Ny strategi skal styrke danskernes sprogkundskaber

Regeringens nye sprogstrategi skal styrke danskernes sprogkundskaber i andre fremmedsprog end engelsk. Foto: Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet

Tilføjet 01. dec 2017 - 11:17
Del nyheden

Regeringen lancerede onsdag en ny sprogstrategi, der skal løfte danskernes sprogkundskaber i andre fremmedsprog end engelsk. Der afsættes 100 millioner kroner til formålet.

Den nye ”Strategi for styrkelse af fremmedsprog i uddannelsessystemet” skal styrke elever og studerendes sprogkundskaber på alle niveauer i uddannelsessystemet. Den er udarbejdet i samarbejde mellem Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) understreger, at strategien er møntet på de store europæiske fremmedsprog.  

”Regeringen vil løfte sprogområdet, så virksomhederne kan få den nødvendige arbejdskraft, og vi også i fremtiden kan deltage i samarbejder med andre lande. Vi lever i en global tidsalder, hvor de store europæiske sprog er vigtige for vores handel og vores kultur”, siger Søren Pind.

Konkret afsættes der 99 millioner kroner til et nationalt center for fremmedsprog, der bliver forankret på begge sider af Storebælt og skal synliggøre anvendeligheden af fremmedsprogskompetencer og udvikle sprogundervisningen i folkeskolen og ungdomsuddannelserne. Desuden bliver der bl.a. oprettet en overbygningsuddannelse i konferencetolkning og kommuner og uddannelsesinstitutioner opfordres til at udarbejde lokale sprogstrategier.

Strategien hilses velkommen af chefredaktør på Flensborg Avis Jørgen Møllekær, der på lederplads skriver, at det var på høje tid med et sådant tiltag.

”Det bliver et langt og sejt træk, men stor ros herfra for nu for første gang også at sætte handling bag erkendelsen af, at engelsk ikke er tilstrækkeligt til at kunne begå sig ude i verden”, skriver Jørgen Møllekær i en leder i dag, fredag.

Jørgen Møllekær forudser, at der nu vil komme et øget fokus på Tønder Kommune og Aabenraa Kommune, hvor man allerede har fremrykket tyskundervisningen til hhv. 0. og 3. klasse. Normalt får man sit andet fremmedsprog i 5. klasse. For Jørgen Møllekær er det især vigtigt, at der kommer et øget fokus på tysk.

”Tysk bør som minimum læres på lige så højt niveau som engelsk i hele Syddanmark. Og gerne hele resten af Jylland. I hovedstadsområdet og andre steder kan man diskutere, om Danmarks samlede behov for at blive bedre til fremmedsprog ikke også bør inkludere andre fremmedsprog end tysk”, skriver Jørgen Møllekær.

Den nye strategi kan læses her.