Siegfried Matlok interviewer Grænseforeningens formand på dk4

Grænseforeningens formand, Jens Andresen, og tidligere chefredaktør på Der Nordschleswiger, Simon Matlok, mødes i den seneste udgave af "Dansk-tysk med Matlok" på DK4.

Tilføjet 08. mar 2018 - 12:01
Del nyheden

I en ny episode af serien ”Dansk-Tysk med Matlok” på dk4, bliver Grænseforeningens formand, Jens Andresen, interviewet af den erfarne journalist Siegfried Matlok, der er tidligere chefredaktør på Der Nordschleswiger, det tyske mindretals avis i Sønderjylland.

Programmet blev vist først gang i går torsdag på dk4 og sendes på dk4 i dag torsdag kl. 14.20, søndag den 11. marts klokken 01.55, tirsdag den 13. marts klokken 18.55 og mandag den 19. marts klokken 17.25. Programmet kan også ses her.

I interviewet fortæller 70-årige Jens Andresen om sin opvækst i Sydslesvig og sin politiske karriere i Sønderjylland, hvor han også har haft og stadig har en række tillidshverv, bl.a. er han formand for Højskolen Østersøen.

”Få kender grænselandet så godt som ham”, konstaterer Matlok, der i interviewet beder Jens Andresen om at forklare, hvad Grænseforeningens slogan ”For en åben danskhed” egentlig betyder. Er Grænseforeningens slogan en gensplejsning mellem Dansk Folkeparti og De Radikale?, spørger Matlok.

 Hertil svarer Jens Andresen:

”Nej, det kan man ikke sige. Begrebet er hentet i Sydslesvig, og derfor kan de to partier af gode grunde ikke stå fadder til den tanke. For mig at se er det en helt naturlig ting. Det danske samfund og den danske kultur omfatter stadig kun fem millioner mennesker, og har altid været åben”, konstaterer Jens Andresen og henviser til folkevandringer og Danmarks historie som søfartsnation.

”Hvis den (danskheden, red.) bliver lukket om sig selv, vil dansk kultur være alt for lille til at overleve”, siger Jens Andresen til dk4.

”Dansk-Tysk med Matlok”, har tidligere haft prominente gæster såsom kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA), direktør for Danfoss Jørgen Mads Clausen og håndboldspilleren Lasse Svan fra Flensburg-Handewitt.