Karl Otto Meyer mindes med film og bog

Karl Otto Meyer var en stor stemme i det danske mindretal både som politiker og chefredaktør på Flensborg Avis. Han døde den 7. februar 2016. Foto: Martin Lorenzen.

Tilføjet 08. mar 2018 - 11:50
Del nyheden

Karl Otto Meyer var en markant profil i det danske mindretal i Sydslesvig, mens han levede. Men også efter sin død i 2016 sætter han sig spor. I aftes var der premiere på en ny dokumentarfilm ”Karl Otto Meyer – i kamp for frihed, sandhed og ret” på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg, og en ny bog om ham er også på vej.

I dokumentarfilmen får man ifølge Flensborg Avis et indblik i privatpersonen Karl Otto Meyer, der ellers mest er kendt som mangeårig chefredaktør for Flensborg Avis og som utrættelig fortaler for det danske mindretal, bl.a. som medlem af den slesvig-holstenske landdag for SSV fra 1971 til 1996. Under Anden Verdenskrig var han indkaldt til tysk krigstjeneste og opholdt sig i det besatte Polen, indtil han deserterede og tilsluttede sig den danske modstandsbevægelse på Fyn.

I filmen, der bl.a. består af arkivklip fra NDR, DR samt private optagelser, skildres det ifølge Flensborg Avis bl.a., hvordan Karl Otto Meyer, går på kirkegården og besøger sin kones gravsted og synger sidste vers af ”Altid frejdig når du går”, hvor det lyder: ”Kæmp for alt hvad du har kært. Dø om så det gælder. Da er livet ej så svært, døden ikke heller”.

Generalkonsul Kim Andersen var blandt publikum ved aftenens premiere på filmen, der er blevet til i et samarbejde mellem dokumentarinstruktør Jesper Clemmensen, filmproducent Lars Feldballe Petersen og Mogens Rostgaard Nissen, Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek.

”Jeg synes, det var en meget flot og værdig film. Det må være en stor glæde for familien at samles her og se et så personligt portræt. Idealismen strålede ud af Karl Otto Meyer, og det gik igen i filmen”, sagde generalkonsul Kim Andersen til Flensborg Avis.

Martin Lorenzen, der er landssekretær i SSV, skriver efter filmen på Facebook.

”En bevægende dokumentarfilm om mennesket Karl Otto Meyer…. Godt lavet og meget, man kunne nikke genkendende til. Filmen minder mig om, hvorfor jeg som 18-årig med stor overbevisning meldte mig ind i SSW: På grund af Karl Otto. En sand idealist og folkelig, dansksindet politiker, som er meget savnet i mindretallet”.

 Mogens Rostgaard Nissen arbejder i øjeblikket også på en bog om Karl Otto Meyer. Bogen forventes at udkomme senere på året.

Ifølge Flensborg Avis arbejdes der i øjeblikket på, at filmen om Karl Otto Meyer kan blive vist på DR og TV Syd samt på NDR.