Gintberg over grænsen

Tilføjet 17. okt 2014 - 11:56
Del nyheden

Jan Gintberg bringer Sydslesvig ud i de danske hjem i bedste tv-sendetid. På sin velkendte, kærlige og humoristiske facon tegner han et på mange måder mangfoldigt billede af mindretallet, grænselandet, mennesker og historien. Men hvad er det for et perspektiv humoren lægger på grænselandet – og er det fyldestgørende?

af Merlin Christophersen

Gintberg er med sit populære fjernsynsprogram ”Gintberg på kanten” taget over grænsen for at besøge det danske mindretal i Sydslesvig, og han kommer vidt omkring til bl.a. skoler, bogbusser, Flensborg Avis, kendte personligheder og almindelige mennesker. På mange måder tegner han et humoristisk og mangfoldigt billede af mindretallet, samt dets kultur- og fritidsindsats.

På sin efterhånden velkendte provokerende, men alligevel sympatiske måde indleder Gintberg udsendelsen med spørgsmål om det sted, han skal besøge i et par dage:

”Det danske mindretal i Sydslesvig. Hvor uintegreret kan det lyde? Er det ikke bare en flok forvirrede halvtyskere, der ikke kan finde ud af, hvor grænsen går og som samtidigt gladeligt kører rundt i store, afgiftsfrie biler og understøttes af den danske stat?”

Humoren kan som bekendt være en god indgangsvinkel til mange emner, herunder til stereotyper. Det er da også stereotyperne, mest danske og tyske, dåsebajere og afgifter, Gintberg i udsendelsen spiller på. Og ja, det er sjovt, og forhåbentligt skaber udsendelsen hos tilskuerne en øget interesse for grænselandet.   

Det ville dog ikke have skadet programmet også at inddrage et identitets-perspektiv, der går ud over det yderst vigtige, sydslesvigske kultur- og fritidsområde og sammenligningen af danske og tyske forhold. For hvad vil det egentlig sige, at føle sig dansk i Sydslesvig? Hvad betyder det – som en tilfældigt forbipasserende svarer på voxpoppen i begyndelsen af programmet – at have to kulturer, to sprog og at udviske grænser? Med andre ord, hvad er et mindretal?

Sådanne spørgsmål er vigtige, de siger også noget om mindretallets særkender og styrker. Og ikke mindst er de en af nøglerne til, hvorfor grænselandet i dag fremstår alt andet end ”uintegreret”, men derimod som et godt eksempel på fredelig sameksistens mellem mindretal og flertalsbefolkningen.