Tysk valg fænger danskerne

Når der på søndag er valg til den tyske Forbundsdag formodes det, at flere danskere end ellers vil følge med i valgresultaterne. Foto: Bundestag.de

Tilføjet 22. sep 2017 - 11:11
Del nyheden

Når der på søndag er forbundsdagsvalg i Tyskland, vil der sidde flere danskere end tidligere og følge med i nabolandets valgresultater. Det vurderer blandt andre prorektor ved Københavns Universitet Lykke Friis.

”Der har været et wake up-call efter valget af Trump og Brexit, hvorfor Angela Merkel er blevet betegnet som den nye leder af den frie verden. Flygtningekrisen har også demonstreret Tysklands centrale rolle for Danmark, og det bidrager til mediernes voksende interesse”, siger hun ifølge Flensborg Avis.

Denne udlægning af betydningen af de seneste turbulente valg i Europa og USA deler DRs udlandsredaktør Niels Kvale. 

”De begivenheder, der har udspillet sig i verden, har gjort, at Tyskland fylder meget mere – både på grund af Tysklands økonomiske styrke og Angela Merkels personlighed. Det afspejler sig også i, hvor meget vi dækker valget”, siger han ifølge Flensborg Avis.

Både Lykke Friis og Niels Kvale formoder, at det højrepopulistiske Alternative für Deutschlands sandsynlige indtog i Forbundsdagen er en af årsagerne til danskernes øgede interesse for det tyske valg.

Går det, som meningsmålingerne forudsiger, vil det være første gang siden 1945, at tyskerne vælger et højrenationalt parti ind i Forbundsdagen, skriver Politiken.

Tyske partier uenige om mindretal

Selvsagt følger også det danske mindretal i Sydslesvig, der for størstedelen er tyske statsborgere og dermed valgberettigede, med i forbundsdagsvalget.

Af særlig interesse for mindretallet er, at Minderheitensekretariat – der er rådet for Tysklands fire nationale mindretal i Berlin – i anledning af forbundsdagsvalget har spurgt de tyske partier til deres holdning til ni specifikke emner, der vedrører mindretallenes status. Blandt emnerne er en af mindretallene ønsket tysk handlingsplan til beskyttelse og fremme af nationale mindretal.

Blandt partierne, der støtter op om en tysk handlingsplan er det venstreorienterede parti Die Linke og De Grønne. Derimod ser et stort partier som Angela Merkels konservative CDU en samlet handlingsplan som værende formålsløs og urealistisk, og socialdemokraterne i SPD mener, at handlingsplanen skal drøftes på delstatsniveau.

Flemming Meyer, der er landdagsmedlem i Slesvig-Holsten for mindretalspartiet SSW, finder mindretalsrådets opgørelse både interessant og skuffende.   

”Efter at være gået alle partier og deres svar igennem må jeg konstatere, at Linke og med lidt afstand også De Grønne bakker oftest op om mindretallenes krav. Linke havde endda en egen arbejdsgruppe om mindretalspolitik”, siger Flemming Meyer ifølge Flensborg Avis.

I anledning af Forbundsdagsvalget sender tyske ZDF i Danmark live med danske undertekster på søndag fra kl. 17.00.