Danskere: Nej til svigerbørn med anderledes baggrund

Tilføjet 29. okt 2013 - 19:04
Del nyheden

Halvdelen af de danskere som ikke bekender sig til islam, ønsker ikke en svigersøn – eller datter – med anderledes religiøs eller kulturel baggrund. Ifølge ny undersøgelse fra TNS-Gallup ønsker 49 procent ikke, at deres barn stifter familie med en person, som er muslim. Otte procent vil være ’positive’ eller ’meget positive’.

af Johan V. Bendtsen

Halvdelen af de ikke-muslimske danskere vil ikke være positivt stemt, såfremt deres søn eller datter gifter sig med en muslim. De er blandt andet bange for, at traditioner og vaner vil forsvinde. Ekspert betegner det som et udtryk for uvidenhed.

Frygt for det ukendte
Men hvad er det så, der er udslagsgivende, når halvdelen af ikke-muslimske danskere frygter en muslimsk svingersøn- eller datter? Ifølge Lise-Lotte Duch, leder af foreningen FAKTI, som rådgiver og underviser kvinder med indvandrerbaggrund, skal forklaringen findes i et manglende kendskab muslimske og ikke-muslimske danskere imellem: “Man er jo altid bange for det, man ikke kender. Skal børnebørnene så ikke holde jul, og kan vi så ikke drikke vin, når vi har gæster? Det er den slags bekymringer, mange får. Vi skal lære hinanden at kende og få nedbrudt utrygheden,” forklarer hun til Berlingske - http://www.b.dk/nationalt/nej-tak-til-muslimske-sviger-og-boerneboern-1

Værdier i clinch
Frygten for, at sønnen eller datteren stifter familie med en muslim, kan dog ikke udelukkende tilskrives manglende kendskab. Det siger Mehmet Necef, lektor på Institut for Mellemøststudier på Syddansk Universitet. Og frygten rækker udover spørgsmålet om juletræ, alkohol og ramadan. “De fleste danskere er klar over, at danskernes værdier er i clinch med mange muslimers syn på kønsligestilling og på relationen mellem generationerne, der ikke er lige så demokratiske, som mellem de fleste danskere,” fortæller han til Berlingske.

Brian Jacobsen, adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, understreger dog, at frygten for svigerbørn med anderledes baggrund, i hans optik, ikke er bundet op på religion. Det handler om værdiforskelle på et mere generelt plan. Han uddyber: “Det er ikke kun over for muslimer, at tolerancen ikke er stor. Du vil sikkert også kunne spørge veluddannede danskere, om de ville lade deres barn vie til en arbejder, som ikke har nogen uddannelse, og fra mange danskere få svaret nej. De vil sige, at det bare ikke går – de kan ikke finde ud af det sammen."