Nadia Nadim er Årets dansker 2017

Nadia Nadim har spillet på det danske kvindelandshold siden 2009. Nu er hun blevet kåret som Årets dansker 2017. Foto: Wikimedia Commons

Tilføjet 06. dec 2017 - 12:45
Del nyheden

Danmark har brug for Nadia Nadim, der kom til Danmark som afghansk flygtning og siden er blevet den første danske landsholdsfodboldspiller med indvandrerbaggrund. Det sagde Berlingskes chefredaktør Tom Jensen, da Nadia Nadim tirsdag blev kåret som Årets dansker 2017 af Berlingske.

”Nadia Nadim, da du kom her til Danmark, havde du brug for os. Nu er det os, der har brug for dig. Derfor er du Årets Dansker 2017. Du får prisen for at være et menneske, en personlighed, som vores fælles Danmark, dit og mit Danmark, siger det har så meget brug for. Hjerteligt tillykke”, sagde Tom Jensen ifølge Berlingske i sin tale til Nadia Nadim.

Berlingske har uddelt prisen som Årets dansker siden 2014. Den gives til en person, der har nået særligt ambitiøse mål til gavn for andre. Det er Berlingskes læsere og en dommerkomite, der har udvalgt Nadia Nadim blandt ti nominerede. Og hun er beæret over udnævnelsen.

”Det er vanvittigt og ret ubeskriveligt. Jeg havde ikke troet, at jeg ville vinde, og jeg er så taknemmelig. Jeg føler, at det er en kærlighedserklæring fra Danmark. […] At stå her og have fået den kærlighed, forstår jeg virkelig ikke, og jeg mangler ord til at beskrive situationen. Som det blev sagt, har jeg vundet en del ting, men den her er nok det, der kommer til at betyde allermest for mig”, sagde hun ifølge Berlingske ved prisoverrækkelsen.

Nadia Nadim blev født i Herat i Afghanistan i 1988. Efter Taleban overtog magten i 1990’erne blev hendes far, som var general i den afghanske hær, dræbt. Hendes mor valgte at flygte med sine fem døtre, og familien kom i 2000 til Danmark og endte med at bosætte sig i Nordjylland. I dag er hun professionel fodboldspiller i Manchester City, EM-sølvvinder og medicinstuderende.

Nadia Nadim er en af de danskere med indvandrerbaggrund, der har ytret sig i danskhedsdebatten. Til Danmarks Radio har hun udtalt, at hun føler sig såret over den retorik, der bruges om indvandrere og deres efterkommere, skriver Berlingske, der efter prisoverrækkelsen spurgte hende, hvad prisen betyder i den sammenhæng.

”Folk har lov til at have deres egne meninger, og jeg bliver ikke berørt af sådan nogle ting. Selvfølgelig er det ærgerligt og trist, især fordi jeg gør så meget for at bidrage og repræsentere Danmark. Men at der er én, der har den mening, er helt cool med mig, for resten af befolkningen synes, at jeg gør det rigtige, og det her er beviset”, sagde Nadia Nadim ifølge Berlingske med henvisning til den statue, der følger med prisen.

De andre nominerede til prisen som Årets dansker 2017 var Viktor Axelsen, singleverdensmester i badminton, Flemming Besenbacher, fysiker, professor og formand for Carlsbergfondet, Svend Brinkmann, professor, forfatter og debattør, Rani Hørlyck, skoleleder ved Søndervangsskolen i Viby, Bjarke Ingels, arkitekt og stifter af Bjarke Ingels Group (BIG), Anja Ringgren Lovén, stifter af organisationen DINNødhjælp, André Rogaczewski, medstifter, partner og adm. direktør i Netcompany, Kristian Thulesen-Dahl, partiformand, Dansk Folkeparti samt Jeanette Varberg, arkæolog og museumsinspektør ved Moesgård Museum.

Det er Berlingskes læsere, der kan indstille til prisen, redaktionen står for nomineringen, mens læsernes og dommerpanelets stemmer, der vægter lige meget, afgør, hvem der får prisen.

Årets dommerpanel bestod af fhv. minister Bertel Haarder, direktør i Copenhagen Fashion Week Camilla Frank, DNA-forsker Eske Willerslev, CEO i Neurescue Habib Frost, forfatter og skuespiller Hella Joof, prorektor på Københavns Universitet Lykke Friis og Berlingskes chefredaktør Tom Jensen.