Kølig reaktion fra mindretalspartier på amerikansk valg

Donald Trump løb med sejren ved det amerikanske præsidentvalg, og han kan dermed se frem til at blive De Forenede Staters 45. præsident. Foto: Gage Skidmore.

Tilføjet 09. nov 2016 - 14:56
Del nyheden

Valget af USA's 45. præsident, Donald Trump, får en kølig modtagelse fra de to mindretalspartier i grænselandet, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og Slesvigsk Parti (SP).

Lars Harms, formanden for det danske og frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening, udtrykker i en pressemeddelelse bekymring efter valget.

”Donald Trump er et vovet eksperiment, som et flertal i samfundet står bag, der ser sig selv som evige tabere i det politiske system. […] den nu mægtigste mand i verden kommer ikke til at ændre systemet, som han selv profiterer allermest af. Han kommer til at pervertere det. Og derved producere endnu flere tabere”, skriver Lars Harms.

Carsten Leth Schmidt, formanden for det tyske mindretalsparti Slesvigsk Parti, deler den kølige modtagelse af Trump.

”Trumps retorik appellerer til den indre svinehund, og hans udtalelser er tilmeld ofte løgn. Med den historiske arv fra det tyske mindretal in mente, får det alle mine alarmklokker til at bimle og bamle”, siger han.

Carsten Leth Schmidt mener også, at valget er et udtryk for strømninger i befolkningen, der har ligget skjult, fordi ingen før Trump har taget dem op.

”Valget symboliserer for mig en udfordring. Som etablerede politikere skal vi være i stand til at kunne tage de strømninger, der ligger i befolkningen, til os. Vi skal lære at tale mere positivt og anerkendende om den politik, der bliver ført. I det kan vi drage nytte af mindretalserfaringerne fra grænselandet”, siger han.