Melodi Grand Prix for mindretal modtager fondsstøtte

Den europæiske sangkonkurrence for regional- og mindretalssprog 'Liet International' skal i 2020 afholdes i Aabenraa. Foto: Liet's logo.

Tilføjet 16. aug 2019 - 13:04
Del nyheden

I 2020 skal den europæiske sangkonkurrence for regional- og mindretalssprog, Liet International, afholdes i Aabenraa, hvor det tyske mindretals hovedorganisation, Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), er vært. Arrangementet, der afholdes 3.-4. april 2020 i Gazzværket, har netop modtaget støtte fra BHJ-fonden på 75.000 kr. Det skriver BDN i en pressemeddelelse.

”Vi glæder os over, at BHJ-fonden har valgt at støtte dette musikalske highlight og dermed bidrager til at give jubilæumsåret 2020 en international dimension“, siger Uffe Iwersen, der er kulturkonsulent og projektleder for sangkonkurrencen i BDN.

Det er i forbindelse med 100-året for grænsedragningen, at mindretalsgrandprixet næste år kommer til Sønderjylland og Danmark. I den seneste udgave af Liet International i 2018, der blev afholdt i Holland, var det bandet The Rowan Tree, der sang på kornisk, som vandt. I alt deltog 14 kunstnere med sange på bl.a. gælisk, frisisk, galicisk, samisk og provencalsk.

Til arrangementet i 2020, der bliver den 13. udgave af sangkonkurrencen, er målet at få 20 deltagere med. Det forklarede Uffe Iwersen, der ser frem til at få sangkonkurrencen til Sønderjylland, i april til JydskeVestkysten.

”Vi som tysk mindretal fejrer selv fødselsdag, og så kan vi fejre 100 års fredelig sameksistens her i grænselandet. Det er godt at få et europæisk perspektiv på hele jubilæumsåret, og en konkurrence som den her viser den sproglige og kulturelle mangfoldighed i hele Europa", sagde han dengang til JydskeVestkysten.

I og med at det tyske mindretal er værter for sangkonkurrencen i 2020, får de automatisk en deltager med i konkurrencen. Også vinderen af den frisiske sangkonkurrence Liet 2019, der afholdes i november, er direkte kvalificeret. De øvrige deltagere udvælges af en uafhængig jury i begyndelsen af november.

Udover støtten fra BHJ-fonden har BDN modtaget 50.000 kr. fra Aabenraa Kommunes genforeningspulje.

BHJ-fonden blev stiftet i 1983 som en erhvervsdrivende fond. I 2004 blev fonden solgt og omdannet til en almennyttig fond. I forbindelse med markeringen af Genforeningen 2020 har fonden uddelt i alt 750.000 kr.

Sangkonkurrencen Liet International opstod på vestfrisisk initiativ og blev afholdt første gang i 2002 i Frislands hovedstad Ljouwert (Leeuwarden på hollandsk).