Nyt nummer af Grænsen: Mød Sydslesvigudvalgets nye formand

Anni Matthiesen (V). Foto: Tobias Selnaes Markussen

Tilføjet 07. dec 2017 - 11:49
Del nyheden

Læs det nye nummer af Grænsen her.

”Det er vigtigt at lytte til dem, der er i mindretal”, siger Anni Matthiesen (V), der er ny formand for Sydslesvigudvalget, som er bindeled mellem det danske mindretal og Folketinget, i et stort interview i magasinet Grænsen, der udkommer i dag.

Anni Matthiesen har for mange været et overraskende valg til posten som formand for Sydslesvigudvalget, da der er flere politikere på Christiansborg med væsentlig mere erfaring på området. Alligevel mener hun, at den nye post på mange måder ligger i forlængelse af de erfaringer, hun har gjort sig i politik og i sit lokale engagement i Sydjylland.

"Det danske mindretal er for mig at se båret af ildsjæle, der på forskellig vis kæmper for deres sag og deres område. Det kan jeg genkende mig selv i. Jeg er selv født og opvokset i et landdistrikt, og jeg har været vant til at skulle kæmpe for det, jeg brænder for. Det har præget min tilgang til politik, og selvom det måske ikke ser sådan ud ved første øjekast, mener jeg, der er mange lighedspunkter mellem Sydslesvig og mine egne erfaringer", siger Anni Matthiesen i Grænsen, hvor hun desuden kommer ind på sit engagement på græsrodsniveau, mindretals betydning for demokratiet og sine tanker om samarbejdet med Sydslesvig og Sydslesvigudvalget. 

 

Efterskole, mindretalspædagogik og eksminister som anmelder

Det nye nummer af Grænsen omfatter også en reportage fra den nordfynske efterskole Flyvesandet, der pt. har tre sydslesvigske elever og en sydslesvigsk lærer. Anledningen er, at mere end hver sjette elev fra en sydslesvigsk årgang i indeværende skoleår går på efterskole i Danmark. Det er det højeste tal siden 1950’erne, og reportagen undersøger, hvad der får sydslesvigerne til at vælge et efterskoleophold i Danmark.

Et stort essay tager fat i mindretalspædagogik i grænselandet. Mindretallenes skoleforeninger nord og syd for grænsen promoverer sunde værdier over for deres lærere, men de pædagogiske råd er ofte i modstrid med hinanden. Sådan skriver Camilla Franziska Hansen, nyslået ph.d. på den første universitetsafhandling om pædagogiske udfordringer og potentialer på mindretallenes skoler. I essayet fortæller hun om sine resultater, der tyder på, at pædagogikken i mindretallenes skoler på begge sider af grænsen kan forbedres.

Læs også Bertel Haarder anmelde storværk om sydslesvigsk skolehistorie og Hans Jørn Bocks anmeldelse af Tom Buk-Swientys nye bog, der følger tyskeren Hans Horn på rejse gennem Hitler-Tyskland – og til det danske mindretal.

Læs det nye nummer af Grænsen her.