EM i fodbold for mindretal afholdes i Østrig

Tilføjet 26. jun 2017 - 15:28
Del nyheden

Når fodboldmesterskabet for europæiske mindretal, Europeada, i 2020 løber af stablen for fjerde gang, bliver det i Østrig med det slovenske mindretal i Kärnten, Østrig, som vært.

Unknown Object

Det blev besluttet af et stort flertal ved en afstemning blandt de delegerede ved den europæiske mindretalsorganisation FUENs kongres i rumænske Cluj-Napoca lørdag. FUEN er arrangør af mesterskabet.

Dermed er håbet om at få Europeada til det dansk-tyske grænseland slukket hos det danske mindretal, det tyske mindretal, friserne og sinti romaerne, der stod bag den anden ansøgning om værtskabet i 2020.

”Jeg er selvfølgelig skuffet, men på den anden side må jeg tage hatten af: Slovenerne mødte op med et meget flot projekt og præsenterede det på en god måde”, sagde Anders Kring, der er direktør i Sydslesvigs Danske Ungdomsforeninger, der er en af organisationerne bag den dansk-tyske ansøgning, til Flensborg Avis efter afstemningen.

Kärnten fik 136 stemmer, mens det dansk-tyske grænseland fik 36 stemmer.

Både det slovenske mindretal og de fire mindretal i det dansk-tysk grænseland kunne i præsentationen af deres ansøgninger spille på, at 2020 er 100-året for de respektive grænsedragninger mellem Slovenien og Østrig og mellem Danmark og Tyskland, der begge er resultatet af folkeafstemninger i 1920.

Ligesom UEFAs EM i fodbold holdes også Europeada hvert fjerde år. Første gang var i 2008, og sidst blev mesterskabet holdt i 2016 i Sydtyrol, hvor 30 hold fra 24 nationale mindretal fra 14 europæiske lande samt omkring 2.000 gæster deltog. Modsat UEFAs turnering udgøres holdene af amatører, og siden sidste år deltager også kvindehold i Europeada.