Sydslesvig får færre penge end ventet

Sydslesvig får færre penge end ventet

Tilføjet 22. dec 2015 - 10:46
Del nyheden

Det danske mindretals foreninger vil næste år modtage et beløb fra den danske stat på 448,5 millioner kroner svarende til 60 millioner euro, hvilket er mindre, end foreningerne havde håbet på.

Det er Sydslesvigudvalget, der er et udvalg i Folketinget, som virker som bindeled mellem det danske mindretal i Sydslesvig og Folketinget, der har truffet denne afgørelse og givet besked herom til de danske foreninger i Sydslesvig.

De fleste foreninger ud af de 11 ansøgere havde indregnet generelle pris- og lønstigninger på mellem 1,5 og 2 procent i et forsøg på at tage højde for, at priser og lønninger stiger mere i Tyskland end i Danmark. Men den danske bevilling er kun fremskrevet med 0,7 procent, siger Kim Andersen (V), der er formand for Sydslesvigudvalget, til Flensborg Avis.

Undtagelsen er Föderalistischer Union Europäischer Volksgruppen (FUEV), der efter planen skal flytte ind i Mindretallenes Hus i Flensborg. Mindretalsorganisationen fik i år 32.500 euro fra Sydslesvigudvalget, men får næste år 50.000 euro.

Kim Andersen minder om, at det danske mindretals foreninger er blevet holdt ude fra det såkaldte omprioriteringsbidrag på to procent, som omfatter alle større statslige driftsområder fra 2016 til 2019.

”Hvis den danske bevilling til Sydslesvig havde været omfattet af den nedskæring, ville der næste år have været ni millioner kroner mindre til rådighed, og i 2019 ville det have drejet sig om hele 36 millioner kroner”, siger Kim Andersen til avisen.

Især Sydslesvigs Forening og Sydslesvigsk danske Ungdomsforeninger havde søgt om flere penge, end de endte med at få, fordi begge foreninger er i færd med at indføre en ny regnskabspraksis. Dette valgte Sydslesvigudvalget ikke at hense til, og SSF vil herefter komme til at mangle 425.000 euro, hvilket vil betyde en udfordring i de kommende år ifølge SSFs generalsekretær Jens A. Christiansen.

”Vi må kigge på vores omkostninger og prioriteringer”, siger han til Flensborg Avis.

Billedtekst: Mindretalsorganisationen FUEV, der er delvist flytttet ind i den gamle købmandsgård i Nørregade, er den eneste af de sydslesvigske foreninger, der får flere penge næste år end i år.