Kalender

Sjælland

Dianalund og Stenlille, Sønderjysk Forening for Dianalund og Stenlille

Restaurant Garden, Slagelsevej 2A, Ruds Vedby

Vores festlige, årlige aften i Ruds Vedby sammen med Lokalrådet i Ruds Vedby. Først lækker buffet med mange forskellige retter, salatbar, is, kaffe/te, kage til ca. 100 kr. Undervejs levende musik med fællessang. Til sidst auktion over medbragte effekter (hver deltager kommer med mindst 1 ting til auktionen, gerne flere. Pengene går til velgørenhed – sidste år de hjemløse. Tilmelding senest 22. oktober til kildsig@post10.tele.dk eller 21339272. Der kommer også omtale i Ugebladet.

Degneparken i Dianalund

Tidligere direktør i Grænseforeningen Niels Henriksen fortæller om Istedløvens omtumlede tilværelse. Foredraget ledsages af meget forskelligt billedmateriale, som Niels Henriksen har fundet frem, så det bliver en spændende aften. I pausen vil der være kaffe/te + kage. Pris for aftenen kr. 40,-.

Degneparken i Dianalund

Anke Spoorendonk gæster foreningen: SSW’s frontfigur gennem mange år, tidligere Europa-, justits- og kulturminister i Slesvig- Holsten, Anke Spoorendonk fortæller om sine mange begivenhedsrige år for, med og i SSW + de mange resultater, der er opnået for det danske mindretal syd for grænsen. I 2020 er der udover genforeningsjubilæet også et andet markant jubilæum. København-Bonn-erklæringen, som kom til at være banebrydende for mindretallenes status nord og syd for grænsen. I pausen vil der være kaffe/te + kage. Pris for aftenen kr. 40,-.

Borgerhusets parkeringsplads i Dianalund

Udflugt til mindestenene i Sorø Kommune. Vi kører i private biler (mulighed for samkørsel) og spiser på Tre konger i Sorø (pris: 2 stykker smørrebrød + øl/vand ca. kr. 100,-). Til sidst drikker vi medbragt kaffe/te med kage til. Tilmelding senest d. 28. marts: kildsig@post10.tele.dk /21339272

Degneparken i Dianalund

Sagalandet Island. Jens Birk Kristoffersen fortæller om Sagalandet på baggrund af sine mange rejser i Island. Han kommer bl. a. ind på hvor voldsomt, det gik for sig, da de første nybyggere for knap 1.100 år siden forlod Norge og bosatte sig på Island. Det tillige med den fantastiske natur er baggrunden for foredraget, som også berører de islandske sagaer og trækker linjer op til nutiden med Islands deltagelse i VM-fodboldturneringen for et par år siden. En målbevidst og handlekraftig befolkning på størrelse med befolkningen i Aarhus Kommune! I pausen er foreningen vært ved et traktement med ost og rødvin.
Derefter slutter vi aftenen af med generalforsamling.

Guldborgsund, Grænseforeningen for Guldborgsund og omegn

Kulturforsyningen, Voldgade 1, Nykøbing Falster.

Formanden for Grænseforeningen, Jens Andresen holder foredrag med titlen ”En familie på begge sider af grænsen i det 20. årh.” Jens Andresen vil holde foredrag om, hvordan danskheden udvikles i en tilfældig sydslesvigsk familie i krig og fred. Jens Andresen er født og opvokset på slægtsgården i Kalleshave ved Agtrup i Sydslesvig. Familien har været dansksindet så langt tilbage nogen ved. Jens Andresen har været næstformand i Grænseforeningens bestyrelse siden 2005 og er samtidig formand for Tønder Amts Grænseforening. Han har været amtsrådsmedlem, regionsrådsmedlem og byrådsmedlem for Venstre i Tønder Kommune, ligesom han har været formand for det grænseoverskridende samarbejde Region Sønderjylland-Slesvig. Han er i dag udover formand for Grænseforeningen, formand på Højskolen Østersøen, Kulturelt Forum i Tønder Kommune og Museum Holmen i Løgumkloster.
Betaling for kaffe og kage 30 kr. Alle er velkomne

Gørlev og Høng, Grænseforeningen for Gørlev og Høng

Høng

3.-5. september 2019. For at markere 100-året for Genforeningen besøger vi derefter Genforenings- og Grænsemuseet ved den gamle grænse ved Christiansfeld. Her får vi en orientering og rundvisning i museet. Vi fortsætter til Skamlingsbanken, hvor vi nyder den enestående udsigt, medens vi ser de forskellige monumenter, støtten, der blev sprængt af prøjserne i 1864, og den lille udstilling. Sidst på eftermiddagen kører vi videre til indkvartering på Ruhekrug ved Slesvig. Onsdag besøger vi Glücksburg Slot, hvor vi får en orientering og rundvisning i slottet, der har givet navn til vores nuværende kongelige slægtslinje. Det var her, den sidste oldenborger Frederik VII døde i slutningen af 1863. Om eftermiddagen går turen til Hedeby, hvor man selv kan vælge at lægge vægt på besøg i det fine vikingemuseum, de rekonstruerede vikingehuse og/eller en spadseretur ved halvkredsvolden rundt om Hedeby. Torsdag besøger vi en af grænsebutikkerne ved Padborg, inden turen går videre til Cathrinesminde Teglværksmuseum, der ligger smukt ved fjorden. Vi hører om teglværkets historie og ser redskaber og maskiner, som blev brugt i ”gamle dage”. Frokosten indtages i teglværkets gamle tørrelade.
Derefter kører vi mod færgen i Fynshav, men forinden når vi et besøg i Broager Kirke med de to spir og mange seværdigheder både inde og ude. Vi forventer at være tilbage i Høng omkring kl. 19.
Tilmelding til formanden, hvor programmet for turen kan bestilles.

Høng Gymnasium, Hovedgaden 2, 4270 Høng

Jens Chr. Seeberg, Kalundborg, holder et foredrag om Danmarks befrielse i 1945.
Foredraget vil berøre frihedstankerne og den virkelighed, der rent faktisk var, da vi nåede 4. maj om aftenen i forskellige dele af De Danske Rigsfællesskab. Det gælder både det ”sydlige Danmark” og den meget forskellige situation på Bornholm, Færøerne, Island og Grønland. Desuden beskrives de frihedstanker, som var helt specielle i Sønderjylland og hos de mange danskere, der har en indvandrerbaggrund fra Tyskland.

Høng Gymnasium, Hovedgaden 2, 4270 Høng

Efter generalforsamlingen holder Henning Bonde et foredrag om de folkelige aktiviteter, der i 1920 fandt sted i Nordvestsjælland for at markere Genforeningen. Inden for lokalforeningens dækningsområde blev rejst 13 genforeningssten, men der var også andre folkelige tiltag, såsom udsmykning i kirker, plantning af træer m.v.
Vi har forsøgt at finde så mange som muligt af disse minder og fortæller de interessante historier om deres tilblivelse i 1920, hvor en ”storm af glæde” gik over landet efter den lange adskillelse af Sønderjylland fra Danmark.

Midtsjællands Grænseforening

Syv Sognegård, Skolevej 17, 4130 Viby Sj.

Stephen Egede Glahn holder foredrag med titlen: ”Fra Jægerkorps til prædikestol - en skæbnehistorie.” Hvorfor tilbringer et menneske først 24 år af sit voksenliv som soldat og officer for derefter i 26 år at være sognepræst? Det korte svar er, at det slet og ret var meningen med hans liv. I Stephen Egede Glahns foredrag uddybes svaret og man får et livsbekræftende indblik i, hvad bl.a. hans mor har betydet i den sammenhæng, selv om hun døde, da han var 3 år. Fælles kaffebord og hyggeligt samvær hvor foreningen er vært

Ringsted og omegn, Grænseforeningen for Ringsted og omegn

Ringsted

Fredag - søndag d. 13. – 15. september.
3-dagestur til Sønderjylland og Sydslesvig.
I de tre dage besøges Vadehavscentret, koncentrationslejren HusumSchwesing samt Christian Lassens berømte gård i Jardelund, Lyksborg slot, kørsel langs Østersøen og Slien via Slesvig til Hedeby. Gudstjeneste i Sporskifte danske kirke, Flensborg byport samt ”snublestenene” . Søndag er der frokost med diverse ritualer hos Sct. Knudsbrødrene på Sct. Knudborg i Flensborg. Hver aften er der hyggeligt samvær med musik og sang efter højskolebogen.
Nærmere oplysninger og tilmelding foretages til Mogens Larsen, tlf. 25213051 eller mail: mogensklarsen@mail.dk
Vi skal bo på Hotel Landgasthof Tarp. Starter i Ringsted – samler op i Sorø, Slagelse og Korsør
Pris 2995 kr + 300 kr. ved enkeltværelse. Tilmeldingsfrist 20. august

Ringsted Kulturhus, Søgade 3, Ringsted

Seminarielektor, forfatter m.v. Jørn Buch, Haderslev kommer og fortæller om anden verdenskrig og tiden der fulgte. Buch har et meget indgående kendskab til emnet og har været rejseleder bl. a. til Normandiet. Han er en meget levende fortæller og der venter en meget spændende aften.
Pris for medlemmer kr. 50,- og kr. 60,- for ikke medlemmer.

Ringsted Kulturhus, Søgade 3, Ringsted

Peder Lundager fortæller ud fra Højskolesangbogen og Poul Olsen spiller til. Alfred Heebøl og Bringstrupspillemændene medvirker også.

Sorø, Grænseforeningen i Sorø

”Værkerne”, lokale 111, Frederiksvej 27, Sorø

Hvordan kom den i stand, og hvad gik forud? Som optakt til de markeringer af den sønderjyske genforening i 1920, som finder sted overalt i Danmark til næste år vil vor tidligere formand, fhv. direktør i Grænseforeningen Niels Henriksen, orientere om den spændende politiske historie og udvikling, som gik forud for den endelige genforening og som involverede lokale sønderjyske personligheder samt parlamenterne i både Berlin og København og til sidst også fredsforhandlingerne i Versailles efter 1. Verdenskrig.

Victoria Teatret, Storgade 15, Sorø

Et brag af en fest med festlige Sigurd Barrett. En fortællekoncert. Markering af 100 året for Sønderjyllands genforening med Danmark. En fortælling om at rykke grænser og skabe fællesskab. Der spilles 100 koncerter over hele landet i første halvdel af 2020. Vi er så heldige at Sigurd kommer til Sorø i januar, for at give en af de første
koncerter. GLÆD dig selv og andre med billetter. Billetsalg via Ticketbutler – Enhedspris 100 kr. Offentligt arrangement.

”Værkerne" - CF-bygningen, Frederiksvej 27, Sorø.

Formand for Foreningen Norden, Sydslesvig Anke Spoorendonk, tidligere Europa-, justits- og kulturminister i Slesvig-Holsten. I 2019 markerede Foreningen Norden sit 100 års jubilæum. I 2020 kan Grænseforeningen gøre det samme. Vi kan ønske hinanden tillykke og takke for det gode samarbejde. Anke Spoorendonk vil fortælle om sit arbejde i Foreningen Norden, specielt i Sydslesvig, som Anke Spoorendonk blev formand for i 2018. Sydslesvig blev medlem i 1964. Når man kører over grænsen fra Danmark til Tyskland, møder man som det første et skilt med teksten: ’Schleswig-Holstein - Der echte Norden’. Fællesmøde med Foreningen Norden, Sorø

”Værkerne”, lokale 111, Frederiksvej 27, Sorø.

Multi-kulturredaktør ved Flensborg Avis Hans Christian Davidsen præsenterer sin nye bog: ”Danmark syd for grænsen”, der er en kulturhistorisk guide – dog ikke i traditionel forstand, men omkring 20 essays om kendte og især mindre kendte lokaliteter af kulturel og kulturhistorisk interesse i Sydslesvig og bogen er samtidig rig på fotos. Efter dette indlæg er Grænseforeningen i Sorø vært for sine medlemmer ved et traktement med ost og rødvin. ’Ikke-medlemmer’ er velkomne til at deltage mod betaling af kr. 50.-. Aftenen afsluttes med den årlige generalforsamling, som afholdes i overensstemmelse med foreningens vedtægter.

Sorø

Foreningens ekskursion går i 2020 naturligvis til det Sønderjyske område, for på den måde, at markere jubilæet for Grænsedragningen i 1920. Vi ser nogle af de mest markante steder, så som Skamlingsbanken, Genforenings- og Grænsemuseet i Christiansfeld, Dybbøl Banke, Sønderborg Slot, Zeppelinmuseet i Tønder, køretur til Møgeltønder, Rudbøl, Højer og meget meget mere. Endvidere opsøges ’Sikringsstilling Nord’. Turen arrangeres i samarbejde med Ingeniørforeningen, Region Sjælland. Program og tilmelding sker ved særskilt meddelelse.

Syddanmark

Fredericia - Middelfart, Grænseforeningen Fredericia - Middelfart

Fredericia Banegård

Jaruplund Højskole og Dannevirke Museet. Afgang fra Fredericia Banegård kl. 9.30 Hjemkomst kl. ca. 18.30. Vi ankommer til Jaruplund Højskole ca. kl. 10 og får en kop kaffe og et foredrag, inden der serveres middag. Herefter går turen videre til Danevirke Museum. Her vil der være en rundvisning på 45 min.
Husk praktisk overtøj og fodtøj. På museet er der også udstillinger inden døre. Pris medlemmer: 550 kr. ikke medlemmer 600 kr. Tilmelding og betaling senest den 3. september til Marie Fink-Nielsen, 40927742 eller marie.fink-nielsen@gmail.com Opgiv venligst telefonnummer og mailadresse ved tilmelding.
Betaling sker udelukkende på Nordea 2440 9200500097 - husk at angive navn.

Fyn, Grænseforeningerne på Fyn

Ringe Bibliotek (store Sal), indgang fra Centrumpladsen, 5750 Ringe

Oplæg ved Anni Mathiesen (V), nuværende medlem af Sydslesvigudvalget og tidl. formand, hvor hun fortæller om arbejdet i bindeleddet mellem det danske mindretal og den danske stat.
Entre 50 kr. (incl. kaffe/the og kage).

Haderslev, Grænseforeningen Haderslev

Jomfrustien , Haderslev

Vi besøger Landdagen i Kiel med rundvisning ved SSW´slandsformand Flemming Meyer. Middag. Derefter til Eckernförde (Nicolaikirche) , kaffe , over Svans og Angel hjem. Afgang fra v klokken 08.00 , Klokken 08.20 fra Hammelev.
Medlemmer af naboforeninger velkomne. Tilmelding Finn Lyster llstr@post12.tele.dk tlf. 74525979/28314241 og Peter Popp Andersen kapopp@outlook.dk tlf. 74562277/ 20667622
Pris medlemmer 400 kr. 500 kr. for ikkemedlemmer.

Kolding og omegn, Grænseforeningen for Kolding og omegn

Gråsten Slot

I 2017 havde vi en tur rundt om Nybøl Nor, hvor vi skulle have begyndt med at se Gråsten slot og Slotskirke. Det lod sig desværre ikke gøre den dag. Vi prøver igen – denne gang uden cykler. Vi starter med at gå ind for at se den smukke barokkirke og bevæger os så ud i slotshaven, hvor vi kan sætte os og spise vores medbragte madpakke. Dernæst kører vi ned til Papirmuseet, Bomhusvej 3, 6300 Gråsten. Her kan vi se en hel lille by lavet af papir. Der er også mulighed for at gøre indkøb. Vi slutter af med kaffe på ”Det Gamle Apotek” over for Gråsten Slot. Pris for kaffe + kage: 60 kr.
Af hensyn til samkørsel bedes om tilmelding senest mandag den 2. september på tlf. 40 32 98 87.
Arrangør: GF Kolding.

Wilhelmstrasse 8, 24395 Gelting

Vores venskabsforbindelse i Gelting inviterer til deres traditionsrige lottoaften med små og store præmier, samt med chance for at lære tallene op til 100 på plattysk. I pausen kan man købe mad og drikkevarer. Af hensyn til aftaler om samkørsel beder vi om tilmelding til Kirsten Wehmüller senest torsdag den 25. oktober på telefon 40 32 98 87 eller på mail: kogw@stofanet.dk

Sct. Nikolai Kirke og Jens Holms Hus

Vi begynder i Sct. Nicolai kirke med gudstjeneste kl. 10.30 ved sognepræst Martin Rønkilde. Kl. 12 indtager vi et let traktement i Jens Holms Hus med en kop kaffe efterfølgende. Taleren er endnu ikke fundet. Mere om dagens program tilsendes i efteråret 2019. Pris inkl. mad og kaffe: 50 kr. Tilmelding senest 14. november til Martin Rønkilde på telefon 61 20 30 39, mail: mrd@km.dk eller Henning Haugaard på telefon 51 18 29 78 eller mail: haugaardkolding@mail.tele.dk
Arrangør: Sct. Nicolai kirke i samarbejde med Grænseforeningen for Kolding.

Humtrup Børnehave

Traditionen tro plejer vi hvert år at få en invitation fra lederen af børnehaven i Humtrup til at deltage i den årlige Juletræsfest. Vi synger julesange og ser børnene underholde. Stort kaffebord. Derefter er der dans omkring juletræet, hvorefter julemanden kommer og deler godteposer ud til børnene. I forbindelse med turen til Humtrup arrangeres der fælles kørsel. Tilmelding senest den 30. november til Marie Jespersen på telefon 75 52 20 25 (Kun i dagtimerne).

Kreds 22 - Sammenslutningen af Grænseforeninger i Sydvestjylland

et danske hus, Alter Husumer Weg 220, D 24939 Fllensburg-Weiche (Sporskifte).

Sammenslutningen af Grænseforeninger i Sydvestjylland og Stiftsudvalget for Danske Sømands- og Udlandskirker, Ribe stift. Vi benytter parkeringspladsen ved Det danske hus, Alter Husumer Weg 220, D 24939 Fllensburg-Weiche (Sporskifte). Det er bedst at benyttes grænseovergangen inde i Padborg og fortsætte sydpå ad Ochsenweg ca. 5 km, hvor der drejes til højre ved 1. lysregulering ad Alter Husumer Weg, dvs. efter den katolske kirke på venstre hånd. Der køres i egne biler. Transport i Flensborg foregår med fælles tysk bus.

Guider Fhv. generalsekretær i SSF Gert Wiencke og fhv. pressesekretær Bernd Engelbrecht.

Deltagerpris Deltagerafgiften inkl. kaffe, middag (ekskl. drikkevarer), bustranpsporet i Flensborg 200 kr. for medlemmer af DSUK eller Grænseforeningen – for ikke medlemmer 250 kr. Grænseforeningen har ydet tilskud til bussen.

Tilmelding Senest 1. september 2019 til Ib Ansgar Jensen, mail: ansgar@esenet.dk eller telefon 21 99 91 49. Deltagerafgiften betales ved formiddagskaffen.

PROGRAM:

Kl. 10,00 ankomst til P-pladsen ved Det danske hus med kirkesal i Sporskifte. Kaffe og wienerbrød. Oriente-
ring om dansk kirke i Sporskifte v/fhv. skoleinspektør Ami Jessen.

Kl. 10,45 afgang med bus.

Kl. 11,00 Sct. Jørgen kirke, Adelbyer Kirchenweg 34, 24943 Flensborg. Orientering v/pastor Finn Egeris
Pedersen.

Kl. 11,30 afgang med bus.

Kl. 11,45 Petri kirke, Flensborg Nord. Orientering v/den tyske præst Birgit Lunde, der er dansk-talende.

Kl. 12,15 afgang med bus.

Kl. 12,30 Borgerforeningen, Holm 17, 24937 Flensborg, hvor der serveres wienerschnitzel.

Kl. 14,15 Helligåndskirken, Grosse Strasse 43, 24937 Flensborg. Orientering om kirkens nye udsmykning
og om Dansk kirke i Sydslesvig v/den nye provst Haase Neldeberg Jørgensen.

Kl. 15,00 Den katolske kirke St. Marien i Flensborg. Nordergraben 36, 24937 Flensborg. Orientering v/pastor
Bernd Wojsischke.

Kl. 15,45 Kgl. Dansk Generalkonsulat, Nordergraben 19, 24037 Flensborg. Eftermiddagskaffe og orientering
v/generalkonsul Kim Andersen.

Kl. 16,45 afgang med bus til Det danske hus i Sporskifte.

Kl. 17,00 Hjemtransport i egne biler. - farvel og tak!

Nr. Nebel, Varde og omegn, Grænseforeningen for Nr. Nebel, Varde og omegn

Nr. Nebel Plejehjem

Kom og syng med

Nyborg og Kerteminde, Grænseforeningen for Nyborg og Kerteminde

St. Laurentii Salen, Langegade13, Kerteminde

Generalkonsul Kim Andersen , Flensborg fortæller. Arrangementet er i samarbejde med Foreningen Norden, Kerteminde/ Munkebo. Pris for kaffe/kage 40kr.

Rødding - Vejen Grænseforening

Opsamling: Brørup kl. 07.15, Holsted kl. 07.30, Vejen kl. 07.50 og Rødding kl. 08,05

Udflugt med bus til Frederiksstad.
Vi skal sejle rundt om byen, byvandring og opleve det store Efterårsmarked på torvet.
På hjemvejen skal vi se den store Ejderdæmning.
Vores rejseleder er opvokset i byen og har derfor et stort kendskab til byen og om det danske mindretal.
Vi spiser medbragte madpakker.
Det koster kr. 300 for bus, byvandring, kaffe med kage, øl/vand til frokost og kaffe/te/rundstykker på henvejen.
Tilmelding: 51542075, 74841631 og 75392358

Svendborg og omegn, Grænseforeningen for Svendborg og omegn

Fredens kirkes sognehus, Glamestervej 8 Svendborg

Foredrag. Valgmenighedspræst Inger Hjuler Bergeon fra Odense vil bl. a. fortælle om, hvordan det var at komme til et sogn i Sønderjylland, i grænselandet, hvor dansk og tysk brydes. Kaffe med brød kr. 50,-. Tilmelding til Minna Bøgebjerg senest den 9. november på telefon 6225 2223 eller på mail: grothdam@mail.dk

Fredens kirkes sognehus, Glamestervej 8 Svendborg

Kl. 18:00 Generalforsamling. Dagsorden iflg. vedtægterne. Kl. 19:30 Foredrag. Hans Jørgen Bonnichsen, fhv. chefkriminalinsp.: Barn af grænselandet.
Hans Jørgen Bonnichsen er selv et barn af grænselandet og vil i dette foredrag gennem familiens og egen – ikke altid lige lykkelige historie – fortælle om, hvilken betydning det havde og stadig har, og hvilke konflikter der opstår ved at være en del af to kulturer. Fortællingen begynder med det smertelige nederlag i 1864, hvor Danmark mistede Sønderjylland, der i hele 56 år var en del af det stortyske rige. Genforeningen i 1920 blev et lyspunkt i mange familier og Danmarkshistorien, men med 2. verdenskrig, splittedes familier og tidene, helede ikke sårene. I 1955 blev muligheden for en fredelige sameksistens åbnet ved en aftale mellem Bonn og København om beskyttelse af mindretallene nord og syd for grænsen mod sindelagskontrol og diskriminering. Foredraget er udarbejdet i samarbejde med Svendborg Folkeuniversitet. Arrangementet er støttet af A. P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til almene formål. Kaffe med brød kr. 50,-. Tilmelding til Minna Bøgebjerg senest den 7. marts på telefon 6225 2223 eller på mail: grothdam@mail.dk

Sønderborg, Grænseforeningen for Sønderborg

Alsion Nedre Parkering

Med bus kører vi til ”Multimar”, oplevelsescenter (Vadehavscenter) i Tønning. Lokal guide introducerer museet, hvorefter man kan se udstillingen og akvarierne. Vi går langs diget til havnen i Tønning ( ca.600m). Vi besøger det danske forsamlingshus ”Skipperhuset”, hvor vi hører om huset og får serveret frokosten inkl. en genstand. Fra Tønning køres til Ejderdæmningen, et kystsikringsanlæg ved Vadehavet, Unescos Kulturarv. På hjemvejen køres over Oldensworth til Ditmarskens eneste herregård ”Hoyersworth”. Her serveres kaffe med tilbehør.
Hjemkomst ca. kl. 20.00. Pris: 400 kr. for medlemmer, 450 kr. for ikke-medlemmer. Bindende tilmelding til kifanoe@gmail.com eller 61778515 senest 28. august. Samtidig med tilmeldingen bedes betaling for turen overført til konto 9797-0001119400 Husk pas og lidt Euro. Alle er velkommen!

Salen på Biblioteket i Sønderborg

"Sønderjylland - Norden og de nordiske sprog". Foredrag ved Bertel Harder, medlem af Folketinget.
Entre: 50 kr. Arrangementet holdes i samarbejde med Sprogforeningen, Foreningen Norden og biblioteket.

Riddersalen, Sønderborg Slot

Vi fejrer vort 90-års-jubilæum med et Åbent Hus - arrangement. Der vil være paneldiskussion, taler, hyggeligt samvær og lidt godt til ganen. I panelet deltager Flemming Meyer, SSW, Jens Andresen, Grænseforeningen og Sigfried Matlok,
tidligere redaktør af ”Der Nordscleswiger”. Ordstyrer er Peder Damgaard. Musikgruppen Trio 1-2-3 medvirker.
Alle er velkommen!

Knøs Gård, Hørup

Foredrag om Versaillestraktaten ved tidligere lektor Arne Johansen, Blans
i

Knøs Gård, Hørup

Aase Pejtersen leder fællessang. Noter det i kalenderen! Nærmere senere!

Vejle Vesteregn, Grænseforeningen for Vejle Vesteregn

Vingsted Mølle, Vingstedvej 58, 7182 Bredsten.

Debataften med musik og sang. Hvad kan vi bruge hinanden til? Hvor er vi blevet klogere mht. samarbejdet mellem dansk og tysk kultur? Nærmere program følger.

Hovedstaden

Hillerød, Hillerød Grænseforening

Hillerød

Sønderjylland og Sydslesvig, 6.9. – 9.9.19.

Fredag d. 6.9.: Vi stiger på bussen fra Helsingør Turisttrafik i Helsingør, Espergærde, Hillerød og Jørlunde, plus evt. et opsamlingssted langs motorvejen mod Jylland. Efter et kort stop ved Knudshoved, kører vi videre til vor frokostaftale i ”Rokokostuen” på ”Gram Slotskro”. Efter denne kører vi til det nye ”Vadehavscenter” ved Vester Vedsted, lidt sydvest for Ribe. I 2014 blev Vadehavet UNESCO Verdenskulturarv, og i 2016 blev en total ombygning og renovering, udført af arkitekt Dorte Mandrup, færdig. ”Realdania” har støttet det roste projekt, der netop i høj grad tager hensyn til områdets bygningskultur og historie. Vi slutter dagen af med middag og overnatning på ”Rudbøl Grænsekro” – måske med en lille aftentur til en af verdens vel nok mest mærkelige grænsedragninger.

Lørdag d.7.9.: Efter morgenmaden kører vi til Dagebøl, hvor vi skal med færgen til øen Før. Efter ankomst til hovedbyen VYK, skal vi lidt rundt på øen, hvor flere danske konger ligeledes yndede at komme, både Frederik den 6, Christian den 8, der i øvrigt dannede sit sommerresidens på øen, og Frederik den 7., der sammen med grevinde Danner ofte besøgte øen. Også Johann Strauss den Ældre, og H.C.Andersen var glade for at besøge øen. H.C.A. fik bl.a. inspiration til romanen ”To baronesser”, mens han var på øen. Vi besøger også øens roste ”Museeum Kunst Der Westküste”, og efter frokost besøger vi Vyk Danske Skole, hvor skoleleder Uwe Nissen vil fortælle lidt om skolen og dens dagligdag. Derefter besøger vi SSFs lokaler, får en forfriskning, og hører lidt om livet på øen, og de danske foreningers aktiviteter. Vi siger herefter farvel til Før, og sejler retur til Dagebøl, hvorfra vi med vor bus kører til ”Christianslyst”, hvor vi får en måske lidt senere aftensmad, og kan slappe af oven på dagens oplevelser med kaffe og andre forfriskninger.

Søndag d. 8.9.: Kl. 9 kører vi til Egernførde danske Kirke, hvor vi deltager i dagens gudstjeneste. Nogle af jer kender Gitte Werner og Fred Witt fra SSF i Egernførde, og de vil glæde sig over vort besøg, hvor vi håber byens danske præst Ulrich Vogel – med en meget spændende baggrund – ligeledes vil være glad for besøg. Ulrich er ganske vist født i Hamborg, men blev ordineret i Københavns Domkirke i 1989,og har siden 2015 været præst i Sydslesvig. Herefter kører vi til SSFs Medborgerhus i Egernførde, hvor vi spiser vores madpakke, køber lidt drikkevarer, og får en kort opsummering af det danske arbejde, inden vi besøger de danske ældreboliger på samme vej: H.C.Andersen Weg! Herefter går turen til endnu et nyudnævnt UNESCO Verdenskulturarv sted, nemlig ”Hedeby Museet”, der netop er nyrenoveret, og sammen med ”Danevirke Museet” sidste år fik denne flotte titel. (Lige efter at vi havde besøgt Danevirke!). Herefter går turen tilbage til ”Christianslyst”, middag og aftenunderholdning.

Mandag d. 9.9.: Vi siger farvel til ”Christianslyst”, og kører mod Flensborg, hvor vi har arrangeret besøg på SSFs hovedkontor i ”Flensborghus”, bygget i 1725 af sten fra Dr. Margrethe den Førstes ”Duborg Slot”, der netop var nedrevet. Var bl.a. første ”Vajsenhus” uden for København, men har også haft mange andre funktioner, inden det danske mindretal i 1920 kunne flytte ind. Vi har på flere ture oplevet at besøge lokale SSF foreninger. Denne gang får vi så en orientering om SSFs samlede arbejde i Sydslesvig. ►

Efter dette besøg i det danske mindretals hovedkontor i Sydslesvig, spiser vi frokost, og kører til Åbenrå. Her besøger vi så Bund Deutscher Nordschleswiger, der er det tyske mindretals hovedforening, og gennem sit arbejde, forsøger at bevare det tyske mindretals sprog og kultur i Sønderjylland. Vi har valgt denne dag at vise, at vi fra et meget tidligere mod hinanden, nu netop forsøger at leve med hinanden. Netop denne accept af hinandens mindretal, på begge sider af grænsen, er det der gør, at flere lande sender besøgende til vores - heldigvis – fredelige grænseområde! Årets tur slutter med at vi kører over Fyn, hvor vi ca. kl. 17.30 holder en kaffepause ved Knudshoved, hvor der serveres kaffe og en ostemad. Vi satser på at være hjemme i Nordsjælland mellem kl. 20 og 21.

Vi har endnu ikke fået den endelige pris fra et par af aftalerne, men satser på, at vi kan gennemføre turen med et tilskud fra vor lokal afdelings lille rejseopsparing. Så prisen per person for ophold i dobbeltværelse bliver 3200 kr. Enkeltværelsestillæg er + 250 kr. Ikke medlemmer er velkomne, må desværre lægge + 300 kr. (Dækker husstand)

Vi har heldigvis gennem de senere år haft held til at nedbringe udgifterne på vore ture, bl.a. p.g.a. ekstra rabatter, mange flinke foredragsholdere der ikke krævede et voldsomt honorar, et pænt deltagerantal på turene så de blev mere rentable o.s.v.
Derfor er prisen for medlemmer, incl. dobbeltværelse med brus/toilet, udflugter, kost fra fredag frokost til mandag sen eftermiddagskaffe (minus drikkevarer) som nævnt 3.200 kr., enkeltværelses tillæg + 250 kr.
Ikke medlemmer + 300 kr.

(Beløbet 300 kr. dækker bl.a. medlemskontingent for såvel enkeltperson som husstand i hele 100-års jubilæumsåret 2020, samt en andel af det tidligere opsparede beløb man får gavn og glæde af)

Har du/I lyst til at tage med på årets tur, beder vi dig give besked så hurtigt som muligt!

TILMELDING kan ske til: Bent Kauffmann, 4825 2511 eller på bent@panikrejser.dk

Husk ved tilmelding tydeligt navn, adresse, telefonnummer og mailadresse hvis du/I har dette. Desuden bedes du fortælle, om du ønsker enkeltværelse.

Betalingen sker til afdelings kasserer Reinhard Längerich på Nordea-konto:
Reg.nr.: 2348 Konto nr.: 0742 761 169
Husk også her tydeligt navn!

Københavns Vestegn, Grænseforeningen Københavns Vestegn

Lyngby st. 07.30, Herlev st. 07.50 og Høje Taastrup st. 08.15

13. – 15. september 2019.
Turens pris: (med tilskud fra foreningen)
2.700 kr. pr. person i delt dobbeltværelse og
2.900 kr. pr. person i enkeltværelse som dækker:
Busrejse i moderne langtursbus (med toilet), 2 overnatninger på Hotel Ballumhus i Ballum, værelse med bad og toilet.
Helpension fra frokost fredag til kaffe søndag eftermiddag, alle udflugter og entreer. Drikkevarer er ikke inkluderet

Program for turen 13.-15. september 2019
(Ret til ændringer forbeholdes)

Fredag, den 13. september 2019
Vi kører over Storebælt mod Tirpitz Museet ved Blåvand. Undervejs holder vi en kort frokostpause i Vejen Idrætscenter med 2 stk. smørrebrød og 1 øl/vand pr. person - madpakke er ikke nødvendig denne gang.
Det danske arkitektfirma BIG/Bjarke Ingels har skabt en spændende ramme omkring Tirpitz Museet - skjult under sandet i det fredede landskab.
Efter en 30 min. intro og udlevering af audioguide og armbånd i bussen, går vi samlet ind i museet gennem tunnelen.
Herefter går man rundt på egen hånd og med kyndig vejledning af audioguiden. Museet rummer bl.a fire faste udstillinger
Vi afslutter besøget med eftermiddagskaffe og kage, inden vi kører sydpå til Ballumhus i Ballum, hvor vi skal bo de næste 2 nætter.

Lørdag, den 14. september 2019
Efter morgenmaden kører vi til Møgeltønder, en af Danmarks ældste byer med mange velbevarede og fredede huse, især i den maleriske Slotsgade.
Møgeltønder Kirke er ca. 800 år gammel og er byens ældste bygning. Den er en af landets største landsbykirker og anses for at være en af Sønderjyllands betydeligste seværdigheder med et usædvanligt righoldigt inventar og har Danmarks ældste kirkeorgel. Kirken har i nyere tid dannet ramme om flere kongelige begivenheder. Vi besøger kirken, hvor Jens Nissen vil fortælle om kirken og dens historie.
Frokosten spiser vi syd for grænsen i Aventoft – så husk pas og evt. lidt Euro.
Vi kører tilbage til Møgeltønder for at få en rundvisning på Schackenborg Slot, der i 11 generationer var ejet af Schack-slægten og som siden 1978 har været ejet af Prins Joachim og hans familie. I 2014 overgik slottet til Schackenborg Fonden og blev åbnet for offentligheden. Dette har muliggjort en rundvisning på slottet med guide. Der er ingen elevator på slottet.

Ikke langt fra slottet skal vi se Slotfeltladen med landets største stråtag, som blev opført i midten af 1800-tallet og hørte under Schackenborg. Laden er blevet total restaureret senest i 2015 og er i dag kulturhus. Efter besøget på slottet drikker vi eftermiddagskaffen på Schackenborg Slotskro.

På hjemvejen til Ballum gør vi ophold ved Trøjborg Slotsruin. Trøjborg var i renæssancen en imponerende herregård opført i 1580erne. I dag henligger Trøjborg som en stemningsfuld ruin. Dele af murværket og indgangspartiets murpiller ”De syv jomfruer” er bevaret.

Søndag, den 15. september 2019

Efter morgenmaden tager vi afsked med Ballum for at køre nogle kilometer mod syd, hvor vi besøger Zeppelin- & Garnisonsmuseet i Tønder. Fra 1864 til 1920 var området op til Kongeåen under tysk herredømme. Tyskerne havde under 1. verdenskrig anlagt en stor Zeppelinbase i Tønder. Basen var en lille by i sig selv, idet den var selvforsynende med næsten alt Den blev bombet fra et engelsk hangarskib nogle få uger før afslutningen af krigen i 1918. Efter genforeningen med Danmark i 1920 rykkede det danske militær ind på området.

Vi spiser middag på Øster Højst Kro og kører derefter nordpå til Harndrup på Fyn.

I Harndrup ligger Humlemagasinet, som åbnede i 1990 og siden har udviklet sig til et sted med kulturhistoriske udstillinger – i år om ”Frederik VII og Grevinde Danner”. Det historiske dukkemuseum viser 137 porcelænsdukker med kopier af autentiske kostumer fra den danske historie. Desuden er der Humlemuseet, Sigfred Pedersen museum og 25 temahaver. Kaffen serveres i de private stuer, som er en oplevelse i sig selv.

Vi kører hjem over Storebæltsbroen og forventer at være i Høje Taastrup ved 19-20-tiden.

Tilmelding:
Til Marlies Lorenzen enten på e-mail marliesgun@gmail.com
eller telefon 2533 5689 / 4484 4527.

Depositum: kr. 1.000 kr. pr. person eller hele beløbet betales ved tilmeldingen. Restbeløbet betales senest 30. august.
Beløbet indbetales på Sydslesvig Weekends konto i Danske Bank, Glostrup – Reg.nr. 1552 kto.nr. 572 2950
HUSK at anføre NAVN(E) på indbetalingen

Hurtig tilmelding anbefales!

Afbud kan senest ske 14 dage før afrejse. Efter den tid må man af hensyn til turens økonomi betale fuld pris, såfremt vi ikke kan få pladsen besat.

Midtjylland

Horsens og omegn, Grænseforeningen for Horsens og omegn

Klostergården, Havne Allé 12A, Horsens

Hans Christian Davidsen, Flensborg. Han er kulturredaktør på Flensborg avis og udgiver i september måned en bog ”Danmark syd for grænsen”, en kulturhistorisk guide. Han har samlet historier om såvel kendte som mindre kendte steder. Det fortælles i bogen via essays.

Glæd jer til en spændende aften.
Der serveres smørrebrød og kaffe/te.
Øl og vand kan købes.
Pris for aftenen: 50 kr.

Klostergården, Havne Allé 12A, Horsens

Adventmøde med tradition og fornyelse.Fra Flensborg kommer Erik og Kirsten Rettig og vil spille og synge for os. De er meget alsidige og har sammensat et program med både kendte og ukendte sange. Vi skal også selv synge, spise smørrebrød og have amerikansk lotteri. Pris for aftenen: 50 kr. samt en pakke til lotteriet. Øl og vand kan købes.

Kreds 21. Grænseforeningerne i Ringkøbing amt

Vesterled, Vedsterledvej Hvide Sande

Lørdag den 14. september kl. 12:00

Særskilt invitation fremsendes senere.

I 2018 var der mere end 65 personer der fandt vej til Sdr. Haurvig til denne begivenhed. Så meld dig til i god tid… middag fra kl. 12:00 – til en pris af kr. 150,- eller 20 €. (Betales på dagen…)

Vi har endnu ikke Årsmødetaleren på plads, men vi satser på at finde en, der som altid får ordet frit, – i gode venners lag!
Flere og flere som har trådt deres barnesko, på Lejrskolehjemmet Vesterled, finder nu i en moden alder – atter vejen til stedet…
Vi har plads til rigtig mange – før rammerne strammer – rekorden er fortsat 160 – i 2011.

Vedrørende et evt. medlemskab af ”Støtteforeningen for Lejrskolehjemmet Vesterled” kontakt Carsten Dalgaard 9715 5851.

Læs mere på: www.vesterled.de bemærk .de – da siden ligger hos Skole-foreningen!!
Den kan være lidt langsom til at åbne – tålmodighed er en dyd – og nogen gange en simpel nødvendighed!

Randers og omegn, Grænseforeningen for Randers og omegn

Helligåndshuset, Store Sal.

Fra mod hinanden til med hinanden - 1920 til i dag. Foredrag af tidl. generalkonsul i Flensborg, Henrik Becker-Christensen, Aabenraa. Mødet arrangeres sammen med Garderforeningen for Randers By og Omegn

FOF, J.V. Martins Plads 1, Randers

En vandretur gennem grænselandet. Billeder, sang og fortælling af organist Mette Nørup og lærer Poul Nørup, Esbjerg. Vandreturen begynder dér hvor Vadehavet, Danmark og Tyskland mødes. Vi går i grænselandet hele vejen til Padborg, hvorefter vi følger Gendarmstien, der er kendt som én af Danmarks smukkeste vandreruter. I forbindelse med foredraget skal vi synge, se billeder og høre fortællinger om egnen og de nationale følelser, der siden 1864 har været en del af grænselandets identitet. Ved klaveret: Mette Nørup.

Ringkøbing og omegn, Grænseforeningen for Ringkøbing og omegn

Medborgerhuset, Herningvej 7, Ringkøbing.

Også i år starter vi aftenen med fælles spisning. Herefter generalforsamling med dagsorden ifølge vedtægterne.
Aftenen slutter med musikalsk indslag med sang og spil ved Kis og Hans Holm (Hans Holm er komponisten til den populære sang i Højskolesangbogen: ”Livstræet”). Pris: 160 kr. Alle er velkomne – også selv om man ikke er medlem.
Tilmelding til pmjohannsen@gmail.com /tlf. 29268943 senest 16. september.

Vestjyllands Højskole

Vestjyllands Højskoles ”nye” forstander, filosof og forfatter Anders Fogh Jensen vil præsentere sig og holde foredrag – emnet aftales senere. Endvidere skal vi nyde højskolens kaffebord. Pris: 80 kr. Alle er velkomne. Tilmelding til pmjohannsen@gmail.com / tlf. 29268943 senest 7. oktober.

Højskolen Østersøen

Vi tilbyder en højskoleweekend med bus den 25. - 26. - 27. oktober med ophold og to overnatninger på ”Højskolen Østersøen” - skønt beliggende i Aabenraa. Detailprogram med indhold, pris og tilmelding udarbejdes senere i samarbejde med medarbejdere på Højskolen og med Grænseforeningen Skjern/Tarm/Videbæk.

Aktivitetscentret, Fjordparken, Holmelunden 10, Ringkøbing.

Vi starter med at hygge os med klejner og glögg. Hyggen og den gode stemning forsætter med Østergaard/Ravn, der underholder med et varieret repertoire af ældre og nyere sange og musik fra mange lande - afbrudt af en kaffepause.
Pris: 80 kr. I samarbejde med Grænseforeningen Skjern/Tarm/Videbæk. Tilmelding til pmjohannsen@gmail.com / tlf. 29268943 senest 25. november.

Museumspladsen, Ringkøbing

Afgang med bus fra Museumspladsen kl. 7.30 med kurs mod den julepyntede Flensborg. Kaffe og rundstykker undervejs og ophold ved et grænsesupermarked – med mulighed for juleindkøb. Der bliver tilbud om fællesspisning og om et programpunkt i byen. Særskilt tilmelding og betaling for deltagelse i fællesspisning. Efter tid på egen hånd kører vi hjemad kl. 17.00, og forventer at være i Ringkøbing kl. 20.00. Turen afvikles i samarbejde med Grænseforeningen Skjern/Tarm/Videbæk. Pris: 160 kr. (for bus/kaffe/rundstykke). Tilmelding til pmjohannsen@gmail.com / tlf. 29268943 senest 2. december.

Silkeborg-Hammel og omegn, Grænseforeningen for Silkeborg-Hammel og omegn

P-pladsen ved Jyske Arena, Silkeborg

København set gennem historiske briller.

En 2-dages tur til København i samarbejde med Grænseforeningen i Viborg.
1. dag: Vil vi besøge Grænseforeningens kontor i Peder Skrams gade, hvor vi vil blive modtaget
af generalsekretæren Knud Erik Therkelsen og hvor vi får en frokost. Derefter aflægges
et besøg i Arbejdermuseet . og sidst på eftermiddagen besøges Grundtvigskirken med guide.
Overnatning på Hotel Absalon og en 3-rettes middag på restauranten Frk. Barners Kælder.
Om aftenen vil det evt. være muligt at gå i teater, aflægge et besøg i Tivoli m.m.
2. sag. Efter morgenmad kører vi til Christiansborg, hvor vi vil blive modtaget af Christian Juhl, der
er medlem af præsidiet og Sydslesvigudvalget m.m., som vil vise rundt i Folketinget. Vi af-
slutter besøget med en frokost i Snapstinget. Om eftermiddagen besøges Klunkelejligheden,
der er en del af Nationalmuseet og også den faste udstilling om perioden 1848-1915. Så
er tiden til at drage hjemad og på Fyn holder vi ind på Næsbylund Kro, hvor vi får aftensmad.
Vi vil være i Silkeborg ved 21-tiden.

Pris. 2.375, - kr

Teknisk arrangør: ANS Rejser ( tlf. 70 26 00 49, email: rejs@ansrejser.dk)

Turansvarlige : Paul Rathje fra Silkeborg-Hammel Grænseforening tlf.: 22 74 18 67
Karen Marie Ravn fra Viborgegnens Grænseforening tlf. 21 84 36 56

Herudover medvirker Hans Jørgen Lyholm fra Viborgegnens Grænseforening.

Linå Sognehus, Linåbuen 1

Søren Ryge Petersen er opvokset i Sydslesvig. Det er, fordi hans forældre rejste derned i 1946 og ledede en lille, danske skole i Agtrup, lidt syd for Tønder. Han opfatter i høj grad Sydslesvig som sin hjemstavn og taler flydende sønderjysk. Vi kan se frem til en aften, hvor han i sin velkendte personlige stil giver os en række stærkt underholdende historier om livet i den lille landsby, der ikke er større end Linå. Det hører i øvrigt med, at Søren Ryges forældre, Anne og Gunnar Ryge Petersen boede i Laven, da de var blevet pensioneret, og at de er begravet på Linå Kirkegård.

Medborgerhuset, Bindslevs Plads 5, Silkeborg

Sangaften med Marianne Hovgaard og Freddy Dencker. I år vil Marianne fokusere på sange, der har med genforeningen i 1920 at gøre. Det bliver altså mange kendte gamle sange, men der er i tidens løb kommet mange nye til med rod i grænselandet. De vil også blive sunget, og mon der ikke også sniger sig nye ind, som vi kan lære. Glæd jer til en hyggelig og lærerig aften i godt selskab. Pris for mødet incl. Kaffe/the med brød: 50kr.

Sejs-Svejbæk kirke, Julsøvej 130

Istedløvens historie rummer i koncentreret form forholdet mellem dansk og tysk, som det har udspillet sig i de sidste århundreder. Dens historie er dramatisk. Den blev skabt af den slesvigske kunstner H.W. Bissen og markerede sejren over slesvig-holstenerne i det blodige slag på Isted Hede under Den Første Slesvigske Krig i 1850. Siden gik krigslykken som bekendt den anden vej. Nederlaget i 1864 gjorde løven til krigsbytte. Den blev nu transporteret til Berlin som preussisk sejrstrofæ. Efter Tysklands nederlag i Anden Verdenskrig kom den tilbage til Danmark og stod i København. Men i 2011 endte den igen på Flensborg Kirkegård – nu som dansk vennegave til Tyskland og symbol på fredelig sameksistens. Vi skal med baggrund i denne historie se nærmere på forholdet til vor store nabo i syd og på de ændringer i nationalfølelsen, der har fundet sted. Noget, der også afspejler i Grænseforeningens motto: ”For en åben danskhed.” Kort sagt: et spændende stykke kulturhistorie. Jørgen Carlsen er født i 1949 i Sønderborg. Han er uddannet idéhistoriker og har fra 1986-2017 været forstander på Testrup Højskole. Fra 2011-16 var han medlem af Det Etiske Råd. Desuden er han formand for det udvalg, der redigerer den kommende højskolesangbog.

Medborgerhuset, Bindslevs Plads 5, Silkeborg

Nytårskur med gule ærter
Kl. 18.00: Lækre traditionelle gule ærter. Derefter serveres der kaffe med æblekage.
Kl. 20.00: Lader vi os underholde af Ungdomskoret ved Linå og Sejs-Svejbæk kirker
Ungdomskoret består af de ældste sangere fra begge kirker, og de medvirker ved både gudstjenester og særlige arrangementer. Koret ledes af organist Anne Gössler Christensen. I maj 2020 arbejder koret på at kunne deltage ved den årlige Norbusang-festival, som er sammenslutningen af de nordiske landes kororganisationer for børn og unge. Her mødes en masse børne- og ungdomskor fra alle de nordiske lande og synger sammen i Kristi Himmelfarts-ferien. I 2020 foregår festivalen i Nyköping i Sverige. Tilmelding: Grethe Svendsen 2177 9110 eller grethesvendsen15@gmail.com - senest 5. januar
Pris: 200 kr. inkl. 1 øl/ vand, 1 snaps, gule ærter, kaffe/te med æblekage og underholdning
Arr.: Foreningen Norden

Linå Sognehus, Linåbuen 1

Johan Herold er tidligere skoleinspektør ved Gammelgårdsskolen i Åbyhøj og tidligere konsulent i Grænseforeningen.
Herold vil føre os igennem en højskoleeftermiddag med sange og anekdoter fra Grænselandet. Herold har bl.a. undervist Anne Linnet og har personligt kendt Benny Andersen. Også om disse personer kan han fortælle sjove og interessante historier om, hvordan og hvorfor de forskellige sange er blevet til.

Medborgerhuset, Bindslevs Plads 5, Silkeborg

Eventyret der blev væk – kampen om Genforeningen 1918-1920

Da det i oktober 1918 stod klart, at Tyskland var taber i 1. Verdenskrig, og at der dermed var udsigt til en genforening med Sønderjylland, var den fremherskende følelse blandt danske på begge sider af Kongeågrænsen dyb taknemlighed. Den blev imidlertid hurtigt afløst af en dyb splittelse både nord og syd for grænsen. Foredraget søger at rede trådene ud i dette forløb fra oktober 1918 til juli 1920.

Efter foredraget vil der være lejlighed til at høre øjenvidneberetninger om afstemningsdagen i 1920. Hvordan var det at være en del af en historisk begivenhed, som havde stor betydning for dem selv og kommende slægtled?
Pris for mødet incl. Kaffe med brød: 50kr.

Medborgerhuset, Bindslevs Plads 5, Silkeborg

Generalforsamling efter vedtægterne. Kl. 19.00 efter generalforsamlingen er der foredrag ved tidligere dansk generalkonsul i Flensborg, Henrik Becher-Christensen med titlen: Den praktiske side af genforeningen i 1920 – og tiden derefter. I 1920 blev Nordslesvig genforenet med Danmark. Det blev herefter oveladt til den danske og tyske regering at indlede separate forhandlinger om løsning af de mange praktiske, økonomiske og administrative spørgsmål, der var opstået ved grænsedragningen. Det drejede sig om stor og små problemer fra sivskær i Rudbøl sø, benyttelse af kirkegårdene i Bov og Hanved, samt den danske stats understøttelse af tyske embedsmænd, krigsinvalider, krigsenker m.m. Forhandlingerne mundede ud i traktaten af 1922. En traktat, der den dag i dag danner grundlaget for den fælles dansk-tyske grænseinspektion og vandløbsregulering. Der vil også blevet trukket nogle tråde op til nutiden og herunder også det aktuelle ’vildsvinehegn’ i Kollund skov. Pris for mødet med kaffe og brød: 50 kr.

Linå Sognehus, Linåbuen 1, Linå

Genforeningen blev ikke gennemført i sommeren 1920. Den var en lang og følelsesladet proces, som strakte sig over årtier. Hvornår var Genforeningen helt gennemført? Det spørgsmål er omdrejningspunktet for foredraget, som fører tilhørerne igennem hundrede års grænselandshistorie: Hvordan oplevede befolkningen ændringerne i hverdagen i de tidlige 1920'ere? Hvad gjorde den danske stat for at svejse den nye landsdel sammen med det øvrige Danmark? Hvordan reagerede mindretallene på begge sider af grænsen, og hvordan påvirkede omvæltningerne i Tyskland stemningen i grænselandet? Foredraget trækker linjerne fra de konfliktfyldte 1930'ere og 1940'ere over afspændingen i 1960'erne og det begyndende samarbejde hen over grænsen i 1970'erne og 1980'erne - helt op til vore dage. Forholdene i grænselandet fremhæves ofte som mønstereksempel på, hvordan to stater og kulturer kan leve i fred og fordragelighed med hinanden. Foredraget forklarer, hvordan dette mønstereksempel blev til.
Axel Johsen er historiker, Ph.d. og ansat ved Museum Sønderjylland.

Skanderborg og omegn, Grænseforeningen for Skanderborg og omegn

Kirkecentret ved Skanderup Kirke

Tidligere forstander på Ask Højskole og Rude Strand Seniorhøjskole, Aage Augustinus, vil tage os med på ”et historisk krydstogt i Højskolesangbogen – danskernes drømmebog.”
Entré inkl. kaffe/te og kage 30 kr.

Kirken og Kirkecentret ved Skanderup Kirke

Gudstjeneste ved sognepræst Heidi Torp. Derefter kaffe og foredrag ved tidligere højskolelærer og højskoleforstander på Sdr. Felding Højskole, Niels Ole Frederiksen, der vil holde sit foredrag, ” Født i Horsens Tugthus – Danmarks mest afgrænsede kirkesogn”, hvor hans far var ansat og ikke indsat. Fællesarrangement med menighedsrådet.
Entré inkl. kaffe/te og kage 30 kr.

Skiveegnens Grænseforening

Skive bibliotek

Fvh. arkivar og forskningsleder Lars N. Henningsen, Åbenrå. Foredraget vil fortælle om, mindesmærkerne og de dramatiske stridigheder, som de blev centrum i. Det er kendt, at hvert sogn i Sønderjylland har sit mindesmærke over de faldne i Første Verdenskrig. Mindre kendt er, at der i nogle sogne blev strid om mindesmærket, for synet på de faldne var forskelligt. Danske sønderjyder så de faldne som ofre for en sag, der ikke var deres. Tysksindede så soldaterne som helte faldet for det tyske fædreland. I 1930’erne fejrede det tyske mindretal hvert år såkaldte ”Heldengedenktage” ved mindesmærkerne. Det foregik under hagekorset og provokerede på dansk side og førte til oprettelsen af foreningen Dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere i 1936. Først derefter blev 11.november indført som dansk mindedag i Sønderjylland.

Skive bibliotek

Med særlig henblik på H.P. Hanssen ved forskningsleder Klaus Tolstrup Petersen. Det danske Centralbibliotek i Flensborg.

Skive bibliotek

Genforeningsårsmøde. Oplægget bygger på den nyeste forskning og på udgivelsen af bogen "Georg Brandes og Berlin" her til efteråret ved docent på Århus universitet lektor Per Dahl, Randers.

Skjern-Tarm-Videbæk Egnen, Grænseforeningen for Skjern-Tarm-Videbæk Egnen

Jeanette plantage ved indkørsel til Videvangsvej 6, Videbæk.

Hør historien om Åge Meyer Benedictsen, tidligere dansk forfatter først i 1900-tallet, som gjorde meget for at oplyse om undertrykte folks vilkår rundt om i verden. Specielt hjalp han Armenien og var i en årrække formand for De danske Armeniervenner. Der bliver lejlighed til at se forfatterens sommerbolig og desuden den nærliggende Nr. Vium kirke.
Niels Olesen, Egeris, fortæller og viser rundt. Kaffe. Pris. 75 kr

Henning Larsens Vej 3, Videbæk

Først besøger vi kunstpavillonen og ser de fine ting i både den gamle og nye del af udstillingen i den særprægede bygning. Vi fortsætter over i kirken og bagefter i kirkehuset, hvor der er kaffe. Begge steder vil Johannes Esmarch vil fortælle. Pris 75 kr

Højskolen Østersøen

Vi tilbyder en højskoleweekend med bus med ophold og to overnatninger på ”Højskolen Østersøen” - skønt beliggende i Aabenraa. Detailprogram med indhold, pris og tilmelding udarbejdes senere i samarbejde med medarbejdere på Højskolen og med Grænseforeningen Ringkøbing

Aktivitetscentret, Fjordparken, Holmelunden 10, Ringkøbing.

Vi starter med at hygge os med klejner og glögg. Hyggen og den gode stemning forsætter med sang og musik ved Hans Peter Ravn og Bent Østergaard afbrudt af en kaffepause. I samarbejde med Grænseforeningen Ringkøbing. Tilmelding til pmjohannsen@gmail.com eller tlf. 2926 8943 senest 25. november. Pris: 80 kr.

Skjern Rutebilstation

Turen foregår i bus til den julepyntede Flensborg. Kaffe og rundstykker undervejs og ophold ved et grænsesupermarked – med mulighed for juleindkøb. Der bliver tilbud om fællesspisning og om et programpunkt i byen. Særskilt tilmelding og betaling for deltagelse i fællesspisning. Efter tid på egen hånd kører vi hjemad kl. 17.00, og forventer at være i Skjern kl. 19.30. Turen afvikles i samarbejde med Grænseforeningen Ringkøbing. Pris: 160 kr. (for bus/kaffe/rundstykke).
Tilmelding til pmjohannsen@gmail.com / tlf. 29268943 senest 2. december.

Viborgegnen, Viborgegnens Grænseforening

Kl. 7.00 Tinghallen, Tingvej 2, 8800 Viborg Kl. 7.30 Kjellerup fra Circle K

En 2-dages tur til København i samarbejde med Grænseforeningen i Silkeborg.
1. dag: Vil vi besøge Grænseforeningens kontor i Peder Skrams gade, hvor vi vil blive modtaget
af generalsekretæren Knud Erik Therkelsen og hvor vi får en frokost. Derefter aflægges
et besøg i Arbejdermuseet . og sidst på eftermiddagen besøges Grundtvigskirken med guide.
Overnatning på Hotel Absalon og en 3-rettes middag på restauranten Frk. Barners Kælder.
Om aftenen vil det evt. være muligt at gå i teater, aflægge et besøg i Tivoli m.m.
2. sag. Efter morgenmad kører vi til Christiansborg, hvor vi vil blive modtaget af Christian Juhl, der
er medlem af præsidiet og Sydslesvigudvalget m.m., som vil vise rundt i Folketinget. Vi af-
slutter besøget med en frokost i Snapstinget. Om eftermiddagen besøges Klunkelejligheden,
der er en del af Nationalmuseet og også den faste udstilling om perioden 1848-1915. Så
er tiden til at drage hjemad og på Fyn holder vi ind på Næsbylund Kro, hvor vi får aftensmad.
Vi vil være i Silkeborg ved 21-tiden.

Pris. 2.375, - kr

Teknisk arrangør: ANS Rejser ( tlf. 70 26 00 49, email: rejs@ansrejser.dk)

Turansvarlige : Paul Rathje fra Silkeborg-Hammel Grænseforening tlf.: 22 74 18 67
Karen Marie Ravn fra Viborgegnens Grænseforening tlf. 21 84 36 56

Herudover medvirker Hans Jørgen Lyholm fra Viborgegnens Grænseforening.

Aarhus, Grænseforeningen

Ellevang Kirkesal, Jellebakken 42,8240 Risskov

Forfatteren Tom Buk-Swienty fortæller om sin bog ”Det ensomme hjerte” og om sin baggrund i Sønderjylland.
Buk-Swienty er vokset op i Sønderborg. Buk-Swienty er cand. mag. i historie og amerikanske samfundsstudier fra Københavns Universitet og University of California. Han var i perioden 1994-2005 journalistisk medarbejder og USA-korrespondent ved Weekendavisen og herefter lektor ved Syddansk Universitet i Odense frem til 2010. Han er i dag selvstændig forfatter og blev i 2014 adjungeret professor i historie ved Syddansk Universitet. Hans forfatterkarriere blev indledt under hans USA-ophold, hvor han skrev bøger med udgangspunkt i dette land. Efter returneringen til Danmark gav han sig til at nærstudere krigen i 1864, og det kom der i første omgang Slagtebænk Dybbøl ud af. Bogen fik en flot modtagelse og modtog flere priser heriblandt Årets historiske bog, der uddeles af Dansk Historisk Fællesråd.

Ellevang Kirkesal, Jellebakken 42,8240 Risskov

Med livet som indsats. En feltpræsts beretninger fra krigszonen i Afghanistan og den efterfølgende hjemvendte kamp for at undgå livstid fængsel. Du har måske fulgt med i Adam Prices drama-serie Herrens Veje på DR1. Her er en af hovedpersonerne en feltpræst, som under en kamphandling i Afghanistan, uforskyldt skyder en kvinde. Hændelsen forfølger feltpræsten og hjemme igen i Danmark må han afgive forklaring overfor auditørkorpset. Han bliver frikendt, men skylden over at have taget et andet menneskes liv rider feltpræsten som en mare, og til sidst vælger han, at tage sit eget liv. Victor Greves oplevelser kan minde om fortællingen i Herrens Veje. Om Adam Price har ladet sig inspirere af Victor Greve er uvist. Men med dette foredrag kan du få et førstehåndsindtryk i, hvad det vil sige, at være feltpræst under ekstreme vilkår, hvor hvert øjeblik og handling tæller. Hvor et forkert valg kan koste dit liv. Hør om konsekvenserne for de valg Victor Greve traf og som medførte en sigtelse fra Auditørkorpset i Danmark, hvor sagen gik sin gang i de danske medier i over et halvt år, før der kom en afgørelse. Hjemvendt fra Afghanistan skrev Victor Greve en julehilsen for et arkitektfirma, som en journalist opsnappede. Det førte til at historien om ”feltpræsten der kastede bomber og skød mod Taleban” bredte sig, som en steppebrand i de danske medier. Medierne skrev:
”En dansk feltpræst har deltaget aktivt i krigen i Afghanistan. Med håndgranater og automatvåben har han været med til at forsvare en dansk militærlejr. Desuden har han deltaget i en offensiv mod Taliban”. Flere politikere, biskopper og kolleger udtalte sig dømmende og kritisk og mente, at præsten havde forbrudt mig på menneskerettigheds- og Genevekonventionerne, hvilket i værste fald, ville medføre livstid fængsel. Kampen i Afghanistan fortsatte nu i Danmark, – med livet som indsats. Ud fra billeder og mange stærke oplevelser, fortæller Victor Greve om livet i en krigszone og hans erfaringer som feltpræst for de danske styrker i Afghanistan. Han lægger særligt vægt på de mange udfordringer og heriblandt den etiske udfordring, der ligger i at være nonkombattant (en person, der er knyttet til hæren, men ikke tager aktivt del i kampen) i en krigszone, samt de efterfølgende konsekvenser, de mange beskyldninger og kampen for ikke at miste modet i den danske mediemølle, – og bevare modet, troen og gejsten.
Udsendelser:
2009 / 2010 / 2013 udsendt til Afghanistan
2017-2018 udsendt til Irak
2004-2014 Sognepræst for de danske menigheder i Frederiksstad/Bredsted i Sydslesvig.
Siden 2014 sognepræst: Jørlunde sogn.

Aarhus Universitet, bygning 1530, lokale D113, Ny Munkegade 118

Grænseforeningen i Aarhus har i samarbejde med Folkeuniversitetet lavet en foredragsrække i regi af Folkeuniversitetet om Genforeningen. Der er lavet 5 foredrag som strækker sig over tiden fra 1864 til efter Genforeningen, hvor den også omhandler de efterfølgende dansk-tyske relationer. Der behandles også tilknyttede emner som mindretallenes rolle i Grænselandet og de skæbner for soldater der endte på den forkerte side.
Foredragene er henlagt til torsdage startende den 24. oktober 2019.

Der er lavet et særligt tilbud med halv pris til medlemmer af Grænseforeningen i Aarhus.
Pris for øvrige 590 Kr.
Tilmelding på https://fuau.dk

Ellevang Kirkesal, Jellebakken 42,8240 Risskov

Rektor ved AP Møller skolen fortæller om ”Det danske mindretal 100 år efter Versailles-freden. For 100 år siden blev Versailles-freden sluttet, som bl.a. førte til folkeafstemninger i det historiske Sønderjylland om grænsen mellem Danmark og Tyskland. Resultatet blev, at Sønderjylland blev delt, og der opstod et nationalt dansk mindretal i Sydslesvig. I aftenen foredrag giver Jørgen Kühl, der til daglig er rektor for A.P. Møller Skolen i Slesvig og professor i mindretalsforskning ved Europa-Universität Flensburg, sit bud på, hvordan det danske mindretals stilling er 100 år efter Versailles. Han kommer ind på spørgsmålene om sprog, identifikation, mindretalsbevidsthed, status og fremtidsperspektiver for de danske i Sydslesvig. Han er ekspert i dansk/tysk og europæisk samtidshistorie (lektorbedømt i tysk historie og kulturhistorie ved Københavns Universitet 1998 og professorbedømt i moderne europæisk historie 2005) med speciale i mindretalsforhold. Han har skrevet, redigeret og bidraget til ca. 250 publikationer og over 25 konferenceindlæg på dansk, engelsk, tysk, polsk og slovensk, herunder bl.a. bøgerne om mindretalspolitik.

Ellevang Kirkesal, Jellebakken 42,8240 Risskov

Års- og højtidens sange samt amerikansk lotteri.

Nordjylland

Aalborg, Aalborg Grænseforening

Vejgaard Bibliotek, Hadsundvej 35

"Det omtalte værk er nu at få, da antikvarboghandleren rømmer sit lager…”
Sådan indledte den sønderjyske rigsdagsmand H.P. Hanssen et postkort, som han i oktober 1918 sendte fra Berlin til København. Det var kodesprog, der på tærsklen til det tyske nederlag i 1. verdenskrig forudså en ny situation i det dansk-tyske grænsespørgsmål. I foredraget bliver der gjort rede for krigens gang og de begivenheder, der i efteråret 1918 fik H.P. Hanssens til at tage initiativer i grænsespørgsmålet. Herpå følger en gennemgang af den proces, der førte frem til de to folkeafstemninger i 1920. Det var her et nyt princip – den nationale selvbestemmelsesret, der blev lagt til grund for fastlæggelsen af grænsen mellem Danmark og Tyskland. Og for det danske og det tyske mindretal, som vi kender dem i dag. Henrik var dansk generalkonsul i Flensborg i perioden 1998 til 2017. Fra 1976-1998 var han ansat ved Institut for Grænseregionsforskning i Aabenraa, og fra 1992-98 var han instituttets direktør. Han er især kendt for sin indsats om grænselandets problemer og historie. Arrangementet afholdes sammen med Folkeuniversitetet.

Vejgaard Bibliotek, Hadsundvej 35

Uffe Østergaard, professor emeritus i europæisk historie fra CBS, vil for mange være en kendt skikkelse: En kendt debattør, der har beskæftiger sig med identitetshistorie, herunder navnlig national identitet. Emner som vi skal høre om i aften. Det ser ud til at nationale mindretal vil blive ved med at være med os. Til trods for bestræbelserne på at få staterne til svare til folkenes sprog og kultur i det 20 århundrede. Det skyldes at ethvert nyt anerkendt mindretal straks bliver til et flertal, som producerer nye mindretal. EU har med Københavnskriteriernes krav om respekt for retsstatslige kriterier og demokrati gjort en stor indsats for mindretallene, samtidig med at borgerne i kraft af det frie marked har fået en lang række individuelle rettigheder. Alligevel kan man ikke sige at situationen er problemløs. Mere vil åbenbart have mere, og vi ser stadig flere grupper stille krav om selvstændighed med katalanernes krav om at blive en ny nationalstat i spidsen. Der er mindst en halv snes potentielle nye stater i Europa. Trods Europarådets behjertede indsats for menneskerettigheder og EU’s pragmatisme ser det ikke ud til at stadig flere nationalstater er løsningen, snarere den mindst ringe løsning på en håbløs spiral af vold som i eks-Jugoslavien. Uffe vil belyse disse både alvorlige og spændende emner. Mødet er i samarbejde med folkeuniversitetet

Arrangementet afholdes i samarbejde med FolkeUniversitetet

Vejgaard Bibliotek, Hadsundvej 35

Det er efterhånden blevet en tradition at Gaardsangerne fra Aalborg afslutter årets møderække. Sang er sundt - det vil sige at vi i aften bliver rigtig meget sunde. En nærmere introduktion er nærmest overflødig. Gruppen består af 7 medlemmer og en sav. Og vi kan garantere, at de vil give en god og levende underholdning med musik og anekdoter. Der vil både være noget til smilebåndet og stemmebåndet. Vi sørger så for at der er mulighed for at købe kaffe og julekager. Og så synger vi det gamle år ud og julen ind - lige så højt, frisk og festligt som sidste år - sjældent har der været gladere sang i lokalet.