Ny film sætter fokus på grænsediskussioner i EU

I 2016 fremlagde den østrigske regering planer om at lukke grænsen til Italien ved Brenner-passet i Alperne. Filmen The Border Fence omhandler lokale reaktioner på den beslutning. Foto: Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion GmbH

Tilføjet 21. mar 2019 - 20:16
Del nyheden

I filmen The Border Fence, der i disse dage vises på dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX i København, kan man få en grænseproblematik tæt ind på livet. Den nye østrigske dokumentarfilm viser nemlig lokale reaktioner på den østrigske regerings beslutning om at lukke Brenner-passet på grænsen til Italien i 2016, da hundredetusindevis af flygtninge og migranter kom til Europa.

”Hvis man tror, at man allerede ved hvad man kommer til at høre, kan man godt tro om. Østrigs halvbagte forsøg på i smug at lukke grænsen til Italien i 2016 mødes nemlig med blandede og uventede reaktioner fra de lokale i en film, der ikke dømmer nogen på forhånd. En italiensk-talende senegalesisk arbejder holder en længere monolog, og taler til hele Europa uden at vide det. En stille satire over populismens konsekvenser”, skiver Det Danske Filminstitut, der står bag CPH:DOX, på sin hjemmeside om filmen.

The Border Fence er instrueret af østrigske Nikolaus Geyrhalter, og dens omdrejningspunkt er tiden omkring april 2016: Efter blandt andet Ungarn og Slovenien havde sat grænsehegn op, og den såkaldte Balkan-rute blev lukket for flygtninge fra Mellemøsten i februar 2016, spåede mange, at antallet af flygtningene, der kom til Europa over Middelhavet, fra Libyen til Italien, ville stige drastisk. Det fik den østrigske regering til i april at planlægge et grænsehegn, der skulle lukke grænseovergangen til Italien ved Brenner-passet i Alperne, der benyttes af ca. 10 millioner personer om året. Hegnet blev aldrig bygget, men udløste overskrifter i hele EU.

The Border Fence er fra 2018, har en varighed på 112 minutter og kan ses på CPH:DOX mandag den 25. marts i Dagmar og torsdag den 28. marts i Cinemateket i København. Læs mere om filmen og se traileren på CPH:DOX’s hjemmeside.