Mindretal skal også have en stemme

Underskriftsindsamlingen for mindretalsrettigheder i EU støttes i Danmark af det tyske mindretal i Sønderjylland og Grænseforeningen. Også det danske mindretal i Sydslesvig bakker op.

Tilføjet 17. jan 2018 - 14:14
Del nyheden

Et demokrati handler ikke kun om at sikre flertallets vilje. De skal også måles på sin evne til at behandle minoriteter på en ordentlig måde.

Sådan lyder det i dagens leder i Jydske Vestkysten. Chefredaktør Mads Sandemann skriver, at der derfor er god grund til at støtte den underskriftsindsamling, som organisationen for mindretal i Europa, FUEN, står bag. Hvis det lykkes at nå op på i alt én million underskrifter, heraf 9750 i Danmark, vil det tvinge EU-Kommissionen til at sætte mindretalsrettigheder på dagsordenen.

”En succesfuld underskriftsindsamling vil forhåbentlig kunne hjælpe de mange europæere, der på grund af grænsedragninger eller andre historiske hændelser tilhører et autoktont mindretal. Det betyder, at det er borgere, som historisk set er hjemmehørende i det område, de bor i”, skriver Mads Sandemann og henviser til, at hver syvende europæer tilhører et nationalt mindretal.

”Men det er desværre langt fra alle, der nyder de samme rettigheder som både det tyske og det danske mindretal gør i grænselandet, hvor den fredelige sameksistens er i europæisk særklasse”, skriver han.

Der er deadline for FUENs underskriftsindsamling for Europas mindretal den 8. april. Hvis man vil skrive under kan det gøres på http://www.minority-safepack.eu/

Underskriftsindsamlingen støttes i Danmark af det tyske mindretal i Sønderjylland og Grænseforeningen. Også det danske mindretal i Sydslesvig, der er ét af Tysklands i alt fire nationale mindretal, bakker op om underskriftsindsamlingen.