Grænsekontrol kritiseres fra grænselandet

Den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse løber indtil videre til 12. november, hvor EU-Kommissionens tilladelse til midlertidig kontrol ophører. Foto: News Oresund flick.com

Tilføjet 21. sep 2017 - 13:36
Del nyheden

Organisationer og virksomheder med tilknytning til grænselandet vil af med grænsekontrollen. Sådan lyder det i en rundspørge, som Jydske Vestkysten har foretaget.

Grænsekontrollen er symbolsk og dermed overflødig, selvom den ikke generer i hverdagen. Det er den generelle holdning blandt de adspurgte. En af de kritiske røster kommer fra brancheorganisationen for danske transport- og logistikvirksomheder, ITD.

”Grænsekontrollen er ikke vores kop te. Som organisation for en branche, der også lever af transporter internationalt, grænseoverskridende inden for EU, mener vi, EU's indre marked skal fungere på de vilkår, der nu engang for længe siden er vedtaget, så vi har frie grænser og fri grænsepassage”, siger chefkonsulent hos ITD Anders Jessen til Jydske Vestkysten, og udtrykker et håb om, at regeringen vil vælge at stoppe grænsekontrollen efter 12. november, når den nuværende tilladelse fra EU-Kommissionen til midlertidig grænsekontrol udløber.

Også Hans Philip Tietje (V) der er formand for den dansk-tyske Region Sønderjylland-Schleswig og formand for udvalget for dansk-tysk samarbejde i Region Syddanmark vil gerne af med grænsekontrollen.

”Personligt så jeg gerne, at grænsekontrollen kunne ophæves igen. Jeg anerkender, den har været nødvendig i en periode på grund af flygtningesituationen, men jeg håber, vi snart kommer derhen, hvor tingene kan normaliseres. Med normaliseres forstår jeg, at vi ikke har nogen kontrol på grænsestrækningen”, siger Hans Philip Tietje til Jydske Vestkysten.

Et lignende budskab lyder fra Grænseforeningens formand Jens Andresen.

”Som den fungerer nu, generer den ikke borgerne ret meget i hverdagen, men den har en signalværdi, som vi synes er meget uheldig for Danmark. Jo før vi kan komme af med grænsekontrollen, jo bedre”, siger han til Jydske Vestkysten.

Kun en af adspurgt virksomhed, Pernilles Blomster i Tønder, har ikke ytret kritik af grænsekontrollen.