Skal det tyske mindretal have lov til at flage med det tyske flag?

Det tyske mindretal i Danmark skal ikke have lov til at flage med det tyske flag ifølge Martin Henriksen (DF). Enhedslistens Christian Juhl mener det modsatte. Foto: Pxhere

Tilføjet 03. jun 2019 - 11:54
Del nyheden

Artiklen er fra magasinet Grænsen nr. 3 / juni 2019

TEMA OM DANNEBROG 800 ÅR: Det danske mindretal i Sydslesvig har ret til at flage med Dannebrog i Tyskland. Men det tyske mindretal i Sønderjylland skal søge politiet om tilladelse for at flage med det tyske flag i Danmark. Skal de danske flagregler lempes? Det spørgsmål har magasinet Grænsen stillet to medlemmer af Folketingets Sydslesvigudvalg

Fortalt til Merlin Christophersen

Christian Juhl, MF for Enhedslisten, medlem af Sydslesvigudvalget

”JA. Selvfølgelig skal det tyske mindretal have lov til at flage med det tyske flag i Danmark. Jeg var faktisk ikke klar over, at man i Danmark ikke frit må flage med andre nationalflag end det danske. Det synes jeg er forkert. For det er da forrykt, at firmaer og organisationer må flage offentligt med alle mulige flag, mens vi forbyder vores mindretal at bruge deres flag. Uanset om man er tysker, thailænder eller vietnameser, så synes jeg man skal have lov til at flage med det nationalflag, man har glæde ved.

Læs også: Dannebrog fortæller os hvem vi er som danskere

Det går ikke noget af Danmark og danskheden ved, at vi giver andre lov til at udtrykke deres nationalfølelse. Jeg har det grundprincip, at mindretal skal kunne føle sig hjemme i flertalssamfundet. Det gælder selvfølgelig i allerhøjeste grad i det dansk-tyske grænseland. Og ligesom man kan opleve Flensborg dækket i rød-hvide faner til De danske Årsmøder i Sydslesvig (der afholdes af det danske mindretal en weekend i maj eller juni for at markere tilhørsforholdet til Danmark, red.), så skal det tyske mindretal også have lov til at hejse det tyske flag uden først at spørge politiet om lov.”

Martin Henriksen, MF for Dansk Folkeparti, medlem af Sydslesvigudvalget

”NEJ. Vi skal ikke give det tyske mindretal lov til at flage med det tyske flag i Danmark. Jeg synes, det er meget fint, at vi har regler, der siger, at i Danmark flager man med Dannebrog. Jeg synes endda, at man godt kunne stramme reglerne op, så man også skal spørge om lov for at flage med EU-flaget, FN-flaget og de nordiske landes flag. De nordiske flag skal dog have forrang for andre flag som det tyrkiske, det amerikanske og det tyske. Rigsfællesskabets flag (det grønlandske og det færøske flag, red.) skal man selvfølgelig fortsat frit kunne flage med. Der går noget af Danmark og af danskheden, når man kører gennem Danmark og ser en masse andre flag på flagstængerne end Dannebrog.

Læs også: Hvad betyder Dannebrog for dig?

Til gengæld synes jeg, det er skønt, når der flages med danske flag i Flensborg og resten af Sydslesvig. Nogle vil sige, det er dobbeltmoralsk, når jeg ikke vil lade det tyske mindretal flage med det tyske flag. Men det er nu engang min opgave at kæmpe for danskheden i Sydslesvig og i Danmark. Og desuden kan det tyske mindretal jo søge om tilladelse til at flage med det tyske flag, og den skal de da også have til særlige lejligheder. Men jeg synes ikke, politiet skal være for rundhåndet.”

FLAGREGLER I DANMARK

I Danmark er det ikke tilladt at flage med andre nationalflag end det danske uden tilladelse fra politiet. Undtaget er dog det grønlandske flag, det færøske flag, de nordiske landes flag, FN-flaget og EU-flaget.

Kilde: www.justitsministeriet.dk

Læs også: Må man flage på halv stang, når hunden er død?