Lars Løkke Rasmussen søger mod Tyskland

Angela Merkel og Lars Løkke Rasmussen drøftede bl.a. EU's fremtid, da den danske statsminister i går torsdag var på besøg i Berlin. Foto: Ritzau Scanpix/Fabrizio Bensch

Tilføjet 13. apr 2018 - 11:30
Del nyheden

Med Brexit mister Danmark en vigtig alliancepartner i EU. Derfor er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på jagt efter nye alliancepartnere i Europa. Indledningsvis har han i går torsdag besøgt Berlin og Tysklands forbundskansler Angela Merkel (CDU), der står i spidsen for den nye tyske regering, der består af partierne CDU/CSU og SPD.

”Danmark og Tyskland er på mange områder enige om EU’s fremtid […]. Nu står vi over for Brexit, der bliver en udfordring for os alle”, sagde Lars Løkke Rasmussen på en fælles pressekonference med Angela Merkel i Bundeskanzleramt efter det timelange møde.

Lars Løkke Rasmussen oplyste, at Danmark og Tyskland er enige om, at EU skal øge samarbejdet, når det kommer til sikringen af unionens ydre grænser, frihandel og migration. Og begge statsledere bakker op om den planlagte forbindelse over Femern Bælt.   

”Vi er enige om, at vi vil sætte skub i Femern Bælt-forbindelsen, som har stor betydning for Danmark”, sagde Angela Merkel, som på pressekonferencen understregede det gode forhold mellem Danmark og Tyskland.

”Det bilaterale samarbejde [med Danmark] er meget godt, og der er især også et meget intensivt samarbejde med delstaten Slesvig-Holsten […]. Det danske mindretal hører for os naturligt til Slesvig-Holsten”, sagde Angela Merkel.

Danmark og Tyskland er uenige om størrelsen på EU’s fremtidige budget, hvor Danmark plæderer for, at EU-budgettet formindskes efter Storbritanniens udtræden af EU, og landene er uenige om spørgsmålet om, hvorvidt EU skal arbejde hen imod en større føderalisme i EU, sådan som bl.a. EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker og Emmanuel Macron ønsker det.

Lars Løkke Rasmussen fortsatte i går sin rejse til Portugal, hvor han mødtes med premierminister António Costa, mens han i dag fredag skal mødes med Spaniens premierminister Mariano Rajoy.