Europæiske mindretalsunge mødtes i København

WIND OF CHANGE. Deltagerne på kurset i Grænseforeningens sekretariat i København i weekenden kom fra en række forskellige nationale mindretal i Europa. Wienke Reimer (nr. 4 f.v.), der er projektleder for Minority Changemaker Programme, fortæller, at deltagerne afsluttede weekenden med at synge Scorpions ”Wind of Change”, der optræder i Højskolesangbogen. ”Det var den stemning, der var. Vi ønsker at skabe en forandring i Europa”, siger Wienke Reimer. Foto: Grænseforeningen

Tilføjet 13. mar 2019 - 10:46
Del nyheden

15 unge fra nationale mindretal i Europa mødtes i weekenden i København for at diskutere mindretal, identitet og Europas fremtid. Det skete som led i projektet Minority Changemaker Programme, hvor 40 unge skal deltage i et 13 ugers højskolekursus i grænselandet i 2020 for at markere 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920.

Som forberedelse til højskoleopholdet arrangeres en række workhops, såkaldte Minority Labs, i fem byer i Europa i løbet af 2019, og første Minority Lab fandt altså sted i København i weekenden.

Wienke Reimer, der er projektleder for Minority Changemaker Programme og selv kommer fra det danske mindretal i Sydslesvig, siger:

”Vi har haft en fantastisk weekend med fokus på at introducere deltagerne til dannelse, lederskab og aktivisme set fra et nordisk perspektiv. Vi har diskuteret mangfoldighed, og hvordan vi får skabt plads i Europa, så mindretal, både nationale og etniske, kan få en plads i et Europa, der i dag er præget af stærke politiske kræfter på yderfløjene.”

”De fleste, der deltog, vidste i forvejen ikke så meget om danske højskoler, men det ved de nu. Da vi var færdige med workshoppen søndag eftermiddag, var der et ønske om at synge endnu en sang fra Højskolesangbogen, og vi sang ”Wind of Change”. Det passede fint til den stemning, der herskede. Vi ønsker at skabe en forandring i Europa, og det begynder med de unge.”

De 15 deltagere i Minority Lab i København kom fra det danske mindretal og det sorbiske mindretal i Tyskland, det vestfrisiske mindretal i Nederlandene, det ungarske mindretal i Rumænien samt det kroatiske og slovenske mindretal i Østrig. Desuden deltog Rigmor Eybe, der er lærer på Jaruplund Højskole, og Ydwine Scarse fra Youth of European Nationalities (YEN), der kommer fra det vestfrisiske mindretal i Nederlandene.

Det er Grænseforeningen, der står bag Minority Changemaker Programme, i et samarbejde med Jaruplund Højskole, Center for Grænseregionforskning ved Syddansk Universitet og den europæiske ungdomsorganisation Youth of European Nationalities (YEN).

Den næste Minority Lab finder sted i maj 2019 i Transylvanien, Rumænien.