Det tyske mindretal planlægger 2020

”Vi vil i 2020 fejre vores 100 års fødselsdag”, sagde Hinrich Jürgensen i sin tale ved Deutscher Grenzvereins nytårsreception i Sankelmark.

Tilføjet 15. jan 2018 - 12:58
Del nyheden

I 2020 er det som bekendt 100-året for Genforeningen, men det er også 100-året for det tyske mindretal i Sønderjylland.  Hinrich Jürgensen, der er formand for det tyske mindretal, Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), kom ind på dette ved Deutscher Grenzvereins nytårsreception den 11. januar i Sankelmark, hvor også bl.a. kulturminister Mette Bock (LA) var til stede.

”Vi vil planlægge 2020, der er vores 100 års fødselsdag, og glæder os over, at nu også den tyske side har besluttet sig for at danne et præsidium for at forberede 2020. For mig står 2020 for en række forskellige historier og perspektiver. Ved siden af vores og den tyske historie står naturligvis det danske mindretals og den danske glæde over ”Genforeningen”. Jeg håber, at det vil lykkes os – også ud over den tysk-danske grænseregion – at fortælle disse historier”, sagde Hinrich Jürgensen ifølge avisen Der Nordschleswiger. Konkret håber Hinrich Jürgensen, at dette bl.a. kan gøres gennem et nyt tysk museum, der efter planen skal åbne i Sønderborg.

Kulturminister Mette Bock (LA) kom også ind på 2020 i sin tale, som hun holdt på tysk, hvilket hun høstede bifald for.

”Det er en af de vigtigste datoer og en meget væsentlig begivenhed for regionen, for Danmark, Tyskland og Europa, sagde kulturministeren ifølge Der Nordschleswiger. Kulturministeren sagde, at de kulturelle værdier er under pres i disse år, og at Europæisk Kulturarvsår 2018 er en chance for at sætte fokus herpå.

”Vi stræber efter et tæt samarbejde med vore tyske naboer og glæder os over, at vi kan have denne udveksling og diskussion om forskellige idéer og forestillinger”, sagde Mette Bock ifølge Der Nordschleswiger.

I sin tale kom Hinrich Jürgensen også med en opsang. Han mener at der er brug for mere tysk optimisme.

”Nogle frygter, at vi bliver oversvømmet af flygtningestrømme, andre savner en regering, der kan lede landet. Andre igen er bange for klimaforandringer eller for amerikanske præsidenter”, sagde Hinrich Jürgensen ifølge Der Nordschleswiger og fortsatte.

”Men samtidig viser økonomien en fuldkommen anden historie: Siden finanskrisen for ti år siden oplever Tyskland vækst langt over gennemsnittet, lav arbejdsløshed, overskud i de offentlige regnskaber og voldsomme handelsoverskud. Og Tyskland er verdensmester i fodbold. Hvad mere kan man egentlig ønske sig?”, spurgte Hinrich Jürgensen og medgav, at der også var udfordringer og behov for reformer i Tyskland.

”Men som tysker må man gerne have lov til at glæde sig over den helt igennem gode situation, vi befinder os i – og også glæde sig over fremtiden”, sagde Hinrich Jürgensen ifølge Der Nordschleswiger.