere.

”Vi kommer til at mangle nogle af vores allerbedste venner”, lød det bl.a. fra Margrethe Auken (SF) ifølge DR om udsigten til, at Storbritannien inden længe forlader EU.

Også Morten Løkkegaard, nuværende medlem af Europa-Parlamentet og spidskandidat for Venstre, erklærede sig ved valgmødet enig i, at Danmark bør styrke forholdet til Sverige og Finland. Han fremhævede dog også, at det ikke kun er de nordiske lande, som Danmark burde arbejde tættere sammen med.

”Hvis vi udvider kredsen til lande, vi deler kultur med, så kommer vi til at fylde noget mere”, sagde Morten Løkkegaard ifølge DR.