Det tyske mindretal fester på Sønderjyllands højeste punkt

Den traditionelle Knivsbjergfest, der er blevet afholdt hvert år siden 1894, dog afbrudt af de to verdenskrige, finder sted på lørdag d. 22. juni.

Tilføjet 20. jun 2019 - 14:23
Del nyheden

Det tyske mindretal afholder nu på lørdag den 22. juni sin årlige sommerfest på Knivsbjerg, der er Sønderjyllands højeste punkt og som ligger i nærheden af Rødekro. Sommerfesten, der oprindeligt var en festdag for tyskheden, er i dag blevet til en sønderjysk folkefest med gæster både fra Tyskland og Danmark.

”Alle - også vore danske naboer - er meget velkomne til at kigge forbi Knivsbjerg på denne festdag”, siger Jasper Andresen, formand for det tyske mindretals ungdomsorganisation, Deutscher Jugendverband für Nordschleswig, ifølge JydskeVestkysten.

Til arrangementet forventes omtrent 4000 gæster, der bl.a. kan opleve fællesmorgenmad, håndbold- og fodboldturneringer, sønderjysk kaffebord, grillmad, livemusik og politiske taler af bl.a. Thomas Andresen, borgmester i Aabenraa. Derudover vil der være en lang række aktiviteter for børn og unge.

Historisk set har Knivsbjerg knyttet sig til de tysksindede i Sønderjylland, og før grænsedragningen i 1920 afholdte man her flere årlige møder og fester, der gik ud på at erklære Sønderjylland (også kaldet Nordslesvig) for tysk land. Blandt disse fester var Knivsbjergfesten, der fandt sted for første gang i 1894, og som med tiden blev en årlig begivenhed, hvor særligt idræt spillede en væsentlig rolle.

Også efter Slesvigs deling i 1920 blev det traditionelle sommermøde holdt i hævd, men under det nazistiske Tysklands besættelse af Danmark blev der ikke afholdt Knivsbjergfester. I årene 1947-48 blev begivenheden dog genetableret og har siden udviklet sig til en folkefest, der også inkluderer den danske flertalsbefolkning.

Der findes i dag en mindemur og en udsigtsplatform på Knivsbjergbakketoppen samt en større kursusejendom, som anvendes af det tyske mindretal.

Læs mere om programmet for lørdagens Knivsbjergfest 2019 her.