Sydslesvigske Børns Ferierejser fejrede 100 års jubilæum

Claus Jørn Jensen (th.), der er foreningskonsulent i Grænseforeningen, er med til at finde danske ferieværter til de sydslesvigske feriebørn. Ved 100 års jubilæumsfesten for feriebarnsordningen i Flensborg var han toastmaster og symbolsk klædt ud som togkonduktør, da de fleste sydsesvigske feribørn har taget toget på sommerferie i Danmark. Foto: Sven Geißler

Tilføjet 02. sep 2019 - 15:10
Del nyheden

I 1919 blev de første sydslesvigske og sønderjyske børn sendt på ferie i Danmark gennem ’Komitéen for slesvigske Børns Ferierejser’, der blev stiftet samme år. Således har feriebarnsordningen, hvor sydslesvigske børn rejser på sommerferie hos danske værtsfamilier, eksisteret i 100 år. Og børn i titusindvis er gennem årene blevet sendt på ferie gennem feriebarnsordningen, der i dag kendes under navnet ’Sydslesvigske Børns Ferierejser’.  

Sydslesvigske Børns Ferierejsers 100 års jubilæum blev lørdag fejret på Ungdomskollegiet i Flensborg med deltagelse af 65 tidligere feriebørn, ferieværter, ferieguider og andre interesserede. Det skriver Flensborg Avis.

En af de tidligere feriebørn, der deltog i jubilæumsfesten er fhv. direktør for Dansk Skoleforening i Sydslesvig Hans Andresen.

”For mig er det et af de stærkeste udtryk for den danske solidaritet med Sydslesvig, at så mange mennesker i så mange år har åbnet deres hjem for sydslesvigske feriebørn”, siger han til Flensborg Avis.

I årene efter Første Verdenskrig var det trange tider i Tyskland, og feriebarnsordningen, der mellem 1920-1936 sendte over 22.000 feriebørn til Danmark, blev set som en slags nødhjælp, hvor børnene blev ”fedet op” og fik nyt tøj og nye sko med hjem fra sommerferien. Efter afslutningen af Anden Verdenskrig var antallet af feriebørn på sit højeste, og i årene 1947-1949 blev op mod 10.000 feriebørn årligt sendt til Danmark. Sidste år rejste 96 børn fra det danske mindretal på sommerferie gennem feriebarnsordningen.