Kalender

Sjælland

Dianalund og Stenlille, Sønderjysk Forening for Dianalund og Stenlille

Restaurant Garden, Slagelsevej 2A, Ruds Vedby

Fællesarrangement med Lokalrådet i Ruds Vedby: Igen i år foregår det på den kinesiske restaurant Garden i Ruds Vedby. Lækker buffet med mange forskellige retter, salatbar, frugt, is, kaffe og kage til. Pris ca. kr. 120,-.
Levende musik og auktion over medbragte effekter (pengene går til velgørenhed – sidste år var det til et hospice).
Tilmelding senest den 17. oktober til kildsig@post10.tele.dk eller på 21339272.
Aftenen annonceres og omtales også i Ugebladet.

Degneparken, Degneparken 1, Dianalund

Sangaften under kyndig ledelse af Irma Odgaard,som har en meget stor erfaring med sang og musik, og akkompagneret af Kaj Christensen,også kendt som Musik-Kaj) Kom og syng med og få en hyggelig aften.
I pausen er der kaffe/te og kage.
Prisen for aftenen kr. 40,-.

Dianalund Borgerhus, Sømosevej 44, Dianalund

Spændende Grønlandsaften ved Hanne Stokholm, Hans og Inger Daugbjerg med særligt fokus på Godthåb/Nuuk: Hvordan var det at være ansat i Godthåb ca. 1960? Hvordan er det i Nuuk 2018: Hvad er der sket i de forløbne år med Godthåb/Nuuk, Grønland og rigsfællesskabet? Hvordan levede den ”almindelige” grønlænder omkring 1960 og hvordan nu? Hvor dansk eller grønlandsk var man dengang, og hvad er man nu? Vil man løsrives fra Danmark eller hvad? Spørgsmålene og indfaldsvinklerne er mange, så kom og få en udbytterig aften belyst med fint billedmateriale.
I pausen vil der være kaffe/te og kage. Pris for hele aftenen kr. 40,-.

Degneparken, Degneparken 1, Dianalund

Vores lille lokale forening fylder 70 år den 29. marts, og det skal fejres efter alle kunstens regler.
Vi starter med festmiddag og undervejs vil der komme festlige indslag bl. a. musikalsk underholdning ved Bjarne Skov. Aftenen kommer til at rumme flere overraskelser – planlægningen er i fuld gang.
Foreningen er vært denne aften.
Tilmelding senest 20. marts til kildsig@post10.tele.dk eller på 21339272.

Degneparken, Degneparken 1, Dianalund

Dagsorden ifølge vedtægterne. Kom gerne med idéer/forslag til arrangementer eller kommentarer.
Derefter fortæller Line Elmegaard Nielsen om, hvordan det er sammen med ca. 10 andre unge at være et år til søs på Atlanterhavet og Stillehavet, f. eks. ikke at se land i 23 dage. Et år rigt på oplevelser og erfaringer.
Line er i dag uddannet maskiningeniør og ansat hos Haldor Topsøe.
Et spændende foredrag ledsaget af billeder.
Foreningen er vært ved ost og rødvin.

Fuglebjerg og Hyllested, Grænseforeningen for Fuglebjerg og Hyllested

Missionshuset, Korsørvej 15, Fuglebjerg.

Vi starter med smørrebrød og hyggeligt samvær. Generalforsamling med dagsorden ifølge vedtægterne.
Efter generalforsamlingen fællessang og kaffebord. I forbindelse med kaffebordet vises der en billedserie fra Sydslesvig. Entre inkl. 3 stk. smørrebrød samt øl, vand, kaffe, te og kage kr. 100,-. Tilmelding nødvendig senest torsdag 4. april 2019 til Erling Nielsen.

Guldborgsund, Grænseforeningen for Guldborgsund og omegn

Restaurant Bangs Have i Maribo

Fhv. minister Bertel Haarder og nuværende medlem af Folketinget vil fortælle om: "Hvad det blandt andet vil sige at være dansk". Tilmelding senest den 10. september,
enten på telefon 5022 6700 eller pr. mail zorba@mail.tele.dk
Deltagerbetaling for foredrag og kaffebord: 100,- kr.

Sognets Hus i Maribo

Fællesarrangement med Lolland. Et sønderjysk kaffebord består oprindeligt af 7 bløde, 7 tørre og 7 hårde kager. Traditionen med sønderjysk kaffebord startede i 1870'erne og blev et 'adelsmærke' for denne del af Danmark i tiden frem til 1920. I denne periode var Sønderjylland tysk område, og der var begrænsede muligheder for at forsamles og være 'danske'. Det var forbudt for sønderjyderne at samles, hvor der blev udskænket alkohol, fordi det efter prøjsernes opfattelse løsnede sønderjydernes dansksindede tungebånd. Til gengæld måtte sønderjyderne godt forsamles om kaffe og kage, og på den måde opstod det sønderjyske kaffebord. Det udviklede sig hurtigt til et overdådigt kageorgie, fordi landbokonerne gerne skulle overgå hinanden i bagværk. Deltagerpris: 75 kr. Tilmelding senest den fredag den 28. september på 5022 6700 eller zorba@mail.tele.dk

Gørlev og Høng, Grænseforeningen for Gørlev og Høng

Høng Gymnasium, Hovedgaden 2, 4270 Høng

Et foredrag i anledning af 100-året for våbenstilstanden den 11. november 1918 efter Første Verdenskrig med tidligere forskningschef ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, dr. phil. Lars N. Henningsen.
Næsten 35.000 sønderjyder havde deltaget i verdenskrigen og knap 5.300 var faldet. Det gav endelig de dansksindede sønderjyder håb om at få grænsen flyttet sydpå. Men ventetiden blev lang. Der kom revolution og økonomisk nød, og tusindvis var krigsskadede. Der blev strid om, hvordan en afstemning om den nye grænse kunne gennemføres. Foredraget kaster lys over dagligdagen i Sønderjylland efter fire års rædsler, og det ser på den krogede vej frem mod Genforeningen i 1920.

Høng Gymnasium, Hovedgaden 2, 4270 Høng.

Generalforsamling i Grænseforeningen for Gørlev og Høng (Nordvestsjælland).
Efter generalforsamlingen foredrag med Jens Birk Kristoffersen med titlen ”Sagalandet Island”.
Det gik voldsomt for sig, da Vorherre opfandt Island, og det gik voldsomt til, da de første nybyggere for knap 1.100 år siden slog sig ned på Island. Den fantastiske natur og en ukuelig islandsk befolkning er baggrunden for Jens Birks fortælling om sine rejser gennem Islands voldsomme natur, sammenholdt med de lige så voldsomme begivenheder i de islandske sagaer.

Kreds 6 - Vestsjælland

Sorø Kultur- og fritidscenter, ”Værkerne”, Frederiksvej 27, Sorø

Vi begynder kl. 18.00 med smørrebrød og hyggeligt samvær. Taler: Helge Adam Møller, Næstved. Emne: ””Fra jægersoldat til Folketingets præsidium, samt oplevelser med kongefamilien”. Entre for aftenen inkl. 3 stk. smørrebrød og kaffe m.m. kr. 100,-. Tilmelding nødvendig senest mandag 1. oktober til kredsformand Erling Nielsen, Tlf. 55 45 35 83 eller e-mail: erlingnielsen@stofanet.dk

Høng Gymnasium, Hovedgaden 2, 4270 Høng

Taler: Provst emeritus Viggo Jacobsen, Flensborg.
Emne: ”Det rige mindretalsliv, særligt med blik på kirkens bidrag” og
”Luther og Grundtvig – deres vinkler på folkeliv”.
Taler: MF Christian Juhl, Silkeborg.
Emne: ”Hvad laver Sydslesvigudvalget?”.
Taler: Generalsekretær Knud-Erik Therkelsen, Grænseforeningen.
Emne: ”Grænseforeningen i jubilæumsåret 2020”.
Morgenkaffe, frokost, eftermiddagskaffe. Pris kr. 100,-.
Nærmere program ved henvendelse til kredsformanden.
Tilmelding nødvendig senest fredag 8. marts til kredsformand Erling Nielsen,

Café Fuglen, Byagervej 17, Fuglebjerg

Vi begynder kl. 18.00 med smørrebrød og hyggeligt samvær.
Efter generalforsamlingen ”Generationspassiar” med Niels Henriksen, Sorø, og Jeppe Pers, Grænseforeningen. Ordstyrer: foreningskonsulent Claus Jørn Jensen.
Emne: ”Grænseforeningens puls – baggrund og holdninger”.
Entre for aftenen inkl. 3 stk. smørrebrød kr. 100,-.
Tilmelding nødvendig senest onsdag den 1. maj til kredsformand Erling Nielsen, Tlf. 55 45 35 83 eller e-mail: erlingnielsen@stofanet.dk

Lolland, Grænseforeningen for Lolland

Restaurant Bangs Have i Maribo

Fhv. minister Bertel Haarder og nuværende medlem af Folketinget vil fortælle om: "Hvad det blandt andet vil sige at være dansk". Tilmelding senest den 10. september til Jytte Nielsen på telefon 50 22 67 00.

Sognets Hus, Kirkestræde 6, Maribo.

Et sønderjysk kaffebord består oprindeligt af 7 bløde, 7 tørre og 7 hårde kager. Traditionen med sønderjysk kaffebord startede i 1870'erne og blev et 'adelsmærke' for denne del af Danmark i tiden frem til 1920. I denne periode var Sønderjylland tysk område, og der var begrænsede muligheder for at forsamles og være 'danske'. Det var forbudt for sønderjyderne at samles, hvor der blev udskænket alkohol, fordi det efter prøjsernes opfattelse løsnede sønderjydernes dansksindede tungebånd. Til gengæld måtte sønderjyderne godt forsamles om kaffe og kage, og på den måde opstod det sønderjyske kaffebord. Det udviklede sig hurtigt til et overdådigt kageorgie, fordi landbokonerne gerne skulle overgå hinanden i bagværk. Deltagerpris: 75 kr. Tilmelding senest den fredag den 28. september på 50 22 67 00 eller
zorba@mail.tele.dk

Midtsjællands Grænseforening

Syv Sognegård, Skolevej 17, 4130 Viby Sj.

Pernille Juhl fortæller om sin nye bog ”Frihed og ære”. Romanen ’Frihed og ære’ handler om en frihedskæmper, som spillede en afgørende rolle som spion under 2. verdenskrig Christian Fries voksede op i Kollund, og ingen kunne vide, at han som 26-årig ville få vigtig betydning for krigens udvikling i Danmark. Få år efter Danmarks besættelse i 1940 blev han ansvarlig for opbygningen af den illegale Militære Efterretningstjeneste under Studenternes Efterretningstjeneste. I foredraget hører vi om Christian Fries intense liv i en farlig tid under besættelsen, hvor spillereglerne ændredes dag for dag. Fælles kaffebord og hyggeligt samvær hvor foreningen er vært.

Syv Sognegård, Skolevej 17, 4130 Viby Sj.

Poul Grønne Kristensen holder foredrag med titlen: ”Det delte Tyskland set fra cykelsadlen” I godt 40 år var Tyskland delt i Vesttyskland og Østtyskland (DDR).
Den 1350 km lange grænse mellem de to Tysklande var ikke bare en almindelig grænse. Det var en dødsstribe med intens bevogtning, automatiske skydeanlæg og miner; et bestialsk, næsten uigennemtrængeligt ingenmandsland. For de DDR-borgere, der boede i den 5 kilometer brede spærrezone langs grænsen, var dagligdagen kendetegnet ved kontrol, trussel om tvangsforflytning og konstant overvågning. For dem, der prøvede at krydse den, var det med livet som indsats. I foredraget beskrives den 1200 km lange cykeltur, som jeg i foråret 2016 foretog langs denne grænse fra Lübeck i nord til Hof i syd, hvor de to Tysklande og Tjekkoslovakiet mødtes. Ruten går så tæt på grænsen som muligt, og i foredraget fortælles om og vises billeder fra grænsemuseer, gamle grænseanlæg og mindesteder, der fortælles om natur og kultur undervejs, og ikke mindst beskrives mødet med nogle af de mennesker, for hvem grænsen havde så stor personlig betydning. Disse personlige oplevelser sættes i foredraget ind i den historiske og kulturelle ramme og ledsages af masser af fotos og illustrationer. Fælles kaffebord og hyggeligt samvær hvor foreningen er vært.

Syv Sognegård, Skolevej 17, 4130 Viby Sj.

Dagsorden ifølge vedtægternes § 4:

1. Valg af dirigent og stemmetællere
2. Formandens beretning
3. Aflæggelse af det reviderede regnskab
4. Indkomne forslag
5. Valg af næstformand og kasserer
6. Valg af mindst 1 evt. flere bestyrelsesmedlemmer.
7. Valg af 1 revisor
8. Valg af 1 revisorsuppleant
9. Eventuelt

Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være formanden i hænde senest 3 uger før generalforsamlingen.

Efter generalforsamlingen er foreningen vært ved fælles kaffebord.

Derefter holder Ruth Villadsen foredrag om
”Grænseforeningen – i dag og i morgen”

Ruth er medlem af grænseforeningens bestyrelse for region Sjælland, valgt i 2016 og genvalgt i 2018.
Hun er derfor med til at planlægge foreningens aktiviteter ved fejringen af hundredåret for genforeningen, og hvordan Grænseforeningen skal arbejde i tiden efter 2020.

Sydslesvig

24. - 27. maj 2019
I 2019 tager vi på besøg i Sydslesvig og deltager i årsmøderne. Program og priser kommer senere.
Hvis I er interesserede i at deltage, så ring til Ejner 2021 8863 eller skriv til ejner@graensen-midtsjl.dk, så sender vi programmet, når det er klart.

Syv Sognegård, Skolevej 17, 4130 Viby Sj.

Stephen Egede Glahn holder foredrag med titlen: ”Fra Jægerkorps til prædikestol - en skæbnehistorie.” Hvorfor tilbringer et menneske først 24 år af sit voksenliv som soldat og officer for derefter i 26 år at være sognepræst? Det korte svar er, at det slet og ret var meningen med hans liv. I Stephen Egede Glahns foredrag uddybes svaret og man får et livsbekræftende indblik i, hvad bl.a. hans mor har betydet i den sammenhæng, selv om hun døde, da han var 3 år. Fælles kaffebord og hyggeligt samvær hvor foreningen er vært

Næstved, Næstvedegnens Grænseforening

Skt. Jørgens Kirke i Næstved.

Koncert i samarbejde med Skt. Jørgens Kirke i Næstved. Torsdag den 1. november er det Syng / Spil dansk dag i hele Danmark, hvor der dagen igennem vil blive spillet og sunget dansk musik i hele landet. Traditionen tro fejrer vi dagen i samarbejde med Sct. Jørgens Kirke, hvor vi indbyder til koncert og fællessang fra kl. 19. Kirkens Børne- og Ungdomskor, Motetkor og kirkens organist, Martin Valsted medvirker. Grænseforeningen sørger for kaffe/te og kage som vi drikker i sognegården, så der skal ikke flyttes borde. Kom og få smurt stemmebåndet. Alle er velkomne. Fri entré.

Sognegården, Parkvej 101 v/Skt. Jørgens Kirke i Næstved

Foredrag ved Kaare Johannesen: "Sønderjyderne og 1.verdenskrig". Kåre Johannessen er historiker, og har
gennem hele sin karriere arbejdet med historisk formidling, særligt af vikingetid og middelalder. Første Verdenskrig
har dog alle dage haft hans særlige interesse, fordi den påvirker vores hverdag i dag langt mere, end de fleste er klar over; Faktisk har Den Store Krig 1914-18 haft væsentlig større betydning end nogen anden begivenhed siden, og har tegnet stort set hele udviklingen op gennem det 20. århundrede. Vores politiske og økonomiske virkelighed
i 2018 er langt hen ad vejen formet af hændelser for 100 år siden, og det er i grunden umuligt at forstå nutiden, hvis
man ikke forstår den Første Verdenskrig. I foredraget ser vi nærmere på de forskellige måder at erindre krigen på, og
lærer at sandheden måske er en smule mere nuanceret end den traditionelle fortælling lader os ane. Der ses også nærmere på de dansksindede sønderjyder, der modvilligt måtte trække i kejserens klæ´r... og på nogle af de myter, der er vokset frem omkring sønderjyderne og Verdenskrigen.

Sognegården, Parkvej 101 v/Skt. Jørgens Kirke i Næstved

Vi inviterer alle til vores traditionelle underholdningsaften med den rigtige opskrift til ”Sønderjysk grønlangkål” -
med rødbeder og alt, hvad dertil hører af snaps og øl/vand. Efter spisningen fællessang og underholdning af Seniorkoret fra kl. 20. Pris 200 kr. inkl. mad og drikke samt kaffe/te og æbleskiver og underholdning. Tilmelding senest 12. januar til 5573 2635 (Lars) larsbjerre2@outlook.dk ell.2145 2972 (Carl) carlrita@turbopost.dk.

Sognegården, Parkvej 101 v/Skt. Jørgens Kirke i Næstved

Dagsorden iflg. vedtægter. Efter generalforsamlingen er der smørrebrød, øl og vand samt kaffe/te. Derfor gerne tilmelding til 5573 2635 (Lars) eller 2145 2972 (Carl) . Velkommen til en hyggelig aften med fællessang og socialt samvær. Bestyrelsen vil også gerne høre forslag og ønsker til kommende arrangementer.

Ringsted og omegn, Grænseforeningen for Ringsted og omegn

Ringsted

3 dages bustur.

28-30 september.Den årlige 3 dages tur til Sydslesvig.På vejen besøger vi Brundlund slot i Åbenrå, hvor der er en udstilling af den kendte guldaldermaler Eckersberg.Frokost på Snarrenkeller.besøg på Flensborg avis videre til Christianslyst med middag, hyggeligt samvær og overnatning.

2. dag vi kører til Ditmarsken hvor vi i Heide besøger Tysklands største loppemarked.Frokost på Alte Schule i Leith.Derefter kører vi til Meldorf hvor vi ser den berømte domkirke i den gamle bydel.Tilbage til Christianslyst med spisning og hyggeligt samvær.

3. dag gudtjeneste i en dansk kirke, spisning på Sct.Knudsborg.Hjemad via grænsebytikkerne.Detaljeret program med pris fremlæges på generalforsamlingen tilmelding på tlf. 25 21 30 51.

Kulturhuset, Søgade 3 Ringsted

Kåre Johannessen taler om ”Danskerne og den store krig”. Historikeren er kendt for sin evne til at levendegøre historiske begivenheder. derfor har Norden og Grænseforeningen på deres årlige fællesmøde bedt ham fortælle om 1, Verdenskrig og dens betydning for Danmark, og særligt for de tusindvis af sønderjyder, som blev udskrevet til tysk militærtjeneste. Arrangementet er i samarbejde med Foreningen Norden Pris 75 kr. for medlemmer og 100 kr. for ikke-medlemmer.

Kulturhuset Søgade 3 Ringsted.

Musikskolen, Alfred Hebøl og Bringstrupspillemændene medvirker. Efter kaffe synger vi efter højskolesangbogen.

Klostermarkskirken Ahornalle 46 c, Ringsted.

Endnu engang sangaften med Johan Herold fra Århus. Der arrangeres Sønderjydsk kaffebord.
Pris for medlemmer kr. 50,- og ikke medlemmer kr. 60,-.

Slagelse og omegn, Sønderjysk Forening for Slagelse og omegn

Slagelse Bibliotek, Store sal, Stenstuegade 1-3, Slagelse

Forfatter Søren Flott fortæller om: ”Dømt til døden – historien om Monica Wichfeld”.
Fortællingen om den britiske adelskvinde Monica Wichfeld, der endte som leder af modstandsbevægelsen på Lolland og blev den første kvinde, som tyskerne dømte til døden.
Kaffe/Kage og foredrag: kr. 75,-.

Slagelse Bibliotek, Store sal, Stenstuegade 1-3, Slagelse

Vi starter aftenen med foredrag af Søren Flott: ”Et sort kapitel i Danmarks historie. De fleste har lært om Peter von Scholten, der frigav de danske slaver i Vestindien. Men det er langt fra hele historien om Danmark, der var verdens syvendestørste slavenation lige efter USA. Derefter vil foreningen være vært med et beskedent traktement med ost og rødvin til sine medlemmer. Ikke-medlemmer er også velkomne – de skal bare betale kr. 75,- pr. kuvert.
Efter foredrag og ostebord afholder vi generalforsamling, med dagsorden i henhold til vedtægterne.
Tilmelding senest den 20. marts på 5838 2620 eller shs@vemmelev.net.

Sorø, Grænseforeningen i Sorø

”Værkerne”, Frederiksvej 25, Sorø

I anledning af ethundredeåret for afslutningen af 1. verdenskrig, som vil blive markeret over det meste af Europa den 11. november, får vi i Sorø besøg af Seminarielektor Jørn Buch, Haderslev, som orienterer om emnet ”Sønderjyderne og Den Store Krig”. – Det var ikke hele Danmark, der var neutral i denne, den første af de to verdenskrige. Sønderjylland var den gang en del af Preussen, og 30.000 sønderjyske mænd måtte drage til fronten for ”der Kaiser” og kæmpe for den sag, som slet ikke vedkom dem. Over 5.000 danske sønderjyder måtte lade livet i krigen, som kostede Danmark langt flere dræbt soldater end vores krig i 1864 mod Preussen.
Jørn Buch har et indgående kendskab til denne del af den danske – sønderjyske historie. Han har ofte været rejseleder for ture til Vestfronten og har en stor produktion af litteratur om emnet bag sig. Desuden er Jørn Buch en meget levende foredragsholder, så der venter os en spændende aften.

Kaarsbergcentret, Dr. Kaarsbergsvej 3, Sorø

Vore venner i Foreningen NORDEN’s Sorø Afdeling, er vært ved vores årlige fællesmøde. Denne gang har de i anledning af Foreningen NORDEN’s 100 års jubilæum allieret sig med professor i samfundsvidenskab ved Aarhus Universitet, Gert Tinggaard Svendsen, som vil delagtiggøre os i de tanker, som han har gjort sig om Nordens betydning for os i dag og om Norden i et globalt perspektiv. Han kalder sit foredrag ”Tillid – den nordiske X-faktor”. Den tillid, som vi folk i Norden har til hinanden, både personligt og til vore offentlige institutioner er usædvanlig i verden, og det hævdes, at vi er ”verdensmestre i tillid”.

”Værkerne”, Frederiksvej 25, Sorø

Vi holder vor ordinære generalforsamling med dagsorden ifølge vore vedtægter.
I skrivende stund har vi endnu ikke lagt os fast på det mødeindhold, som vi plejer at indlede vor generalforsamlingsaften med.
Men traditionen med at Foreningen er vært for sine medlemmer ved et hyggeligt ost-og-rødvins-traktement i pausen fortsætter.
Så sæt datoen ind i kalenderen og kom og vær med.
Vi vil i god tid gøre rede for aftenens kulturelle indhold.

Syddanmark

Fyn, Grænseforeningerne på Fyn

Ringe Bibliotek (store Sal), indgang fra Centrumpladsen, 5750 Ringe

Dr. Phil. tidl. generalkonsul Henrik Becker-Christensen vil holde foredraget Fra mod hinanden til med hinanden. Det dansk-tyske grænseland fra 1. verdenskrig til i dag – med særligt henblik på Sydslesvig.
Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet Ringe-Ryslinge.

Haderslev, Grænseforeningen Haderslev

Hoptrup Efterskole, Hoptrup Hovedgade 11, 6100 Haderslev

Foredrag ved Lars Henningsen: ”Fred og Håb”, Sønderjylland mellem Våbenstilstand og Genforening .
Pris 80 kr/ 100 kr Medl./ikke Medl.

Tilmelding til Finn Lyster 74 52 59 79 / 28 31 42 41 eller Peter Popp Andersen 74 56 22 77 / 20 66 76 22

Hoptrup Efterskole, Hoptrup Hovedgade 11, 6100 Haderslev

Foredrag ved Steen Bo Frandsen fra Syddansk Universitet.

Pris 80 kr/ 100 kr Medl. / ikke Medl.

Tilmelding til Finn Lyster 74 52 59 79 / 28 31 42 41 eller Peter Popp Andersen 74 56 22 77 / 20 66 76 22
 

Vojens Musik-og Kulturhus, Vestergade 20, 6500 Vojens

Sangaften ved Karen Hanne Munk .
Pris 80kr
Tilmelding til Finn Lyster 74 52 59 79 / 28 31 42 41 eller Peter Popp Andersen 74 56 22 77 / 20 66 76 22

Hotel Norden, Storegade 55, 6100 Haderslev

Afstemningsfest. Taler er tdl. overborgmester i Flensborg Simon Faber.
Medlemmer/ikke Medlemmer 100kr/150kr
Tilmelding til Finn Lyster 74 52 59 79 / 28 31 42 41 eller Peter Popp Andersen 74 56 22 77 / 20 66 76 22

Hoptrup Efterskole, Hoptrup Hovedgade 11, 6100 Haderslev

Foredrag ved Jørgen Kühl
Pris 80 kr. / 100 kr. Medlemmer / Ikke-medlemmer
Efter foredraget er der generalforsamling
Tilmelding til Finn Lyster 74 52 59 79 / 28 31 42 41 eller Peter Popp Andersen 74 56 22 77 / 20 66 76 22

Kolding og omegn, Grænseforeningen for Kolding og omegn

Wilhelmstrasse 8, 24 395 Gelting

Vores venskabsforbindelse i Gelting inviterer til deres traditionsrige lottoaften med små og store præmier, samt med chance for at lære tallene op til 100 på plattysk. I pausen kan man købe mad og drikkevarer. Af hensyn til aftaler om samkørsel beder vi om tilmelding til Kirsten Wehmüller senest torsdag den 25. oktober på telefon 40 32 98 87 eller på mail: kogw@stofanet.dk

Sct. Nikolai Kirke

SØNDAG DEN 18. NOVEMBER 2018 KL. 10.30-14.00

Vi begynder i Sct. Nicolai kirke med gudstjeneste kl. 10.30 ved sognepræst Martin Rønkilde. Kl. 12 indtager vi et let traktement i Jens Holms Hus med en kop kaffe efterfølgende.
Taleren er endnu ikke fundet. Mere om dagens program tilsendes i efteråret 2018.
Pris inkl. mad og kaffe: 50 kr.
Tilmelding senest onsdag den 14. november til Martin Rønkilde på telefon 61 20 30 39, mail: mrd@km.dk eller Henning Haugaard på telefon 51 18 29 78, mail: haugaardkolding@mail.tele.dk

Humtrup Børnehave

Traditionen tro plejer vi hvert år at få en invitation fra lederen af børnehaven i Humtrup til at deltage i den årlige Juletræsfest. Vi synger julesange og ser børnene underholde. Stort kaffebord. Derefter er der dans omkring juletræet, hvorefter julemanden kommer og deler godteposer ud til børnene. I forbindelse med turen til Humtrup arrangeres der fælles kørsel.
Tilmelding senest den 30. november til: Marie Jespersen på telefon 75 52 20 25 (Kun i dagtimerne).

Kreds 20 - Sammenslutningen af Grænseforeninger fra Horsens til Kolding

Christianslyst, Nottfeld, D-24392 Süderbrarup

Torsdag den 18. til lørdag den 20. oktober. Vi gentager succesen fra foråret 2017, hvor familier med børn og børnebørn, 5 til 12 år, fra begge sider af grænsen samledes for at blive bedre til dansk og tysk gennem forskellige aktiviteter af fysisk og kreativ karakter. Henvendelse til Kirsten Rykind-Eriksen for flere oplysninger og om prisen, mail: rykind@bbsyd.dk,
tlf. 4026 5489. Arrangeret af kreds 20 og SDU/Sydslesvigsk danske ungdomsforening

Vingsted Mølle, Vingstedvej 58, 7182 Bredsten

Efter årsmødet er der med foredrag af Karsten Skov, lektor på Erhvervs-akademiet i Sydvest og ekstern lektor under Institut for grænseregionsforskning på Syddansk Universitet. Karsten Skov er forfatter til bogen ”Knacker”, der danner baggrund for den første danske film om 1. verdenskrig.

Kvarterhuset, Junghansvej 121, 6000 Kolding

Foredrag ved René Rasmussen, historiker.

Nyborg og Kerteminde, Grænseforeningen for Nyborg og Kerteminde

Sct. Laurentii Salen, Langegade 13, Kerteminde

Tidligere kultur-, undervisnings- og justitsminister for Slesvig-Holsten, Anke Spoorendonk, som nu er valgt til formand for Foreningen Norden i Sydslesvig, til at fortælle om betydningen af samarbejdet mellem de nordiske lande set med en sydslesvigers øjne. Arrangeres i samarbejde med foreningen Norden.

Bastionen, Nørrevoldgade 63, Nyborg

Edin vil fortælle om sine oplevelser, efter han sammen med sin mor og bror kom til Danmark. I dag bestyrer han en stor REMA 1000 butik i Svendborg og blev for nogle år siden valgt til ”Årets Købmand”.
Men måske er det ikke helt så let at blive en integreret del af det danske samfund, og måske er vi knap så frisindede og tolerante, som vi selv går og tror? Edin vil fortælle om sin vej til det, han er nu er blevet. Der kan købes kaffe i pausen.
Arrangementet er i samarbejde Højskoleforeningen.

Toldbodgade i Nyborg.

Efter en lille kaffepause i Hylkedal kører vi til Flensborg for traditionen tro at deltage i SSF´s adventsfest på Flensborghus (Duborgskolen er stadig ikke færdig ud/ombygget). Vi håber at få lov til at spise vor medbragte mad et af stederne, inden man kan nå at gå en tur ud i julemarkedet i Flensborgs gader før adventsfesten starter kl. 14.30.
Inden hjemturen vil vore venner være værter for aftensmaden. Pris: Medlemmer 400 kr., ikke-medlemmer 450 kr. Betaling i bussen. Tilmelding senest 1/11 2018 til Helene Sørensen tlf.65331785 mobil: 23843785 (gerne sms).

Nørre Voldgade 45. Nyborg (Frimurerlogen)

Dagsorden ifølge vedtægterne. Efter generalforsamlingen vil formanden fortælle om sin barndom som dansk præstedatter i Husum, Sydslesvig fra 1950-62. Kaffe + hjemmebag: 25kr

Svendborg og omegn, Grænseforeningen for Svendborg og omegn

Fredens kirkes sognehus, Glarmestervej 8 i Svendborg

Ole Sørensen, rebellen fra Langeland kommer, og fortæller levende om det sociale system og alle dets finurlige facetter. Ole Sørensen har sammen med Marianne Vestergaard Nielsen skrevet bogen ”Kon nu ned på Jorden”. Kaffe med brød kr. 50,-. Tilmelding til Minna Bøgebjerg senest den 16. november på telefon 6225 2223 eller på mail: grothdam@mail.dk

Fredens kirkes sognehus, Glarmestervej 8 i Svendborg

Jens Andresen, formand for Grænseforeningen i Danmark, fortæller om sin vidtforgrenede familie nord og syd for grænsen. Jens Andresen er vokset op i det danske mindretal i Sydslesvig. Hans far og 3 brødre deltog i den frygtelige krig, men kom alle levende hjem. Efter foredraget afholdes den årlige generalforsamling. Dagsorden iflg. vedtægterne.
Kaffe med brød kr. 50,-. Tilmelding til Minna Bøgebjerg senest den 14. marts på telefon 6225 2223 eller på mail: grothdam@mail.dk

Sønderborg, Grænseforeningen for Sønderborg

Broagersalen ved Broager-Hallen.

Afstemningsfestens taler er fhv. borgmester i Broager, regionsmedlem Jørn Lehman Petersen. Musikalsk underholdning ved Alssundorkestret. Kaffe/kage. Arrangeres i samarbejde med Broager Nationale Udvalg og Foreningen Norden.

Idrætshøjskolen, Friheds Alle

Generalforsamling ifølge vedtægterne, som findes på vor hjemmeside. Folketingspolitiker Anni Matthiesen kommer i sin egenskab af formand for Sydslesvigudvalget og fortæller om arbejdet i udvalget. Trio 1-2-3 underholder.
Efter generalforsamlingen serveres kaffe/lagkage.

Sønderborg

Målet for turen er Rendsborg, tidligere fæstningsby. Vi får bl.a. en guidet tur gennem byen, som engang var Danmarks næststørste garnisonsby. Med lokal guide beses kaserneområdet. Et besøg aflægges på kunstgalleriet Nord-Art, der er et af Europas største kunstudstillinger med nutidig kunst. På hjemvejen serveres aftensmad.

Sønderborg

Vi vil kigge nærmere på byen Tønning i det sydvestlige hjørne af Sydslesvig. Med lokal guide besøger vi Multimar-museet og Ejderdæmningen, et kystsikringsanlæg ved Vadehavet, Unescos Kulturarv. Derefter besøger vi bymidten, hvor der også bliver lidt tid på egen hånd.

Riddersalen, Sønderborg Slot

Grænseforeningen Sønderborg kan fejre sit 90-års-jubilæum. Det fejrer vi med et Åbent Hus-arrangement i Riddersalen. Der vil være workshops, festtaler, hyggeligt samvær og lidt godt til ganen. Musikgruppen Trio 1-2-3 medvirker. Alle er velkommen!

Tønder Amts Grænseforening

Toftlund Kirke

Kl. 10.30 Mindegudstjeneste i Toftlund Kirke over faldne fra sognet
Kl. 14.00 på Lokalhistorisk Arkiv i Toftlund
Grænselandet i fortiden, indlæg om Sikringsstilling Nord med Dan Obling
Grænselandet i nutiden, indlæg ved Jens Andresen

Tønder kulturhus/Schweizerhalle

Foredrag med Anders Agger, manden bag en række populære og rørende menneske portrætter på DR.
Der kan købes billetter på www.tonderkulturhus.dk Aftenen er arrangeret i samarbejde med Sprogforeningen, Foreningen Norden og bibliotekerne.

Slogs Herreds Hus. Bylderup-Bov

Underholdning : “Peters fodvarmere”. Pris for hele arrangementet: 200 kr. Tilmelding Slogs Herreds Hus 74762400,
Ingeborg Dahlmann 74762401 eller Torben Ravn 21432390

Emmerlev Klev

Bål ved Emmerlev Klev, Båltale ved: Mette Bock. Derefter kaffe på Hohenwarte og Mette Bock fortsætter sin tale.
Aftenen arrangeres i samarbejde med Lokalhistorisk forening for Højer og Sønderjysk forening.

Burkal Kirke

Gudstjeneste i Burkal Kirke ved biskop Marianne Christiansen
Derefter foredrag ved Jørgen Carlsen, fhv. forstander på Testrup Højskole og kaffebord i Jyndevad forsamlingshus

Kulturhuset Emanuel i Skærbæk

Tema : Eventyr
9.30 Kaffe og rundstykker
10.00 Morgensang v/ Tove Tersbøl
10.30 Eventyrfortæller Jens Peter Madsen - “Da bedstefar var dreng”
12.00 Frokost
13.00 Mads Rykind Eriksen fortæller om flere af sit livs eventyr : at genstarte Rødding højskole, at være far til syv, om rejseeventyr.
14.30 Kaffe
15.00 Koncert og fællessang m/ Karen Munk Nielsen og Michael Tersbøl.
16.00 Farvel og på gensyn.
Billetter a 350 kr, alt incl, bestil på www.kulturhus-emanuel.dk

Løgumkloster Forsamlingshus

Efter generalforsamlingen er der foredrag og kaffe.

Klægager

Årets sangaften vil blive ledet af Michell Smedegaard Boysen, musiker og højskolelærer på Rødding højskole. Tema : livets gang som musikalsk rejse gennem højskolesangbogen, med enkelte afstikkere.
100 kr pr person incl. kaffe/the og kage. Ingen tilmelding.

Sæd Grænse

Turen går til Schackenborg, Højer, middag på Hohenwarte, eftermiddagskaffe på Klægager, Ballum Vesterende
Tilmelding til Torben Ravn : 21432390

Vejle Vesteregn, Grænseforeningen for Vejle Vesteregn

Kollerup kirke, Hygumvej 70, 7300 Jelling

Kl. 10: Gudstjeneste i Kollerup kirke.
Kl. 11: Klokkeringning som for 100 år siden i glæde over fredsslutningen
Mogens Ladegaard: ”Da bedstefar vendte hjem fra Den Store Krig”
Denne dag er det 100 år siden, at freden efter 1.verdenskrig proklameredes kl. 11, og alle kirkeklokker i Europa ringede en time.
I det nye menighedshus lige ved siden af Kollerup kirke vil Mogens Ladegaard fortælle om oplevelsen og forholdene i Bevtofte, hvor familien levede, om forholdene under og lige efter krigen, og især om den 10. februar 1920 – den store dag for afstemningen.
Genforeningsflag, GEM Der bliver mulighed for at købe sandwich og drikkevarer, samt kaffe og kage efter foredraget.
Arrangeret i samarbejde med Kollerup menighedsråd.
Tilmelding senest den 4.11. til Kirsten Rykind-Eriksen, rykind@bbsyd.dk

Aabenraa - Grænseforeningen Aabenraa

Folkekulturhuset Rebbølcentret, Vollerupvej 45, 6392 Bolderslev

Vi synger fra Højskolesangbogen og sangbogen ”Sange til livet”.
Et indlæg på 10 min. er indlagt heri.
Så følger et kaffebord med hjemmebagte boller med ost og marmelade. Der afsluttes med en ønskerunde på en halv time. Pris 35 kr.

Folkekulturhuset Rebbølcentret, Vollerupvej 45, 6392 Bolderslev

Dyvohray. Pris 120 kr. – Medlemmer 100 kr. Tilmelding/bestilling smørrebrød. tlf. 7464 6502 (Rebbølcentret)
eller mail fhrc@bbsyd.dk

Folkehjem, Aabenraa

Pris 100 kr. tilmelding til Aabenraa bibliotek. Bertel Haarder, medlem af folketinget og tidligere minister, blev født på Rønshoved Højskole. Han fortæller om opvæksten i Sønderjylland set i perspektivet af afslutningen på 1. verdenskrig og Genforeningen. Vi er i samarbejde med Biblioteket, Sprogforeningen, Foreningen Norden og FOF

Folkekulturhuset Rebbølcentret, Vollerupvej 45, 6392 Bolderslev

Afslutningen af krigen og historierne omkring våbenstilstanden. Pris med kaffebord 80 kr.

Folkekulturhuset Rebbølcentret, Vollerupvej 45, 6392 Bolderslev

Vi synger fra Højskolesangbogen og sangbogen ”Sange til livet”.
Et indlæg på 10 min. er indlagt heri.
Så følger et kaffebord med hjemmebagte boller med ost og marmelade. Der afsluttes med en ønskerunde på en halv time. Pris 35 kr.

Folkekulturhuset Rebbølcentret, Vollerupvej 45, 6392 Bolderslev

Vi synger fra Højskolesangbogen og sangbogen ”Sange til livet”.
Et indlæg på 10 min. er indlagt heri.
Så følger et kaffebord med hjemmebagte boller med ost og marmelade. Der afsluttes med en ønskerunde på en halv time. Pris 35 kr.

Folkekulturhuset Rebbølcentret, Vollerupvej 45, 6392 Bolderslev

Pris 120 kr. – Medlemmer 100 kr. Tilmelding/bestilling smørrebrød. tlf. 7464 6502 (Rebbølcentret)
eller mail fhrc@bbsyd.dk

Bjolderup Kirkegård

kl.9.30 Tinglev Brass Band spiller ved indgangen til kirken ved mindesmærket for de faldne på Bjolderup kirkegård – foreningerne stiller med en flagalle.
kl. 10 mindegudstjeneste
kl. 11 klokkeringning, kransenedlægning og sang
kl. 11.30 foredrag i Rebbølcentret om Bjolderup sogns faldne i 1. verdenskrig ved Anders Brandenhoff, Aalborg
kl. 12 spisning - frokost
kl. 12.45 ordet frit
ca. kl. 13.30 en kop kaffe/kage til afslutning
80 kr. med alt betalt
GF Aabenraa og Bjolderup Menighedsråd

Folkekulturhuset Rebbølcentret, Vollerupvej 45, 6392 Bolderslev

Europa i mellemkrigstiden. Pris med kaffebord 80 kr.

Folkekulturhuset Rebbølcentret, Vollerupvej 45, 6392 Bolderslev

Her bruger vi den sydslesvigske julesangbog.

Folkekulturhuset Rebbølcentret, Vollerupvej 45, 6392 Bolderslev

Her bruger vi den sydslesvigske julesangbog.

Folkekulturhuset Rebbølcentret, Vollerupvej 45, 6392 Bolderslev

Her bruger vi den sydslesvigske julesangbog.

Folkehjem, Aabenraa

Sprogforeningen, Foreningen Norden, Frederiksklubben, Skoleforeningen og Aabenraa Grænseforening.

Midtjylland

Grænseforeningen for Silkeborg-Hammel og omegn

Medborgerhuset, Bindslevs Plads 5, Silkeborg

Marianne vil atter engang give os fællesskab gennem sangen. Vi har efterhånden haft mange gode sangaftner, hvor der er sunget kendt og nyt med vægtlægning på sange fra grænselandet, men mange andre temaer er blevet berørt. I år vil der være vægt på det nordiske i anledning af fejring af Foreningen Nordens kommende 100 års jubilæum.

Marselisborg Mindepark

I anledning af 100 årets for våbenstilstanden efter 1. Verdenskrig 1918 vil der blive en særlig markering i Marselisborg Mindepark i Århus.

I skrivende stund kendes programmet ikke, men vil blive annonceret via e-mail.

Medborgerhuset Lunden, Vestergade 74, Silkeborg

Arrangeret af Højskoleforeningen og Folkeunversitetet.

I fremtiden vil man når man skriver det 20. århundredes historie, se en stor samlet europæisk katastrofe - i tiden fra 1914-1945. Perioden er af nogle kaldt en moderne30 årskrig og her indtager året 1918 en afgørende position og en ny fred og Europa skal bygges op. Resultatet bliver katastrofalt og i stedet grundlægges den næste krig.

Pensioneret gymnasielærer cand. mag. Niels Toft Christensen vil fortælle om 1. Verdenskrig og det afgørende år 1918 og trække de lang linjer frem til vor tid.

Pris for ikke-medlem af Højskoleforeningen 50,- kr ( + 25 kr for kaffe).

Medborgerhuset, Bindslevs Plads 5, Silkeborg

Arrangeret af Foreningen Norden.

Kl. 18.00: Lækre traditionelle gule ærter. Derefter får vi kaffe med æblekage.
Kl. 20.00: Lader vi os underholde af MALM, som er en vokaltrio, der synger velklingende arrangementer fra klassisk dansk over pop, folk og jazz. Programmet vil overvejende bestå af nordiske sange. Trioen bakkes op af Ejvind Dengsø og Freddy Dencker.

Tilmelding: Grethe Svendsen tlf. 2177 9110 elller grethe.svendsen@skolekom.dk , senest 4. januar 2018.

Pris: 200,- kr inkl. 1 øl/vand ,1 snaps, gule ærter, kaffe/te med æblekage og underholdning.

Sejs-Svejbæk kirke, Julsøvej 130, 8600 Silkeborg

Søren Agersnap var den første præst ved den nybyggede Sejs-Svejbæk kirke. Senere blev han præst i Sydslesvig for den danske menighed i Süderbrarup.

Han vil fortælle om præstegerningen syd for grænsen og sammenligne med forholdene i kongeriget. Da Søren boede en del år i Sydslesvig, kom han også til at kende samfundsforholdene særdeles godt. Han vil især sammenligne de danske og tyske socialforhold.

Det bliver en spændende og oplysende aften både for Grænseforeningen, men også for sognets indbyggere, som mindes Søren Agersnap som en dygtig og vellidt præst.

Medborgerhuset, Bindslevs Plads 5 , Silkeborg

Generalforsamling i henhold til vedtægterne fra kl. 18-19.

Herefter foredrag ved kommunikationskonsulent Katrine Hoop, Dansk Skoleforening for Sydslesvig e.V. over emnet: 'Et moderne syn på det danske mindretal'. Katrine Hoop er født og opvokset i mindretallet og bor i Flensborg.

Mindretallets rolle er anderledes i dag end tidligere og det bliver spændende at høre om det. Vi bliver ganske givet klogere.

Pris for mødet med kaffe/the med brød: 50 kr.

Genfundne bro

Besøget starter ved den genfundne bro ved Vestbirk med formiddagskaffe. Derfra køres til Bryrup, hvofra vi kører med veteranbanen til Vrads, hvor frokosten indtages.

Til sidst besøg på Pasgård Skovdistrikts skovmuseum. Der er udstilling om skovbrug ogmodstandsbevægelsens aktiviteter under anden verdenskrig.

Der sluttes af med en kop kaffe.

Horsens og omegn, Grænseforeningen for Horsens og omegn

”Det Lille Teater” Flensborg

Program:
13.00 Bussen kører fra turistholdepladsen Horsens Trafikterminal
13.30 Opsamling ved Vejle, motorvejsopsamlingsplads nr. 59
Opsamling ved Kolding, motorvejsopsamlingsplads nr. 65
15.00 – 15.30 Flensborg, grænseindkøb.
16.00 Ankomst Skt. Knudsborg.
Inden turen går i teateret om aftenen, er vi inviteret på besøg med
rundvisning og eftermiddagskaffe i Skt. Knudsgildernes hus i Flensborg.
Vi vil få fortalt om gildets næsten 1000-årige historie.
Aftensmaden indtager vi samme sted.
19.00 Afgang med bus til teateret.
19.30 Forestilling begynder.

Teaterstykket, vi skal se, hedder kort og godt ”Danskhed”, hvor spørgsmålet er, om leverpostej, rødkål, flæskesteg og hygge er ensbetydende med at være dansker? Eller er danskhed blot en medieskabt skrøne?
Prisen pr. deltager er kr. 400,00 inkl. kaffe, middag, teater og bus.
Ved tilmelding indbetales beløbet på konto nr. 7160 – 0001481824.
Tilmelding er nødvendig senest den 8. oktober 2018 til Egon Mahncke,
tlf. 7562 9653 /2046 5753.

Dette arrangement er i samarbejde med Kreds 20.

Klostergården, Havne Allé 12A, Horsens

Sognepræst ved Klostersogn, Peter Stentoft, kommer og juler for og med os. En aften med julesang, fortælling og julelotteri. Der serveres kaffe/te og smørrebrød. Pris 50 kr. samt en pakke til lotteriet.

Klostergården, Havne Allé 12A, Horsens

Det er blevet en tradition, at Carl og Karin kommer med grønlangkål, pølser og skinke samt en dessert. Der vil kunne købes øl, vand og ”stærkere drikke” til maden. Efter spisningen sørger bestyrelsen for et spændende indslag. Pris for mad samt kaffe/te kr. 150.
Af hensyn til bestilling af mad skal du tilmelde dig senest den 27. februar til Egon Mancke tlf.: 7562 9653 / 2046 5753 eller mail mahncke@stofanet.dk.

Klostergården, Havne Allé 12A, Horsens

Vi afvikler først den årlige generalforsamling, hvor beretning for det forgangne år aflægges af formanden, og foreningens regnskab for 2018 forklares af kassereren. Der skal vælges bestyrelse, og der opfordres meget til at overveje, om du (eller en du kender) vil træde ind i bestyrelsen. Derefter skal fremtiden diskuteres og planlægges. Det er også din forening, så det er vigtigt, at du kommer. Der vil komme et endnu ikke planlagt indslag. Der serveres kaffe/te og smørrebrød. Deltagelse er gratis.

Randers og omegn, Grænseforeningen for Randers og omegn

FOF, J.V. Martins Plads 1, Randers

Foredrag af tidl. chefredaktør Siegfried Matlok, Løjt Kirkeby. Efter 40 år som chefredaktør på Der Nordschleswiger, det tyske mindretals dagblad i Aabenraa, fortsætter Siegfried Matlok med både som journalist, forfatter og TV-redaktør at slå bro mellem dansk og tysk kultur. Entré for GF-medlemmer: 50 kr.

Kristrup Sognegård

Med fællessang, kaffebord og adventsfortælling af tidl. friskoleleder Lisbeth Østergaard, som fortæller Selma Lagerlöfs ”Gudsfreden”.
…………………..

Ringkøbing og omegn, Grænseforeningen for Ringkøbing og omegn

Vestjyllands Højskole

Efter en rundvisning på højskolen fortæller forstander Else Mathiasen, hvordan dagliglivet på højskolen former sig for både elever og personale. Herunder også om arbejdet med kunsten, skolens grønne profil og det nye ”Fortælle Akademi”. Endvidere et oplæg om dannelse anno 2018 og om skolens mål og værdigrundlag. Højskolens kaffebord.
Pris: 80 kr. Tilmelding til pmjohannsen@gmail.com / tlf. 29268943 senest den 8. oktober.

Aktivitetscentret, Fjordparken, Holmelunden 10, Ringkøbing.

Til et rigtigt adventsmøde startes med klejner og glögg. Vi får besøg af fortællerne Nina Stenshøj og Peter Barner Rasmussen. Efter kaffepausen fortsættes med fællessang for at komme i den rette advents- og julestemning, og en lille julehistorie bliver der også plads til. Pris: 80 kr. I samarbejde med Grænseforeningen Skjern/Tarm/Videbæk. Tilmelding til pmjohannsen@gmail.com / tlf. 29268943 senest 26. november.

Museumspladsen, Ringkøbing

Afgang med bus fra Museumspladsen kl. 8.00 med kurs mod den julepyntede Flensborg – afbrudt af kaffe og rundstykker undervejs – og stop ved et grænsesupermarked. Der bliver et fælles programpunkt i byen, og der bliver tilbud om fællesspisning - husk særskilt tilmelding og betaling hertil. Efter at have gjort Flensborg på egen hånd kører vi hjemad kl. 17.00.
Turen afvikles i samarbejde med Grænseforeningen Skjern/Tarm/Videbæk. Pris: 160 kr. Tilmelding til pmjohannsen@gmail.com / tlf. 29268943 senest 3. december.

Skanderborg og omegn, Grænseforeningen for Skanderborg og omegn

Kirkecentret ved Skanderup Kirke

Foredrag ved tidligere redaktør af ”Æ Rummelpot” Sven-Erik Ravn, der vil tale om; ”Hjemmefronten. De sønderjyske kvinder under 1. verdenskrig”. Entré inkl. kaffe/te og kage 30 kr.

Kirkecentret ved Skanderup Kirke

Fællesarrangement med Menighedsrådet. Gudstjeneste ved sognepræst Heidi Torp klokken 14.00. Derefter kaffe og foredrag ved tidligere præst ved Ravnsbjergkirken i Viby, kunstner Ejvind Nielsen, om ”Menneskelivet og de fire årstider”. Entré inkl. kaffe/te og kage 30 kr.

Kirkecentret ved Skanderup Kirke

Vi inviterer igen på sønderjysk grønlangkål med tilbehør. Efter spisningen vil foredragsholder Poul Marcus holde sit billedforedrag ”Det tabte land”, hvor vi gennem billeder og fortælling vil blive ført til steder med dansk tilknytning fra Kobbermølle i øst til Ejderdæmningen i vest og høre ”den lille historie” i den ”store historie”.
Tilmelding til Doris Nielsen tlf.: 22486473 senest den 18. februar.
Entré inkl. spisning 100 kr.

Kirkecentret ved Skanderup Kirke

Dagsorden ifg. vedtægterne. Efter generalforsamlingen og kaffen vil tidl. seminarielærer og mangeårigt medlem af vores forening, Elizabeth Andersen, der er født og opvokset i England, fortælle om sit liv i 40´erne og 50´ernes England.

Skanderborg

Vi skal besøge Ejdersted, den nordfrisiske halvø nord for Ejderens udmunding og spise frokost på Roter Haubarg, som er et eksempel på den helt specielle arkitektur, der findes på egnens marskgårde. Undervejs vil vi se sluserne i Tønning og Ejderdæmningen. Tilmelding til Doris tlf.: 22486473

Ejer Bavnehøj

Friluftsgudstjeneste klokken 11 ved provst Jacob Køhn Andersen. Det øvrige program annonceres senere.

Kirkecentret ved Skanderup Kirke

Tidligere forstander på Ask Højskole og Rude Strand Seniorhøjskole, Aage Augustinus, vil tage os med på ”et historisk krydstogt i Højskolesangbogen – danskernes drømmebog.”
Entré inkl. kaffe/te og kage 30 kr.

Kirken og Kirkecentret ved Skanderup Kirke

Gudstjeneste ved sognepræst Heidi Torp. Derefter kaffe og foredrag ved tidligere højskolelærer og højskoleforstander på Sdr. Felding Højskole, Niels Ole Frederiksen, der vil holde sit foredrag, ” Født i Horsens Tugthus – Danmarks mest afgrænsede kirkesogn”, hvor hans far var ansat og ikke indsat. Fællesarrangement med menighedsrådet.
Entré inkl. kaffe/te og kage 30 kr.

Skjern-Tarm-Videbæk Egnen, Grænseforeningen for Skjern-Tarm-Videbæk Egnen

Fiskbæk Missionshus, Skråvejen 2, Fiskbæk

Asger Bjørnskov fra Lem arbejder 7 dage om ugen i 8 måneder og bruger så 4 måneder hver vinter til at rejse rundt på Jorden, og han har prøvet det meste! Vi vil denne aften høre om og se billeder fra hans fantastisk ture lige fra frit fald fra 12.000 fod over Australien til dykning blandt hajer ved Costa Ricas dybe ocean. Pris 75 kr.

Christianslyst

Fredag den 26. til søndag den 28. oktober. Christianslyst og Sydslesvig. Program udarbejdes senere. Turen er i samarbejde med Ringkøbing Grænseforening

Aktivitetscenteret, Holmelunden 10, Ringkøbing

Til et rigtigt adventsmøde startes med klejner og glögg. Vi får besøg af fortællerne Nina Stenshøj og Peter Barner Rasmussen.
Efter kaffen fortsættes med fællessang, for at komme i den rette advents- og julestemning. En lille julehistorie bliver der også plads til.
Tilmelding til pmjohannsen@gmail.com / 29268943 senest 26.11. Pris: 80 kr.

Tarm rutebilstation

Der er kaffe og rundstykker undervejs, inden der gøres stop ved et grænsesupermarked. Der bliver et fællesprogram-punkt i byen og tilbud om fællesspisning. Den flotte julepyntede Flensborg bliver der god tid til at bese, inden der køres hjemad kl. 17:00. Pris 160 kr. (+ fællesspisning, hvis man ønsker dette). Tilmelding til pmjohannsen@gmail.com / 29268943 senest 3. december.

Aarhus, Grænseforeningen

Ellevang Kirkesal, Jellebakken 42, 8240 Risskov

I Danmark tales der i disse år meget om danskhed og national identitet. Hvem er nationen? Og hvor er den på vej hen? Men identitet har altid to sider. Det gælder også den nationale identitet, der defineres i et samspil mellem den nationale selvopfattelse og andre nationers syn på Danmark. Hvad sker der, hvis man flytter diskussionen om danskhed over grænsen og anskuer den fra Tyskland? Det er nogle af de spørgsmål, der rejses i dette foredrag, som tysklandskender, forfatter og radiovært Knud Romer Jørgensen vil berige os med denne aften. ”Det kan være gavnligt for danskerne at se sig selv med tyske øjne. Vi er meget mere tyske, end vi aner. Der er meget tysk historie og kultur, vi bør kende, for ellers kender vi ikke vores egen historie og kultur”, lyder det fra Knud Romer Jørgensen. Foredrag inkl. Kaffe og brød kr. 50,-.

Ellevang Kirkesal, Jellebakken 42, 8240 Risskov

´Roma´ betyder menneske og er sigøjnernes betegnelse for sig selv. Gennem tusind år på kanten af de europæiske samfund har romaerne formået at bevare deres eget sprog og en særegen kultur. I aftenens foredrag fortæller Malene Fenger-Grøndahl om sine indtryk og erfaringer fra rejser til vidt forskellige romamiljøer i 12 lande. I ord og billeder vil hun tegne ridset af et folk, der har været forfulgt og forkætret gennem århundreder, men som altid har formået at rejse sig igen. Med udvidelsen af EU er de fleste romaer samlet inden for samme politiske fællesskab, og for første gang i historien er der tegn på, at romaerne organiserer sig politisk og kan komme til at udgøre en magtfaktor i fremtidens Europa.
Foredrag inkl. øl, vand og snitter kr. 50,-.

Ellevang Kirkesal, Jellebakken 42, 8240 Risskov

Års- og højtidens sange samt amerikansk lotteri. Adventsarrangement inkl. kaffe og brød kr. 50,-.

Hovedstaden

Hillerød, Hillerød Grænseforening

Nordisk Lejrskole, Lejrskolevej i Hillerød

Østfronten, ofte overset i forhold til Vestfronten, fortælle forfatter og professor Hans Wolf om denne aften, ud fra sin bog fra 2017, om de mange dansksindede sønderjyder, der mod deres vilje måtte kæmpe i en krig, der ikke var deres.
Entre incl. kaffe og kage 50 kr. Ikke medlemmer 60 kr.

”Cafe Slotsbio”, Frederiksværksgade 11 i Hillerød

Denne film fra 2017 er allerede set af en million finner, og er baseret på Väinö Linna´s roman af samme navn, der bl.a. bygger på en del af hans egne oplevelser i fortsættelseskrigen 1941-44. Foreningen Norden har bestilt filmen, og vi synes den kan være med til at vise forholdet mellem et lille og et stort land, når man er usikker på sin nabo.
Pris: 60 kr.

Præstevang Kirke, Tamsborgvej 2, Hillerød (v/ hjørnet af Københavnsvej)

Lige præcis på 100 års dagen for afslutningen af Første Verdenskrig, inviterer vi til en flot og glædelig markering af denne dag. Sammen med sognepræst Annemarie Lund ved Præstevang Kirke i Hillerød, har vi aftalt, at gudstjenesten denne dag står i fredens tegn. Efter gudstjenesten inviteres til kaffebord, og efter kaffen, vil tidl. oberstløjtnant, og nu historie-interesseret lærer, Jørgen Storm fortælle kort om ”Den store Krig”, og om den udvikling, der både medførte dannelsen af flere nye stater, og netop også gav befolkningen i Slesvig muligheden for at stemme om deres fremtidige tilhørsforhold til Danmark eller Tyskland. Pris: Deltagelse gratis. Derimod modtages bidrag til julehjælp med glæde og tak.

Frivilligcenter Hillerød, Fredensvej 12 C, Hillerød, lige bag biblioteket.

Vi inviterer endnu en gang til en forhåbentlig hyggelig ”Nytårskur” med såvel kaffe og kage, som kransekage og portvin. Dagens musikalske indslag leveres af Jeannet Ulrikkeholm, der både synger og spiller – og prøver at få os til at synge med på nogle sange fra Højskolesangbogen. Pris: Medlemmer gratis, ikke medlemmer 50 kr.

Studenterforeningen Heimdal

Arveprins Knuds Kollegium, Jacobys Alle 13, 1806 Frederiksberg

Nordjylland

Hvetbo Herred, Sønderjysk Forening for Hvetbo Herred (inkl. tidl. Aabybro/Brovst)

Lunden V. Hjermitslev

Med efterfølgende fællesspisning (forloren hare) og kaffe. Pris kr. 60,-. Tilmelding til Erik Nielsen på telefon 98881775 senest den 5. november. Arrangementet er i samarbejde med V. Hjertmitslev Borgerforening.

Mariagerfjord, Grænseforeningen Mariagerfjord

FOF, J.V. Martins Plads 1, Randers

Foredrag af tidligere redaktør Siegfried Matlok, Løjt Kirkeby. Matlok var i mere end en menneskealder chefredaktør på Der Nordschleswiger – det tyske mindretals dagblad i Aabenraa. Som pensionist har han fortsat sin journalistiske karriere, bl.a. som TV-vært. Matlok har bl.a. skrevet en bog om dr. Werner Best – den tyske rigsbefuld-mægtigede i Danmark under besættelsen. Arrangementet er i samarbejde med Randers Grænseforening. Der arrangeres fællestransport fra Hadsund. Pris 50,- pr. deltager

Hadsund Menighedscenter, Kirkegade 8, Hadsund

Vi får besøg af Thomas Holst fra Vadum. Han kalder sig selv ”Den skaldede pædagog”. Han causerer musikalsk over livets gang i lille Dannevang. Vi rejser tilbage i tiden – til dengang, der altid var sommer, da køerne gik frit på engen og da helten f. eks. Poul Richardt, trådte ind i stuerne og sang ”Er du dus med himlens fugle”
Arrangementet er i samarbejde med menighedsrådet.

Højvang, Hobrovej 62, Hadsund

Vi spiser sild, grønlangkål og ris a la mande. Derefter får vi kaffe og småkager, mens vi synger og har julequiz med både lette og svære spørgsmål. Pris 125,- pr. deltager. Tilmelding senest 26. november på tlf. 2179 4527 eller 6127 4175.

Johanneskirkens mødelokale, Vorup Boulevard 29, Randers

Sønderjysk grønlangkål og rugbrødstorte, sang, fortælling og hygge. Pris 120,- pr. deltager. Der arrangeres fælleskørsel fra Hadsund. Tilmelding senest 10. januar på tlf. 2179 4527 eller 6127 4175. Glant awten er arrangeret af Grænseforeningens venner i Randers.

Den bette Skole, Elkjærsvej 2 i Skelund

Erik Skafte Overgaard, formand for Grænseforeningen Randers kommer og fortæller om 1. verdenskrig. Specielt om hvad der skete da kanonerne omsider – efter fire års krig – tav d. 11. november kl. 11:00. Arrangementet er i samarbejde med Den bette Skole.

Højvang, Hobrovej 62, Hadsund

Dagsorden iflg. foreningens vedtægter. Efter generalforsamlingen bliver der orientering, hygge og kaffe.
Vi forventer at få en repræsentant fra hovedforeningen til at komme og fortælle om hvad der arbejdes med på landsplan.

Thy og Mors, Grænseforeningen for Thy og Mors

Kirkecentret, Kirkegade 2, Nykøbing Mors.

Tidligere leder af Studieafdelingen og Arkivet ved Dansk Centralbibliotek i Flensborg, Lars N. Henningsen taler. Mødet er arrangeret af Nykøbing Mors Højskoleforening i samarbejde med Grænseforeningen for Thy og Mors samt Folkeuniversitetet. Pris inkl. kaffe 50 kr.

Havnen 12, Thisted mm.

06.30. Afgang Thisted havn ved pølsevognen Burgerfri, Havnen 12, Thisted
06.45. Hotel Vildsund Strand, Ved Standen 2, Thisted
07.00. Morsø Landbrugsskole, Mosegårdsve j 10, Syd Tødsø, Nykøbing Mors
11.15 besøg på A. P. Møller Skolen
12.45 Frokost på Alte Kreisbahnhof, der ligger midt i byen.
Orientering om det danske arbejde i Slesvig
Tid på egen hånd i gågaden
16.00 Mulighed for rundvisning i Domkirken
18.00 Stop ved grænsekiosk efterfulgt af aftensmad
23.15 Hjemkomst
Ret til ændringer forbeholdes. Bindende tilmelding senest den 1. november til Jørgen Bruun Christensen, telefon 20 21 79 64.
Prisen for turen bliver ved minimum 25 personer 500 kr.pr. person.

?

Dagsorden iflg. Vedtægterne. Møde sammen med Foreningen Norden. Læs nærmere i GRÆNSEN og indkaldelsen til generalforsamlingen.

Sydslesvig

24.-26. maj 2019. Vi deltager som sædvanlig i de lokale årsmøder. Nærmere oplysninger følger i GRÆNSEN og på www.graenseforeningen.dk og på https://syfo.de/aarsmoede/

Vendsyssel, Grænseforeningen Vendsyssel

Sognegården i Vrå

Foreningen kan holde 90-års jubilæum.
For at fejre denne dag inviteres medlemmerne til en lettere middag.
Grænseforeningens formand Jens Andresen med frue har givet tilsagn om at deltage i denne fest, og vil bringe en hilsen til foreningen. Vores mangeårige aktive bestyrelsesmedlem i én af de mange lokalforeninger, som er blevet tilknyttet denne forening og ligeledes tidligere medlem af Grænseforeningens hovedstyrelse, Aage K. Riber vil bidrage med et historisk tilbageblik på vores forenings virke. Fru Gram har lovet at levere klaverakkompagnement til fællessang. Af hensyn til indkøb af mad og drikkevarer til middagen er det nødvendigt at tilmelde sig forud for festen og senest den 19. november 2018. Dette kan ske til følgende bestyrelsesmedlemmer:
Harald C. R. Thomsen, Brønderslev telefon: 9882 4435
Henning Petersen, Vrå telefon: 9898 1802
Margit Andersen, Vrå telefon: 2025 4647
Ole Kirkelund, Hjørring telefon: 6138 4089
Kaj Kristensen, Hjørring telefon: 4922 2746
Husk at oplyse antal personer som tilmeldes
Prisen for deltagelsen vil være den sædvanlige: 50 kr. pr. person

Sognegården i Vrå

Foredrag ved direktør Karsten Justesen, Destination Sønderjylland kommer for at holde for os.
Kaffe 50 kr.

Sognegården i Vrå

Dagsorden iflg. vedtægterne. Det musikalske indslag er endnu ikke fastlagt (i september 2018).
Gratis entre

Aalborg, Aalborg Grænseforening

Vejgaard Bibliotek, Hadsundvej 3

Hans Gregersen. Der venter tilhørerne et par spændende timer, når forfatteren Hans Gregersen, Sæby, kommer på besøg i Grænseforeningen for at fortælle om Aalborg under besættelsen. For han har et indgående kendskab til Aalborg under besættelsen, som han har skrevet to store bøger om. I 2012 kom ”Krigens by” og i 2015 fulgte ”Gestapo i Aalborg”. Hans Gregersens foredrag tager sit udgangspunkt i de dramatiske begivenheder i august 1943, hvor det i Aalborg kom til voldsomme gadeuroligheder, der kostede syv dræbte og mere end hundrede kvæstede. Også i andre jyske byer var der uro i sommeren 1943, og det kulminerede den 29. august, da regeringen trådte tilbage. Få uger senere skærpedes tilstanden i Aalborg, da en større styrke Gestapo-folk etablerede sig på Højskolehotellet i midtbyen. Og herefter fulgte så 20 dramatiske måneder, hvor Aalborg var en by plaget af vold, terror og frygt. Kampen mellem danske modstandsfolk og Gestapos håndlangere var uhørt brutal med nedskydninger, likvideringer og schalburgtage. De mange overgreb medførte, at fem personer tilknyttet Gestapos hovedkvarter i Aalborg blev dødsdømt og henrettet under efterkrigstidens store retsopgør. Foruden bøgerne om Aalborg har Hans Gregersen beskrevet besættelsestiden i henholdsvis Aarhus, Frederikshavn og Sæby. Hans forfatterskab tæller flere end 60 udgivelser, med emner som lokalhistorie, rejsebøger og biografier. Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Vejgaard Bibliotek, Hadsundvej 3

Lars Kofoed-Jensen. Over 8000 børn er i skoleforeningens system fra vuggestue til studenterhue. Tallet er vokset lidt de seneste år, fordi vuggestuer er kommet med. Der er 3 store udfordringer som Skoleforeningen står over for: Økonomi, digitalisering og sprogpolitik.
Et evigt aktuelt spørgsmål er, hvordan mindretallet kan være dansk i Tyskland? Langt de fleste af Skoleforeningens medlemmer har tysk pas – det siger sig selv, når man er født syd for grænsen og vokser op i Tyskland – men hvordan kan man så være dansk? Og hvad nu hvis man oven i købet helst snakker tysk? Lars har haft en spændende karriere: Han har været gymnasielærer på Nørresundby Gymnasium og rektor på Haderslev Katedralskole. Nu er han direktør for Dansk Skoleforening for Sydslesvig, der driver 57 dagtilbud og 45 skoler, heraf to med gymnasial overbygning. Derudover driver de en højskole, en efterskole og et par lejrskoler. Skoleforeningen har 1500 ansatte og en årlig omsætning på ca. 800 mio. kr., hvoraf ca. halvdelen kommer fra Danmark. Geografisk dækker de fra Sild i nordvest til Kiel i sydøst (ca.200 km i bil) – fra grænsen i nord til kanalen i syd (ca.70 km i bil). Et stort område! Kom og hør om den aktuelle situation fra en mand der om nogen kender til forholdene.

Vejgaard Bibliotek, Hadsundvej 3

Det er efterhånden blevet en tradition at Gaardsangerne fra Aalborg afslutter årets møderække. Sang er sundt - det vil sige at vi i aften bliver rigtig meget sunde. En nærmere introduktion er nærmest overflødig. Gruppen består af 7 medlemmer og en sav.