Lyksborg har fået tosprogede byskilte

Lyksborg har fået nye, tosprogede byskilte. Foto: Sven Geißler.

Tilføjet 23. dec 2016 - 09:54
Del nyheden

Byen Lyksborg ved Flensborg fjord har i sidste uge fået nye, tosprogede byskilte og er dermed efter Flensborg den anden by i Sydslesvig, der også skilter med byens danske navn. Byrådet har ved beslutningen om skiltene udtrykt håb om, at man i det sydlige Danmark vil følge eksemplet om tosprogede byskilte.

De nye byskilte har været undervejs i halvandet år. I onsdags blev opsætning af de i alt ni byskilte officielt markeret af kommunale politikere. Byrådsmedlem i Lyksborg Marcus Dechange, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), var med til at markere opsætningen af skiltene, som han i sin tid var initiativtager til.

”De tosprogede byskilte blev fra starten støttet af vores borgmester (Kristina Franke, red.), og da vi takket være Oberst H. Parkovs Mindefond havde fundet penge til skiltene, gav byrådet grønt lys”, siger Marcus Dechange.

SSW stillede forslaget forrige sommer, men det blev forsinket af økonomiske årsager. Først da finansieringen kom på plads gennem et tilskud på 5.500 kr. fra Oberst H. Parkovs Mindefond, som Grænseforeningen administrerer, blev forslaget i maj i år stadfæstet af Lyksborgs social- og kulturudvalg og i juni vedtaget af et enigt byråd.

Fremstillingen af de i alt ni skilte og godkendelsen af skiltene i Slesvig-Flensborg amt tog dog yderligere tid, således at skiltene først var klar til opsætning i sidste uge.

Byrådets beslutning om de nye byskilte blev ledsaget af følgende sætning.

”Byrådet i Lyksborg udtrykker i den forbindelse håb om, at også byskiltene i den sydlige del af Danmark, hvor der bor medlemmer af det tyske mindretal, vil blive forsynet med tyske bynavne”.

Tosprogede byskilte i Sønderjylland, der længe har været et ønske fra det tyske mindretal, er dog et omdiskuteret emne. Da Haderslevs borgmester Hans Peter Geil (V) i april 2015 satte et tosproget byskilt op på eget initiativ blev det efter få dage revet ned af ukendte gerningsmænd.

Siden har formanden for det tyske mindretal i Danmark, Hinrich Jürgensen, koblet de tosprogede skilte sammen med den aktuelle politiske situation med grænsekontrol. Han har tidligere udtalt, at tosprogede byskilte kunne bruges som et positivt signal om åbenhed og tolerance i grænselandet.