En ud af seks sydslesvigske elever går på efterskole i Danmark

Efterskolerne vedtog i 2016 'Charter for socialt ansvar', der betyder, at efterskolerne vil være tilgængelige for alle unge, uanset økonomisk, social og kulturel baggrund. Billede: Efterskoleforeningen

Tilføjet 31. aug 2017 - 14:19
Del nyheden

97 sydslesvigske elever er ifølge nye tal fra Efterskoleforeningen nyligt startet på efterskole i Danmark. Det er mere end hver sjette elev fra en sydslesvigsk årgang.

I år er antallet af sydslesvigske elever for første gang blevet opgjort i en samlet undersøgelse af elevtallet på landets 246 efterskoler. Efterskoleforeningen har et særligt fokus på sydslesvigske elever og er glad for resultatet, siger specialkonsulent Hanne Lautrup.

”Efterskoleforeningen har sammen med Dansk Skoleforeningen for Sydslesvig og Grænseforeningen et fælles mål om at få flere sydslesvigske elever på efterskole i Danmark, og nu har vi så statistisk materiale til at vise resultatet af de ressourcer, vi bruger i det henseende”, siger hun.

Siden 2007 har Efterskoleforeningen, Dansk Skoleforening for Sydslesvig og Grænseforeningen samarbejdet om at få flere sydslesvigere til at vælge et efterskoleophold. Blandt andet bliver eleverne tilbudt et 14 dages gratis ophold på en efterskole, og siden 2009 er der efterskolernes dag også blevet afholdt i Sydslesvig, hvor stadig flere efterskoler vælger at deltage for at gøre sig synlige overfor sydslesvigske elever.  

Selvom antallet af danske elever, hvor omtrent hver fjerde vælger at tage på efterskole, ligger forholdsvist højere end antallet af sydslesvigske elever, vækker de knap hundrede elever glæde hos samarbejdspartnerne. Og tallet er højere end forventet, fortæller generalsekretær i Grænseforeningen Knud-Erik Therkelsen.

Han mener efterskoleophold bidrager positivt til den gensidige forståelse mellem flertals- og mindretalsdanskere.

”Det er vigtigt, at unge sydslesvigere kommer på efterskole, for her kan de udbygge deres danskkundskaber, få indblik i dansk kultur og omgangsformer og ikke mindst skabe netværk med jævnaldrende danskere. Omvendt er det også vigtigt for de danske elever at møde sydslesvigerne for derved at lære noget om Sydesvig og mindretalserfaringerne”, siger Knud-Erik Therkelsen.

Sydslesvigske elever, der gerne vil på efterskole, har forskellige muligheder for at søge økonomisk støtte. Læs mere her.