Mindeudstilling om kendt grænselandskunstner åbner i Sydslesvig

Sophie B. Jensen døde i 2007, 95 år gammel.

Tilføjet 27. nov 2017 - 13:32
Del nyheden

I år er tiåret for den sydslesvigske kunstner Sophie B. Jensens død. Det markeres med en stor mindeudstilling af hendes mest kendte værker, der indtil den 11. februar kan ses på kunstcenteret Mikkelberg i Nordfriesland.

Udstillingen ”Sophie B. Jensen – En kunstner i grænselandet”, der åbnede fredag, viser blandt andet Sophie B. Jensens landskabsmalerier fra Provence, Norge og Bornholm, hendes mest kendte malerier ”Jomfru Ane”, ”Dansen om guldkalven” og ”Et løfte” samt hendes portrætmalerier.

”Sophie B. Jensens styrke er den stærkt forenklede form og den stramme komposition, farvemæssigt inspireret af Pierre Bonnard og Lucie Rivel. At reducere de ydre synsindtryk og komme ned i tingenes væsentlige egenskaber er afgørende for kunstneren”, skriver Mikkelberg om kunstnerens stil.

Sophie B. Jensen er en af de mest kendte kunstnere fra grænselandet. Hun er født i 1912. Efter Genforeningen i 1920 endte hun på den tyske side af grænsen som dansksindet sydslesviger. Det betød blandt andet, at hun skulle gå i tysk skole, på trods af at hun ikke kunne sproget. Fra en tidlig alder gik Sophie B. Jensen dog mere op i malerkunsten end i skolen.

”Lige siden jeg var meget lille, har billedkunst været det eneste, jeg virkelig ønskede at beskæftige mig med til min fars store bekymring. Jeg brændte nemlig så voldsomt efter at komme i gang med at studere kunst, at jeg nægtede at følge hans vilje og læse til student”, sagde Sophie B. Jensen ifølge Flensborg Avis i 2002 til ugebladet Hjemmet. 

I 1947 flyttede hun til København for at studere på Det kongelige Kunstakademi. Hun var blevet hjulpet hertil af håndværkerforeningen i Flensborg, der krævede at hun skulle vende tilbage til byen, samt at hun hverken måtte søge arbejde eller gifte sig nord for grænsen. I 1954 overholdte hun dette løfte og flyttede tilbage til Flensborg.

Se mere om udstillingen på Mikkelbergs hjemmeside.

Et udvalg af Sophie B. Jensens billeder kan ses på Sydslesvigsk Forenings hjemmeside.