Genforeningen 2020 diskuteres på Nordens Dag

Nordens Dag i morgen 23. marts fejres i hele Norden. Og også på Folkehjem i Aabenraa. Foto: Norden.org

Tilføjet 22. mar 2019 - 12:24
Del nyheden

Når ministeren for nordisk samarbejde, Eva Kjer Hansen (V), i morgen den 23. marts deltager i fejringen af Nordens Dag, er Genforeningen 2020 og den sønderjyske tilknytning til Norden på programmet. Ministeren begynder nemlig dagen med at tage til Folkehjem i Aabenraa for at mødes med en række aktører, der vil være involveret, når 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark skal markeres i 2020.

Simon Faber, som er projektleder for Genforeningen 2020, ser frem til mødet med minister Eva Kjer Hansen, der er kommet i stand efter længere tids dialog med ministeren.

”Præsidiet for Genforeningen 2020 ønsker at få en nordisk vinkel på Genforeningen 2020, og derfor er vi meget glade for, at ministeren har ønsket at møde aktørerne bag Genforeningen 2020 ved dette uformelle møde, hvor vi vil drikke morgenkaffe og lade os gensidigt inspirere”, siger Simon Faber, der håber, at den sønderjyske tilknytning til Norden kommer til at afspejle sig i festlighederne i 2020, uden at han ønsker at være mere konkret.

”Det gælder om, at den nordiske vinkel i Genforeningen 2020 kommer til at blive både historisk og folkeligt forankret. Jeg er optimistisk og tror på, at vi kan få opgaven løst på en god måde”, siger Simon Faber.

I lørdagens møde deltager ud over Simon Faber også bl.a. borgmester i Aabenraa, Thomas Andresen, og bestyrelsesformand for Danfoss, Jørgen Mads Clausen, der begge er medlemmer af præsidiet for Genforeningen 2020, historiker Rasmus Glenthøj samt en række repræsentanter for bl.a. sønderjyske kommuner, som har nordiske venskabsforbindelser, DBU, Grænseforeningen og Nordisk Informationskontor i Sønderjylland/Schleswig.

Nordens Dag fejres hvert år den 23. marts for at markere indgåelsen af Den Nordiske Samarbejdsoverenskomst (Helsingforsaftalen) i 1962. Helsingforsaftalen udgør den formelle ramme for Nordisk Råds arbejde. Nordisk Råd, der er de nordiske parlamenters og regeringers officielle samarbejdsorgan, blev oprettet i 1952.