Hvem er folket ifølge danskerne?

Tilføjet 02. jun 2017 - 11:22
Del nyheden

Magasinet Grænsen har spurgt en række danskere på Strøget i København: ”Har Angela Merkel ret, når hun siger: ”Folket er enhver, der bor i landet”?

Unknown Object

Af Merlin Christophersen og Sebastian Schlüter Jacobsen

”Ja, det mener jeg. For mig er man dansk, når man er født i Danmark. Det kan så godt være, man hedder Ali, men man er stadigvæk dansk. Hvis ikke man er født i Danmark, mener jeg, man skal tage kulturen og værdierne til sig og blive en del af samfundet. Hvis man bor i Danmark og identificerer sig med Danmark, så er man også dansk”.

Kirsten Jensen, 52 år, arbejdssøgende receptionist, Skodsborg

 

”Nej, det udsagn er jeg uenig i. Det ekskluderer jo danskere, der bor i udlandet. Helt grundlæggende er jeg ikke særligt interesseret i begrebet ”det danske folk”. Når folk kommer udefra, er det vigtigt at der er en gensidig respekt mellem dem og os, men om man er dansk eller ej, det er jeg ligeglad med”.

Morten Hedegaard, 29 år, psykolog, København.

 

”Ja, det synes jeg. Hvis man bor i Danmark så er man sammen om noget, og der opstår et sammenhold, som dem, der kommer udefra, også bliver en del af. Og man er helt sikkert dansk, når man har det danske statsborgerskab”.

Karoline Eickhardt Christiansen, 14 år, folkeskoleelev fra Ribe.

 

”Nej, det mener jeg ikke. For mig er det danske folk dem, der vil Danmark. Det er dem, der prøver at integrere sig, få et arbejde og lære sproget. Hvis man ikke kan lære sproget, er det sådan, det er, men man skal prøve. Man skal vise vilje til at blive dansk. For mig har det ikke noget med statsborgerskab at gøre. Min far er iraker, og min mor er syrer, men jeg er dansk”.

Mohammed Al-Milli, 16 år, folkeskoleelev, Frederiksberg.

 

”Nej, det mener jeg ikke. For mig er man dansk, når man er født i Danmark og blevet opdraget i dansk kultur. Men danskere kan også bo i udlandet. Jeg betragter eksempelvis mig selv som dansker. Jeg er født her i landet, og jeg har et dansk pas, men jeg har ikke boet her i 37 år”.

Pernille Vaughn, 62 år, arbejder i det engelske skolevæsen i West Yorkshire, England