Hvordan lever man i et grænseland?

“Selve grænsen er jo en naturlig ting, dog mener jeg, at grænsekontrollen er ren symbolpolitik", fortæller Johanne Juul Olsen. Foto: Privatfoto

Tilføjet 10. okt 2019 - 12:10
Del nyheden

Artiklen er fra magasinet Grænsen nr. 5 / oktober 2019

Magasinet Grænsen stillet gymnasieeleven Johanne Juul Olsen, der holdt tale på Duborg-Skolen, da dronningen besøgte Sydslesvig i september, spørgsmålet ’Hvordan lever man i et grænseland?’

Af Alexander Leicht Rygaard

“Jeg bor i det vestlige Flensborg og er også født og opvokset her. Mine forældre kommer fra Nord- og Sønderjylland, men jeg har boet i Tyskland hele mit liv.”

“Jeg har aldrig skulle vise pas, når jeg har krydset grænsen for at besøge min familie i Danmark eller mine venner fra min efterskoletid. Og efterhånden er jeg næsten sikker på ikke at blive kontrolleret.”

“Selve grænsen er jo en naturlig ting, dog mener jeg, at grænsekontrollen er ren symbolpolitik, der skaber en slags følelsesmæssig barriere mellem det danske mindretal og Danmark, i og med at man lukker og afspærrer Danmark. Det samme kan siges om vildsvinehegnet, selvom jeg godt kan forstå, at man vil passe på eksporten.”

Johanne Juul Olsen, 18, er gymnasieelev på Duborg-Skolen i Flensborg. Hun holdt tale for dronningen, der besøgte skolen den 3. september. Du kan læse talen på her.