Konflikt i Sydslesvig dækkes i danske medier

"Jeg har ikke opgivet at få Flensborg gjort til hjemsted for et center, der skal støtte andre nationale mindretal i deres bestræbelser på at opnå anerkendelse og ligestilling", siger generalsekretær Jens A. Christiansen, SSF, til JydskeVestkysten. Foto: SSF.

Tilføjet 29. jan 2018 - 13:14
Del nyheden

Den senere tids uro om Mindretallenes Hus i Sydslesvig er blevet dækket intenst af Flensborg Avis. Flere medier nord for grænsen har i de seneste par uger også valgt at skrive om Pakhuset på Nørregade 78 i Flensborg, der har splittet det danske mindretals foreninger.

Under overskriften ”Ballade i Nørregade” skrev Jydske Vestkysten søndag om sagen. Den 22. januar var mindretallet på forsiden af Kristeligt Dagblad under overskriften: ”Fredsprojekt har skabt strid i Sydslesvig”. DR P1 Eftermiddag valgte et par dage efter at interviewe chefredaktør på Flensborg Avis, Jørgen Møllekær, og formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), Jon Hardon Hansen om sagen.

I Jydske Vestkysten bliver situationen i mindretallet beskrevet som: ”En splittelse, der som ugræs er føget over grænsen og som også har sået en mistillid til det danske mindretal i Folketingets Sydslesvigudvalg og helt ind i Kulturministeriet”.

Det er især Jon Hardon Hansen, der er formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), og Jens A. Christiansen, der er generalsekretær i SSF, der er blevet kritiseret for at gøre planerne om ”Mindretallenes Hus” til ”noget fordækt hemmelighedskræmmeri”, skriver JydskeVestkysten. Jens A. Christiansen beskrives i avisen med ordene: ”For meget general. For lidt sekretær. En mand, der deler vandene.” Jens A. Christiansen siger til avisen, at han ikke har været god nok til at få projektet helt frem i et lys, hvor alle kunne se det.

”Det er i hvert fald sådan, det er oplevet. Og det betyder, at Pakhus-planen nu er opgivet”, siger han til JydskeVestkysten.

Christian Jürgensen, der er formand for Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og samtidig formand for Det Sydslesvigske Samråd, siger til Jydske Vestkysten, at han ikke er modstander af et europæisk mindretalscenter i Flensborg.

”Visionen er god nok. Det er formen, vi er uenige om”, siger Christian Jürgensen, men afviser samtidig, at Samrådet skulle kunne udgøre et nyt beslutningsforum.

”Vi er altså ikke en form for regering for det danske mindretal”, siger han til JydskeVestkysten.

SSF har som følge af kritikken nu droppet planen om et Mindretallenes Hus på Nørregade 78 i Flensborg.

”Pakhus-projektet er taget af bordet. Der bliver ikke et Mindretallenes Hus i nabobygningen (red. Til Flensborghus). Jeg ved ikke, hvad vi nu skal stille op med huset. Men jeg har ikke opgivet at få Flensborg gjort til hjemsted for et center, der skal støtte andre nationale mindretal i deres bestræbelser på at opnå anerkendelse og ligestilling”, siger Jens A. Christiansen til Flensborg Avis.

Det Sydslesvigske Samråd mødes næste gang den 12. februar.